Baia de Fier, Mătăsari, Peștișani și Stoina, polii regionali ai Gorjului

355

Un proiect de lege privind reclasificarea localităților propune înființarea a 183 de comune poli-regionali. Dacă proiectul trece de Parlament, Gorjul ar avea astfel patru super comune, acestea fiind Baia de Fier, Mătăsari, Peștișani și Stoina. Aceste comune au fost selectate de Guvern.

Potrivit proiectului, comunele în cauză ar dobândi rol de servire intercomunală la nivelul zonelor lipsite de orașe, pe o distanță de minim 25 km. Proiectul de lege stipulează că dezvoltarea acestor localități este “sprijinită” de Guvern inclusiv prin reabilitarea infrastructurii de transport, tehnico-edilitară și socio-culturală.
Dacă inițiativa legislativă va găsi susținere în Parlament, comunele din România vor fi împărțite în două categorii: comune poli-regionali și alte comune. Aceste comune poli-regionali, un fel de super-comune, au fost deja selectate de Guvern, iar lista fiind trecută, în dreptul județului Gorj, Baia de Fier, Mătăsari, Peștișani și Stoina.
Comunele vizate trebuie să respecte anumite dotări și indicatori prevăzuți de lege până la sfârșitul anului 2025 dacă vor să își păstreze statutul actual. Altfel, începând din data de 1 ianuarie 2026, aceste localitați vor fi unificate cu altele învecinate, la inițiativa Guvernului prin lege.
Pe lista Guvernului sunt aproape 170 de comune în care s-au produs scăderi de peste 30% ale populației (1991-2012) și circa 70 de orașe care au pierdut peste 20% din locuitorii (1990-2012).
A.S.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here