Bani pentru operele lui Brâncuşi

266

Conducerea Centrului Municipal de Cultură “Constantin Brâncuşi” face în această perioadă demersuri la Ministerul Culturii pentru solicitarea de fonduri în vederea restaurării operelor brâncuşiene de la Târgu-Jiu. “Sperăm ca în acest an, Ministerul Culturii să aloce bani pentru restaurarea acestei opere. Voi cere Ministerului Culturii să creeze la nivel de minister o comisie alcătuită din specialişti în piatră pentru a putea face o monitorizare foarte serioasă şi să luăm deciziile cele mai bune în ceea ce priveşte întreţinerea, conservarea şi restaurarea operelor din piatră. În perioadele cu intemperii, operele din piatră sunt afectate şi necesită curăţire. În principal ne gândim la operele lui Brâncuşi din piatră, şi cele create în cadrul taberelor de sculptură, care sunt în administrarea noastră. Şi în acest sens, am făcut deja raportul privind situaţia fiecărei opere în parte”, a declarat Doru Strâmbulescu, directorul Centrului “Constantin Brâncuşi”.
Acesta spune că mai multe module ale Coloanei Fără Sfârşit au fost afectate, iar lacul de pe această operă a sărit: “La Coloana Fără Sfârşit, datorită intemperiilor, anumite module ale coloanei au fost afectate; în principiu stratul de lac este afectat. Până se va constitui o comisie care va analiza componentele Coloanei, nu ştim ce sumă ne este necesară. În primul rând va trebui refăcut stratul de lac”.
În atenţia Centrului “Constantin Brâncuşi” se află şi o posibilă restaurare a monumentului Ecaterinei Teodoroiu. “Anul acesta se împlinesc 80 de ani de la ridicarea monumentului Ecaterinei Teodoroiu. Vom pune o placă informativă acolo; acum e în faza de proiect; o să cerem şi restaurarea monumentului pentru că din anul 1935 de când a fost ridicat monumentul Ecaterinei Teodoroiu nu a fost niciodată restaurat”, a precizat Strâmbulescu.
Izabella Molnar

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here