BACALAUREAT 2010 – La ce folosesc probele orale…

324
În perioada 15-17 februarie s-a desfăşurat în liceele gorjene proba orală privind verificarea competenţelor de comunicare în limba română. Vor urma probele de competenţe digitale (aprilie) şi de comunicare într-o limbă străină (mai), după care pe 28 iunie încep probele scrise.

Urmărind cele consemnate de mass-media, nu cred că toată lumea a înţeles exact la ce folosesc aceste probe, pentru care se va elibera un Certificat de competenţe care să ateste nivelul de însuşire a cunoştinţelor respective. Certificatul acesta se va elibera odată cu Diploma de bacalaureat, piese importante la viitorul dosar personal al absolventului, care fie optează pentru ruta universitară, fie pentru o specializare postliceală sau pur şi simplu pentru ocuparea unui loc de muncă.

Să luăm în discuţie, ca exemplu, doar acest ultim caz şi să zicem că societatea la care vrea să se angajeze tânărul absolvent ar fi ARTEGO S.A. Târgu-Jiu. Desigur, Diploma de bacalaureat este importantă, dar la fel de important este, în cazul de faţă, şi Certificatul de competenţe privind abilităţile de comunicare, nivelul instruirii digitale şi gradul de însuşire a unei limbi străine. În cazul unei concurenţe de dosare, angajatorul va decide, desigur, şi în funcţie de certificatul de competenţe, nu numai în funcţie de media obţinută la probele scrise (română, matematică, informatică etc.)
Ar prima, în cazul de faţă, calificativul „experimentat” atât în comunicare (limba română şi limba străină) cât şi cel ce priveşte gradul de însuşire a tehnicii digitale…
Acest lucru se ştie de candidaţi, dar mai puţin de cei ce bagatelizează importanţa acestor probe (practică europeană, de altfel)… Câştigul este, aşadar, în primul rând, al absolvenţilor, în varii ipostaze şi situaţii.
Prof. dr. Zenovie CÂRLUGEA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here