Bac fără Bigbrother! – Centrele de examinare din Gorj, fără camere de supraveghere

176

bacReprezentanţii Inspectoratului Şcolar Judeţean(IŞJ) Gorj au întocmit o situaţie privind centrele de examinare dotate cu camere de luat vederi, pe care au transmis-o recent Ministerului Educaţiei. Asta la cererea acestei instituţii care a impus ca, la examenul de bacalaureat care începe de luni, să existe în sălile de clasă şi astfel de camere de supraveghere video.

Din situaţia emisă de IŞJ Gorj reiese însă că cele 18 centre de examinare pentru bacalaureat din Gorj nu au astfel de camere, stabilite de metodologie. Examenul de bacalaureat din acest an, care debutează chiar la începutul săptămânii viitoare, s-a dorit foarte transparent şi a avut la bază eliminarea oricăror tentative de fraudă. De asemenea, s-a luat în calcul la această decizie şi rezultatele elevilor de la nivelul unităţilor de învăţământ din ţară, care ar fi urmat să stea la baza stabilirii viitoarei cifre de şcolarizare pentru anul şcolar viitor. Din păcate, liceele din Gorj nu deţin camerele de supraveghere necesare, în judeţul nostru existând o astfel de aparatură doar în zece unităţi de învăţământ. “În situaţia transmisă la Ministerul Educaţiei am trecut faptul că avem zece şcoli cu camere de supraveghere dar acestea există doar pe holuri şi nu în sălile de clasă”, a declarat Marius Staicu, secretarul comisiei de bacalaureat de la nivelul judeţului Gorj. Reprezentanţii IŞJ Gorj menţionează, de altfel, că până la începerea examenului este aproape imposibil să se doteze sălile de examinare de la cele 18 centre cu astfel de camere, deoarece banii pentru o astfel de investiţie, lipsesc.

Se aşteaptă decizia de la minister

Staicu menţionează de altfel că se aşteaptă decizia de la Ministerul Educaţiei, legată de camerele de supraveghere, deoarece un singur liceu din Botoşani are camere în sălile de examinare. “Decizia trebuie luată pentru toate liceele unde se organizează examenul de bacalaureat, nu se poate ca unele centre de examen să utilizeze camere şi altele nu”, a completat Staicu.

Părinţii au voie în clase

De altfel la bacul din acest an chiar şi părinţii ori reprezentanţii Organizaţiilor nonguvernamentale au voie să participe la examinarea candidaţilor. Până în prezent, nimeni nu a depus însă vreo cerere în acest sens la IŞJ Gorj, lucru confirmat de Marius Staicu.

Anamaria Stoica

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here