Bankwatch a realizat harta interactivă a cărbunelui

2013

Autoritățile au anunțat renunțarea treptată la cărbune până în anul 2032.
Pentru a sprijini acest proces, organizația de mediu Bankwatch a publicat o hartă interactivă cu date despre minele și termocentralele pe cărbune din România și un raport care analizează impactul de mediu și starea activelor pe cărbune.
Raportul arată că în 2020 puterea instalată a cărbunelui în sistemul energetic național a ajuns la 4.590 MW în opt termocentrale și a produs aproximativ 17% din energia electrică utilizată la nivel național. Conform calculelor Asociației Bankwatch, rezultate din analiza documentelor oficiale și a declarațiilor autorităților, România va mai avea în 2030 o capacitate instalată de 2100 de MW sau 1650 de MW dacă mai multe unități pe cărbune vor fi înlocuite cu gaz fosil.
„Deși Guvernul a stabilit data de eliminare a cărbunelui, încă nu știm ce se va întâmpla cu unele dintre unități, întrucât mențiuni despre acestea se regăsesc doar în declarații politice, nu în documente oficiale”, a spus Ioana Ciută, președinta Asociației Bankwatch România.
În România sunt angajate aproximativ 16.000 de persoane în domeniul cărbunelui, cele mai multe în Gorj și Hunedoara.
În ambele județe, sunt elaborate Planuri teritoriale pentru tranziția justă. „Potențialul regenerabil se regăsește inclusiv în județul Gorj, locul unde sunt situate majoritatea termocentralelor și carierelor de lignit. Planul Teritorial pentru Tranziția Justă a județului Gorj estimează un potențial solar de cel puțin 20 de GW77, ce ar putea susține transformarea Complexului Energetic Oltenia într-o companie sustenabilă, dar și crearea de noi companii în domeniul energetic care să absoarbă minerii disponibilizați”, mai susține Bankwatch.
I.I.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.