BACALAUREAT 2021. Prima probă scrisă, primele incidente

1242

Sesiunea iunie-iulie a Bacalaureatului a debutat ieri, în toată țara, cu proba scrisă la Limba și literatura română. În Gorj, prima probă s-a soldat cu eliminarea din examen, pentru tentativă de fraudă, a patru candidați. Toți patru au fost prinși cu telefonul mobil asupra lor.

Potrivit datelor transmise de Inspectoratul Școlar Județean Gorj, la proba scrisă la Limba și literatura română s-au prezentat 2809 dintre cei 2902 candidați înscriși, înregistrându-se un număr de 93 de absenți. Pe centre de examen, cei mai mulți absenți s-au înregistrat la Liceul Tehnologic Bârsești (17 absenți), Colegiul Tehnic ,,Henri Coandă” Târgu-Jiu (13 absenți), Liceul Tehnologic Turceni (11) și Colegiul Tehnic Motru (11). Din păcate, patru candidați au fost eliminați din examen după ce au fost prinși cu telefonul mobil asupra lor. Tentativele de fraudă au fost semnalate la Liceul Tehnologic Bârsești (2), Colegiul Tehnic ,,Henri Coandă” Târgu-Jiu (1) și Liceul Teoretic Novaci (1).

Astăzi, proba obligatorie a profilului
Candidații înscriși la prima sesiune a examenului de Bacalaureat vor susține astăzi proba obligatorie a examenului. Proba va începe la ora 09.00, iar timpul destinat elaborării unei lucrări scrise este de trei ore, din momentul în care s-a încheiat distribuirea subiectelor în sala de examen. Pentru rezolvarea subiectelor, candidații vor folosi numai cerneală sau pastă de culoare albastră, iar pentru executarea schemelor și a desenelor, vor utiliza numai creion negru. La probele scrise, mijloacele de calcul sunt interzise, iar hârtia folosită este doar cea distribuită în sala de examen. Este interzisă introducerea în sălile de examen a unor obiecte, precum ghiozdane, rucsacuri, sacoșe, poșete etc.
De asemenea, elevii vor fi informați că nu este permis accesul în săli cu manuale, dicționare, notițe, însemnări etc., precum și cu orice mijloc electronic de calcul, de stocare de informații sau de comunicare (stick-uri de memorie, telefoane, tablete etc.). În același timp, candidaților le este interzis să comunice între ei sau cu exteriorul, să transmită ori să schimbe între ei foi din lucrare, ciorne, notițe sau alte materiale care ar putea fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor, pentru comunicare în interior sau cu exteriorul.
Cei surprinși în aceste situații vor fi eliminați din examen, indiferent dacă materialele/obiectele interzise au fost folosite sau nu, indiferent dacă au fost introduse de aceștia ori de alți candidați, de cadre didactice din comisie sau de alte persoane și indiferent dacă ei au primit ori au transmis materialele interzise. Drept urmare, acești candidați nu mai au dreptul de a participa la următoarele două sesiuni.

Urmează proba la alegere a profilului și specializării
Pentru candidații din Gorj, ultima probă scrisă din cadrul sesiunii iunie-iulie a Bacalaureatului este proba la alegere a profilului și specializării, ce se va desfășura miercuri, 30 iunie. Afișarea primelor rezultate, în centrele de examen și pe site-ul bacalaureat.edu.ro, este prevăzută pentru data de 5 iulie (până la ora 12:00). Contestațiile pot fi depuse/transmise în aceeași zi, în intervalul orar 12:00 – 18:00, inclusiv prin mijloace electronice. În această situație, candidații completează, semnează și depun/transmit prin mijloace electronice și o declarație-tip în care se menționează faptul că au luat cunoștință că nota acordată ca urmare a soluționării contestației poate modifica, după caz, nota inițială, prin creștere sau descreștere. Pentru candidații minori, declarația-tip este semnată și de către părinții/reprezentanții legali ai acestora. Rezultatele finale vor fi făcute publice în data de 9 iulie. Reamintim că, pentru a fi declarat promovat, un absolvent de liceu trebuie să îndeplinească următoarele condiții, cumulativ: recunoașterea/echivalarea/susținerea tuturor probelor de evaluare a competențelor lingvistice și digitale; susținerea tuturor probelor scrise și obținerea notei 5 (cel puțin) la fiecare dintre acestea; obținerea mediei 6 (cel puțin) la probele scrise.
Roxana Lupu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here