Bacul din toamnă, la fel de exigent

335

bacPrima sesiune a bacalaureatului s-a terminat iar de ieri au început înscrierile pentru cea de-a doua sesiune, cea din toamnă, care se anunţă la fel de exigentă, fără nicio şansă de a copia şi de a „păcăli” camerele de supraveghere. Partea mai uşoară la ultima sesiune de anul acesta este că absolvenţii vor avea de susţinut doar probele nepromovate şi au experienţă.

După un bacalaureat în care mai mult de jumătate dintre elevii gorjeni au fost declaraţi respinşi, rata promovabilităţi fiind de doar 35,81%, cu doar 0,87% mai mare decât înainte de reevaluarea lucrărilor, au început înscrierile şi pentru a doua sesiune din acest an. Bacalaureatul din toamnă este o şansă pentru absolvenţii nepromovaţi, nu şi pentru cei nouă gorjeni care au fost prinşi copiind sau cu materiale de inspiraţie şi eliminaţi din examen. Conform metodologiei bacalaureatului aceştia mai pot susţine examenul după două sesiuni, asta însemnând că absolvenţii vor mai putea susţine examenul în toamna anului viitor. Cei care îşi doresc diploma de Bac, trebuie să se înscrie din nou, la sesiunea a doua. Înscrierile se fac în perioada 11-15 iulie, doar pentru probele ratate.

Rezultate finale, pe 7 septembrie

După ce se vor termina înscrierile, elevii vor avea la dispoziţie peste o lună de zile pentru a se pregăti temeinic pentru ultima sesiune. Prima probă, de evaluare a competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba română, să fie susţinută în perioada 22-23 august, potrivit calendarului de desfăşurare a examenului. Următoare probă este de competenţe de vorbire în limba maternă, dar în Gorj nu a fost înregistrată nicio cerere. Proba C, de evaluare a competenţelor lingvistice într-o limbă de circulaţie internaţională, va avea loc în perioada 23-24 august, iar proba D, privind evaluarea competenţelor digitale, se va derula între 25 şi 26 august. Ţinând cont de faptul că nu este o probă eliminatorie şi toţi elevii au fost promovaţi la competenţe, la aceste probe se vor înscrie doar absolvenţii care nu au fost prezenţi la prima sesiune. Probele de foc vor începe cu prima probă scrisă, cea la limba şi literatura română, care va avea loc pe 29 august. Urmează, pe 31 august pentru proba obligatorie a profilului şi în 2 septembrie pentru proba la alegere a profilului şi specializării. Rezultatele obţinute la examenul de bacalaureat din sesiunea august-septembrie vor fi afişate pe 4 septembrie, iar eventualele contestaţii se pot depune până la ora 20.00 în aceeaşi zi. Rezultatele finale vor fi afişate pe 7 septembrie.

Diplomele de competenţe, recunoscute în UE

Fără diploma de bacalaureat, absolvenţii au mai puţine şanse de angajare şi nici ajutor de şomaj nu pot primi. Există însă şi avantaje pentru elevii care au terminat un liceu tehnologic, aceştia având şanse mari să se angajeze. Aceştia, la fel ca şi cei de la profilul de matematică-informatică, au obţinut deja un atestat de calificare pentru o meserie, ca de pildă în construcţii, electronică, alimentaţie, turism, contabilitate, mecanică, informatică. Această generaţie, la fel ca şi cea de anul trecut, a mai primit după clasa a X-a un certificat de calificare nivel I, pentru a putea profesa ca muncitor calificat în specializarea liceului. Toţi absolvenţii care au promovat probele de competenţă pentru limba română, limba maternă şi o limbă străină au primit certificat recunoscut în spaţiul UE, aceştia putând profesa ca şi traducători. Şi certificatul de competenţă digitală pe care l-au obţinut absolvenţii, poate fi util pentru un job în domeniul IT. Însă, angajatorii nu sunt obligaţi să angajeze doar pe baza acestor calificări, fără diplomă de bacalaureat.

Ana-Maria Catalinoiu

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here