Bankwatch, cu ochii pe termocentralele CEO: Poluare la Turceni

2151

Bankwatch, organizația care poartă sâmbetele termocentralelor pe cărbune, principalul ei deziderat fiind ,,fără cărbune”, a ieșit în spațiul public cu o nouă sesizare. Este vorba despre poluarea produsă marți, din cauza depozitării defectuoase a zgurii și cenușii din depozitul Termocentralei Turceni.

,,Ieri (marți, n.r), în jurul orei 18, un smog gros s-a ridicat din depozitul termocentralei de la Turceni.
Imaginile de mai jos sunt din zona străzii Submaidane, comunitate afectată constant de peste 10 ani de poluarea provocată de acest depozit. Evenimentul a fost cauzat de vânt, lipsa precipitațiilor și, în primul rând, de lipsa udării constante a cenușii și zgurii din depozit.
Aceste evenimente sunt frecvent întâlnite atât în zona carbonifere și în cariere, cât și la depozitele din apropierea termocentralelor. Pot fi evitate ușor, printr-un circuit care ar transporta apa către depozit unde ar trebui să existe o instalație de umectare pentru udarea constantă a acestuia. La Turceni această instalație nu există, iar Garda de Mediu Gorj a sancționat termocentrala cu o amendă, de 15 mii de lei, în aprilie.
Este nevoie ca autoritățile implicate direct și indirect să împiedice ca astfel de evenimente să se întâmple în viitor. Pe această cale solicităm gărzii de mediu o nouă serie de controale și Termocentralei Turceni căutarea de soluții cât mai repede. Primăria trebuie și ea inclusă în rezolvarea problemelor cetățenilor din Submaidane”, au comunicat ecologiștii.
M.C.H.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here