Banii medicilor din centrele de permanenţă, aşteptaţi săptămâna aceasta

115

Cadrele medicale care desfăşoară activitate în centrele de permanenţă din judeţul nostru încă aşteaptă banii aferenţi lunii iulie. Medicii susţin că ar fi trebuit să fie plătiţi din 20 august, întârzierile fiind de aproximativ trei săptămâni. Reprezentanţii Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate (CJAS) Gorj spun că plăţile pentru centrele de permanenţă se fac, de regulă, la data de 30 a fiecărei luni, pentru luna iulie banii fiind aşteptaţi din zi în zi; cel mai probabil vor veni odată cu rectificarea bugetară.

La nivelul judeţului nostru, în acest moment funcţionează 14 centre de permanenţă. Acestea se află în localităţile: Samarineşti, Cătunele, Mătăsari, Peştişani, Logreşti, Turburea, Prigoria, Târgu-Jiu – trei centre, Tismana, Crasna, Bumbeşti-Jiu şi Bâlteni. Medicii care îşi desfăşoară activitatea în centrele de permanenţă sunt supăraţi că nu şi-au încasat banii pe luna iulie. „Termenul pentru plata activităţii efectuate în luna iulie era 20 august. Au trecut trei săptămâni şi noi nu am primit niciun ban până acum”, mărturiseşte Mihai Moisescu, preşedintele Asociaţiei Patronatului Medicilor de Familie din Gorj.

Banii pentru centrele de permanenţă, la rectificare
Reprezentanţii Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate (CJAS) Gorj confirmă întârzierea plăţilor către medicii de familie care lucrează în centrele de permanenţă din judeţul nostru, însă spun că, de regulă, banii se virează cadrelor medicale la data de 30 a fiecărei luni. Astfel pentru luna iulie plăţile ar fi trebuit făcute la sfârşitul luni august, actualmente aşteptându-se venirea lor de la Ministerul Sănătăţii, urmând a fi viraţi medicilor. Cel mai probabil, banii pentru centrele de permanenţă vor veni odată cu rectificarea bugetară pentru sistemul sanitar, adică în cursul acestei săptămâni, potrivit unor surse.

Peste 2.800 de gorjeni s-au prezentat la centrele de permanenţă, în iulie
În luna iulie, lună pentru care medicii încă aşteaptă banii aferenţi activităţii desfăşurate, numărul celor care au apelat la serviciile centrelor de permanenţă a depăşit 2.800. Mai mult decât atât, medicii din aceste centre au acordat şi 20 de îngrijiri la domiciliu. “Pe luna iulie, numărul bolnavilor pentru care s-a asigurat continuitatea asistenţei medicale primare în regim de gardă a fost de 2.816. Pe categorii de vârstă, au fost 70 de pacienţi de până într-un an de zile, 138 cu vârste cuprinse între 1 şi 4 ani, 1.820 de pacienţi cu vârste cuprinse între 5 şi 59 de ani şi 712 de peste 60 de ani. Au fost acordate şi 20 de consultaţii la domiciliu, iar în 24 de cazuri a fost nevoie de intervenţia echipajelor de ambulanţă”, a explicat Elena Piţian, purtător de cuvânt al Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Gorj. În localităţile unde funcţionează centre de permanenţă va fi asigurată asistenţă medicală de către medicii de familie gorjeni începând cu prima zi a săptămânii şi până vineri, între orele 15:00-08:00. Şi în zilele de sâmbătă şi duminică şi cu ocazia sărbătorilor legale, serviciul de permanenţă se va efectua în intervalul 08:00-08:00, a doua zi.
Minodora Sucea

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here