Bălăşoiu a încercat să acopere groapa de la Işalniţa, cu cărbune din Motru

653

Constantin Bălăşoiu, fostul director al Sucursalei Termocentrale Işalniţa, audiat în aceste ultime zile la IPJ Gorj, urmare a dispariţiei celor 140.000 de tone de cărbune de la unitatea pe care acesta a condus-o în ultimele luni, ar fi încercat să acopere paguba anchetată apelând la proprietarii de cariere din zona Motru. Privaţii ar fi fost de acord să-i asigure lui Bălăşoiu cărbunele lipsă, dar gestul lor ar fi fost stopat de o anchetă a poliţiei în zonă. Poliţiştii ar fi verificat şi cântarele la aceste cariere şi ar fi luat probe concludente în anchetă. Reprezentanţii IPJ Gorj declară că nu pot confirma şi nici infirma aceste lucruri, deoarece cele petrecute la Işalniţa fac obiectul unei anchete în curs de desfăşurare.

Despre ancheta de la Motru vorbeşte însă Constantin Creţan, liderul Federaţiei Naţionale a Muncii, care susţine că a aflat că verificările ample făcute pe la carierele private din zonă ar fi fost coordonată de însuşi Viorel Caragea, comandantul IPJ Gorj. Asta, după ce la urechile poliţiştilor, urmare a unor informaţii venite dinspre sindicate, au ajuns informaţii potrivit cărora, în ultimele zile, s-ar fi pregătit un transport de cărbune din Motru cu destinaţie Işalniţa, menit să acopere dispariţia cantităţii depistate de Corpul de Control al CEO.
“Poliţiştii s-au deplasat în zona Motru chiar săptămâna trecută, iar descinderile lor au fost de bun augur, oprind ticăloşia pe care vroia să o facă Bălăşoiu şi oamenii lui”, spune Creţan, sigur că ancheta de la Işalniţa se va lăsa cu cătuşe pentru cei vinovaţi, poliţia făcându-şi datoria.

IPJ Gorj nu vorbeşte de anchetă
Am încercat astfel să vedem dacă cele spuse de Creţan dar şi de alte persoane din zona Motru se confirmă, cu atât mai mult cu cât circulă informaţii cum că patronii carierelor în cauză sunt certaţi cu legea, fiind de mult în vizorul organelor de anchetă. Purtătorul de cuvânt al IPJ Gorj, Daniel Tică, ne-a declarat însă ieri că nu poate confirma şi nici infirma verificările la carierele cu pricina, deoarece dosarul “Işalniţa” face obiectul unei anchete aflate în desfăşurare.
Reamintim însă că, anul acesta, şi comisarii Gărzii Financiare Gorj au făcut verificări la aceste cariere, cele depistate fiind contrar legii, cei constataţi în neregulă fiind, şi la această oră, anchetaţi.

Audieri pe bandă, la IPJ Gorj
Reamintim însă că, în ultimele zile, mai mulţi angajaţi de la Termocentrala Işalniţa, între care şi cinci directori demişi vineri, au fost chemaţi la audieri la sediul IPJ Gorj, în cazul dispariţiei celor 140.000 de tone de cărbune. Şase persoane au dat, în prima zi de audieri, declaraţii, ca apoi să ajungă la sediul poliţiei gorjene şi directorii Constantin Bălăşoiu şi Marian Motocu. Acuzaţiile aduse sunt de delapidare.
În urma unui audit intern efectuat de Complexul Energetic Oltenia, s-a constatat că din depozitele Termocentralei Işalniţa lipsesc peste 130.000 de tone de cărbune, aflate în rezerva guvernamentală. Cinci directori au fost demişi vineri, fiindu-le întocmite dosare penale pentru delapidare.
Directorul Termo Işalniţa, Constantin Bălăşoiu, a declarat iniţial că, de fapt, cărbunele ar fi fost depozitat într-o groapă sub centrală. Anchetatorii nu au înghiţit însă această variantă şi şi-au continuat cercetările. Bălăşoiu şi alţi patru directori au fost demişi. Directorul general demis se află acum în concediu medical. Dacă vor fi găsiţi vinovaţi, suspecţii riscă între 10 şi 20 de ani pentru delapidare. Paguba se ridică la două milioane de euro, iar Termocentrala Işalniţa a fost închisă.
Anamaria Stoica

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here