Bani mai mulţi pentru zilierii din judeţ

473

La peste patru ani de la introducerea noilor reglementări din Codul Muncii privind munca zilierilor, judeţul Gorj se poate mândri cu aproape 80.000 de zilieri înregistraţi în evidenţele Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM). Acum, anul 2015 vine cu modificări privind remunerarea acestora, odată cu creşterea salariului minim brut de la 1 ianuarie a.c., şi cu preconizarea unei noi creşteri de la 1 iulie.

1 ianuarie 2015 nu a venit doar cu creşteri la salariul minim brut pe economie ori la pensionari, ci şi cu bani în plus pentru cei care prestează ca şi zilieri în numeroase domenii, de la agricultură şi până la curăţenie. Miile de zilieri gorjeni au prestat în 2014 activităţi de întreţinere şi curăţenie, agricultură şi silvicultură, colectarea produselor forestiere şi nelemnoase din flora spontană, activităţi de curăţenie a păşunilor, prelucrarea şi conservarea fructelor de pădure, plantare puieţi, curăţare şi sortare ciuperci, zootehnie, activităţi de publicitate, manipulare marfă.

Remuneraţia va depăşi 7 lei/oră
Astfel, potrivit lui Gheorghiţă Cusma, purtătorul de cuvânt al ITM Gorj, dacă salariul minim brut a crescut de la 900 la 975 de lei, și remuneraţia cuvenită zilierilor a fost majorată. “Suma minimă cu care putea fi plătit un zilier era de minim 5,357 lei/oră, dar prin HG 1091 din 10 decembrie 2014 pentru stabilirea salariului de bază minim brut pe ţară care a crescut cu 75 lei, a făcut ca şi remuneraţia zilierilor să fie majorată; deci, aceştia vor primi de acum 5,781 lei pe oră. Cel mai probabil, vom înregistra o nouă creştere la mijlocul acestui an, când se va mări din nou salariul minim brut, astfel că şi plata pe oră a zilierilor va ajunge la 7,225 lei”, a declarat purtătorul de cuvânt al ITM Gorj.
Conducerea ITM Gorj atenţionează patronii din judeţ asupra faptului că aceştia din urmă nu pot angaja ca zilieri minorii mai mici de 16 ani, iar persoanele angajate nu pot fi folosite la muncă mai puţin de o zi şi mai mult de 90 de zile. Totodată, durata zilnică de executare a activităţii unui zilier nu poate depăşi 12 ore, respectiv şase ore pentru lucrătorii minori care au capacitate de muncă. Operatorii economici din Gorj care folosesc lucrători fără să fie înregistraţi în Registrul de evidenţă a zilierilor sau fără a respecta prevederile legii cu privire la durata zilei de muncă sau la sănătatea şi securitatea în muncă riscă amenzi de până la 6.000 de lei. De asemenea, beneficiarii care folosesc zilieri pentru alte activităţi decât cele reglementate din punct de vedere legal se sancţionează cu amenzi cuprinse între 10.000 şi 20.000 de lei.
Izabella Molnar

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here