Balet de “Ziua Brâncuși”, pe muzica lui Satie

616

Profesoara de balet Liliana Tăbuş, cea care a interpretat-o, luni seară, pe Lizica matură şi eleva acesteia, Alina Corbu, copilul Lizicăi din momentul artistic realizat de “Ziua Brâncuşi”, au purtat costume deosebite realizate la Teatrul Dramatic “Elvira Godeanu”. Ideea privind creația costumelor i-a aparținut însă balerinei Liliana Tăbuș. Momentul realizat în Parcul Central, deși la temperaturi foarte scăzute, a fost unul de maxim interes și valoare artistică.

„Ziua Brâncuşi” a fost celebrată, luni seara, la Târgu-Jiu, printr-un spectacol de lumină, muzică şi dans, intitulat „Brâncuşi, Satie şi Lizica în grădina fermecată”, care a avut loc în Parcul Central din oraş. Potrivit unui comunicat de presă al Consiliului Judeţean (CJ) Gorj, spectacolul a constat într-o întâlnire cu dansul nonconformist la acea vreme al Lizicăi Codreanu (Liliana Tăbuş – Lizica matură şi Alina Corbu – copilul Lizica) pe muzica lui Erik Satie, integrate firesc în decorul spaţiului brâncuşian dintre Masa Tăcerii şi Poarta Sărutului, pe Aleea Scaunelor, iluminată într-un joc feeric de lumină şi culoare.

Brâncuși, designer vestimentar
“Sunteţi cel mai bun dintre oameni, precum Socrate, al cărui frate sigur sunteţi’, îi scria Erik Satie lui Constantin Brâncuşi, într-un gest de sublimă admiraţie. Deşi diferiţi ca atitudine, Satie fiind un rafinat, iar Brâncuşi simplu şi tranşant, prietenia ce i-a legat pe cei doi artişti a fost una sinceră şi onestă, animată de propunerile artistice avangardiste. În 1921 cei doi artişti colaborează la un spectacol de balet interpretat magistral de Lizica Codreanu pe trei piese compuse de Satie, ‘Gymnopedies’. Pentru spectacol, Brâncuşi îi compune, în logica noului său demers, un costum ritmat prin jocuri de linii, realizat din bucăţi de pânză cu model în dungi, prinse cu ace de siguranţă”, arată Doina Lemny în cartea „Lizica Codreanu. O dansatoare româncă în avangarda pariziană”, se menţionează în comunicat. Evenimentul a fost organizat de CJ Gorj, prin Ansamblul Artistic Profesionist „Doina Gorjului” şi Muzeul Judeţean Gorj „Alexandru Ştefulescu”. Acesta a avut loc la 142 de ani de la naşterea sculptorului gorjean, pe 19 februarie fiind marcată „Ziua Brâncuşi”.
A.STOICA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here