Bani pentru șase localități din Gorj

6454

Comisia Națională de Strategie și Prognoză a aprobat a treia tranșă de proiecte care vor fi finanțate prin Fondul de Dezvoltare și Investiții (FDI). Peste 75 de milioane de lei vor ajunge în șase localități din județul Gorj.

Cei mai mulți bani, 16,5 milioane lei, au fost alocați Primăriei Baia de Fier, pentru modernizare drumuri sătești și comunale. Alți 16,4 milioane lei vor ajunge în comuna Săcelu, pentru reabilitare de drumuri. „Este vorba de asfaltarea a 12 km de drumuri în satul Săcelu (Gurani), satul Blahnița de Sus (Morișoara), satul Magherești (Ulmet, Postavi și Ciucurești), satul Jeriștea, cât și reabilitarea unui drum și a unui pod în zona Pâlsiu”, a anunțat primarul Florin Jurebie.
Tot pentru infrastructură, Primăria Peștișani va beneficia de 12,8 milioane lei pentru modernizare drumuri locale în satele Hobița, Brădiceni, Peștișani și Frâncești.
Vor mai beneficia de fonduri localitățile Văgiulești (11,3 milioane lei) și Săulești (8,5 milioane lei), pentru modernizare drumuri de interes local.
În schimb, orașul Tismana primește 11 milioane de lei pentru înființare distribuție gaze naturale în localitate și satele aparținătoare – Vâlcele, Gornovița, Topești, Vânăta, Pocruia, Celei, Costeni și Isvarna.
Alte zece localități din Gorj au primit fonduri prin acest program. În primele două tranșe au fost aprobate proiecte pentru Turburea, Dănești, Târgu-Cărbunești, Rovinari, Polovragi, Bumbești-Jiu, Berlești, Vladimir, Fărcășești și Țicleni.
Potrivit autorităților, FDI este cel mai accesibil program guvernamental pentru proiecte locale, comunele şi oraşele beneficiind de finanţare rapidă, nemaifiind necesară cofinanţarea din bugetul local. Proiectele finanţate prin FDI vizează, în principal, infrastructura de transport rutier, crearea şi extinderea reţelelor de apă, canalizare şi gaze naturale, construcţie și modernizare de şcoli şi grădiniţe.
Din totalul de 10 miliarde de lei, bani alocați pentru 2019, au mai rămas disponibili circa 1,3 miliarde de lei, care urmează să fie împărțiți până la sfârșitul anului.
Finanțarea proiectelor de dezvoltare se asigură sub formă de granturi, acordate din Fond, iar sursa de finanțare a Fondului o reprezintă împrumuturile în lei, acordate din disponibilitățile contului curent general al Trezoreriei Statului.
I.I.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here