Băncile îşi iau măsuri de protecţie împotriva crizei. Pentru că se preconizează ca numărul şomerilor să crească din cauza recesiunii, băncile au inventat poliţa de asigurare împotriva şomajului, ataşată creditelor, care scuteşte clientul de plata ratelor pentru o anumită perioadă.
Această poliţă creşte însă costul total al împrumutului, pe care clientul trebuie să-l achite.
Produsul bancar nu este unul de sine stătător, ci vine doar la pachet cu un credit. „Nu este un produs de sine stătător, nici în alte ţări nu se vinde separat, ci numai în cadrul unor pachete speciale, a declarat Gheorghe Grad, directorul general al companiei de brokeraj SRBA.
Poliţa acoperă şi alte riscuri, cum ar fi invaliditatea, incapacitatea temporară de muncă şi decesul, în funcţie de banca care oferă produsul. În ţara noastră acest tip de asigurare este oferit de câteva bănci, care cred că poliţa este avantajoasă pentru client, pentru ca, pe perioada în care are probleme, clientul „scapă” de ratele lunare. Însă, potrivit Gândul, dezavantajul este că preţul împrumutului creşte, pentru că asigurarea se plăteşte lunar ca procent fix din valoarea totală a creditului.
Numărul ratelor de care este scutit clientul depinde de bancă
În ce priveşte numărul de rate de care poate “scăpa” un client care optează pentru acest tip de produs, acesta poate ajunge până la 18. De exemplu, la BCR, asigurarea este ataşată creditelor de nevoi personale şi acoperă valoarea a nouă rate lunare, în timp ce la Garanti Bank, valoarea se întinde pentru 18 astfel de rate.
La capitolul costuri, la BCR, o poliţă de asigurare împotriva şomajului costă 0,2% din valoarea creditului şi se plăteşte lunar. Adică, la un credit de 20.000 de euro, clientul va achita în fiecare lună câte 40 de euro, indiferent dacă se află la începutul sau la sfârşitul perioadei de creditare.
Reprezentanţii băncilor spun că astfel de măsuri ajută instituţiile bancare să se protejeze împotriva numărului mare de restanţieri la credite. Potrivit statisticilor, în luna iulie, numărul restanţierilor persoane fizice şi juridice a ajuns la 196.246, după ce depăşise pragul de 200.000, în luna mai.
C.R.