Bani de la stat pentru afaceriştii de la sate

569

Antreprenorii gorjenii pot obţine în acest an finanţări nerambursabile de la stat de aproximativ 27.700 euro, pentru mici afaceri deschise la sate, în cadrul Programului pentru firmele mici şi mijlocii din mediul rural. O firmă beneficiară poate primi un ajutor de stat nerambursabil de până la 125.000 de lei (circa 27.700 euro, la cursul actual), reprezentând maximum 90% din investiţia pe care trebuie să o realizeze societatea în cadrul programului de sprijin, iar restul de minimum 10% din investiţie trebuie asigurat de antreprenor, ca aport propriu. Astfel, cu un ajutor nerambursabil maxim, beneficiarii trebuie să facă o investiţie totală de aproape 138.800 de lei (peste 30.000 euro), din care 13.800 de lei (circa 3.000 euro) trebuie să fie contribuţia sa în investiţie. Antreprenorul care va fi acceptat în programul pentru afaceri rurale va trebui să facă toată investiţia mai întâi din banii săi, pentru ca, apoi, statul să-i deconteze cheltuielile în limita ajutorului nerambursabil câştigat.
Programul este destinat firmelor care au maxim 249 de angajaţi. Antreprenorii vor cere banii în baza unor planuri de afaceri detaliate, online, pe site-ul Direcţiei Politici Antreprenoriale, printr-o aplicaţie electronică ce se va deschide în ziua demarării competiţiei. În planul de afaceri trebuie justificată fiecare cheltuială, în vederea demonstrării necesităţii acesteia în desfăşurarea activităţilor pentru care se accesează finanţarea. Cei care vor fi selectaţi, în urma competiţiei, pentru a primi ajutorul nerambursabil vor putea investi banii în mai multe categorii de echipamente şi servicii: echipamente tehnologice, aparate şi instalaţii de măsură şi control, autoutilitare, computere, achiziţionarea de spaţii de lucru şi instalaţii de încălzire, mobilier, cursuri de dezvoltare sau consultanţă.
Programul naţional multianual pentru înfiinţarea şi dezvoltarea întreprinderilor mici şi mijlocii (IMM) în mediul rural, gestionat de Direcţia Politici Antreprenoriale din subordinea Ministerului Economiei, debutează cu un buget total de 25.900.000 de lei, pe anul 2016. Cu aceşti bani, asiguraţi integral din bugetul de stat, Guvernul vrea să ajute cel puţin 207 de afaceri de la sate.
I.M.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here