Bani pentru distracția turiștilor din Rânca

883

O promisiune făcută de ministrul Turismului la vizita pe care a efectuat-o, marți seara, pe Transalpina și în stațiunea Rânca ar putea să îi scape pe turiști de monotonia pe care o găsesc aceștia aici. Mircea Dobre a anunțat că Guvernul va aproba în această vară o ordonanță prin care va garanta 80% din valoarea unui credit, dar nu mai mult de 1 milion de lei, prin care o firmă privată poate investi într-un centru de agrement în zone turistice cu potențial de dezvoltare. Programul se va numi “Primul Centru de Agrement”, după modelul “Prima Casă” și nu va putea fi accesat de autoritățile publice, ci doar de companii private. Dobre a fost de acord că dacă un turist vine la Rânca nu are ce face în afară de câteva plimbări pe traseele montane de aici, asta făcând și ca numărul turiștilor să fie destul de scăzut în timpul verii.
“Acum e în lucru la Ministerul de Finanțe programul «Primul Centru de Agrement», în care statul român oferă o garanție de 80% din investiție, dar nu mai mult de 1 milion de lei, și va intra acest proiect într-o ședință de guvern, pentru că e un proiect de ordonanță. Se face prin Fondul de Garantare ca să se poată construi centre de agrement. Orice centru trebuie să aibă servicii în așa fel încât să trecem la etapa în care turiștii să fie atrași nu doar de peisajul fabulos, ci și de agrement, să aibă cu ce să își umple timpul”, a declarat Dobre. Spusele sale sunt confirmate și de turiștii care nu au cu ce să își umple timpul vara dacă vin la Rânca, dar și de patronii pensiunilor și cabanelor construite aici. “Eu am concesionat teren și în stânga hotelului pe care îl am, dar și în dreapta. Într-unul din locuri vreau să amenajez o parcare sau o terasă, voi vedea, iar în partea cealaltă un bazin, o piscină ceva. Dacă vine un asemenea proiect e foarte bine pentru că doar cu fondurile noastre nu ne descurcăm. Nu sunt mulți turiști, noi încă lucrăm la spațiile de cazare și, ca urmare, bani pentru încă o investiție e destul de greu. Ne-ar plăcea și nouă să le oferim turiștilor un SPA sau o piscină, dar la momentul acesta nu există posibilitatea”, a spus unul dintre proprietarii spațiilor de cazare din Rânca.
Șeful Asociației Cabanierilor din stațiune, Constantin Pănescu, spune însă că lucrurile sunt mai complicate și că viitoare ordonanță de Guvern trebuie să țină cont de formele de proprietate a terenului pentru a nu genera noi probleme. “Aici terenul e ori al obștilor ori al comunei Baia de Fier ori al orașului Novaci. Avem și rural și urban pe aceeași stradă. Știu că e o măsură de genul acesta la AFIR pe măsura 6.4, dacă nu greșesc, în care se oferă bani nu garanții pentru astfel de investiții, dar doar pentru mediul rural. Nouă ne trebuie investiții aici în infrastructură, să facă primăriile străzile și apoi vă asigur că vin și turiștii și o să avem și cu ce să le ocupăm timpul, mai ales dacă Ministerul Turismului susține programul de dezvoltare a domeniului schiabil din zona Rânca – Vidra, care presupune zeci de kilometri de pârtii, telescaune și telegondole”, a spus Pănescu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here