Bac, cu incidente în Gorj

280

IMG_9611Proba obligatorie a profilului , care a fost susţinută ieri de către absolvenţii gorjeni, nu a fost lipsită de incidente. Un elev a fost eliminat pentru că i-a sunat telefonul în timpul examenului iar unui profesor supraveghetor i s-a făcut rău.

Cu toate astea, elevii gorjeni au fost de părere că subiectele nu au fost prea dificile.

În cursul zilei de ieri, absolvenţii clasei a XII-a au avut de susţinut a două probă scrisă a Bacalaureatului, proba de profil. Cei 5213 de elevi gorjeni au avut de ales între matematică şi IMG_9610istorie, în funcţie de profilul pe care l-au terminat, real sau uman. Înscrişi la proba obligatorie a profilului au fost 5453 dar au absentat 240 de gorjeni. Se pare că examenul susţinut ieri nu le-a dat mari bătăi de cap elevilor, aceştia declarând că a fost uşor, iar camerele de vedere nu au fost nimic în comparaţie cu exigenţa profesorilor. „Am dat la matematică, mi s-a părut uşor, cel puţin pentru mine. Am făcut tot. A fost mult mai uşor decât la Limba română, acolo am avut cele mai multe emoţii pentru că nu prea mă împac bine că româna şi nu învăţasem „Iona” foarte bine. Am şi vineri ceva emoţii pentru că dau la biologie. Nu am fost stresată din cauza camerelor, când te-ai pregătit nu eşti stresat de nimic. Cred că o să iau peste 9. Mă pregătesc să dau la facultate în Târgu-Jiu, la un profil economic”, a spus Mihaela Alina. Sunt şi unele persoane pentru care istoria s-a dovedit a fi prea grea. „Am dat la istorie. A fost destul de greu examenul de până acum, mult mai greu decât la Limba română. Ultimul subiect a fost cel mai complicat. Am avut un eseu despre Relaţiile Internaţionale cu România şi statul român modern şi mi s-a părut greu. Mă aştept să iau cel mult 7. Au fost foarte exigenţi profesorii, nici la toaletă nu ne-au lăsat să mergem. E mai bine aşa. Ne-au spus de la început că nu ne lasă să facem nici o mişcare pentru că nu vor să îşi piardă serviciul din cauza noastră” a spus Ileana Adela Firea.

Elev eliminat, profesor leşinat

Bacalaureatul gorjean s-a dovedit unul cu incidente. Dacă luni la proba de Limba şi literatura română, şase elevi au fost eliminaţi din examen pentru că au fost prinşi în timp ce copiau, ieri, la proba obligatorie a profilului nici un elev nu a mai fost tentat să copieze. Se pare însă, că un absolvent din Rovinari şi-a luat telefonul cu el în timpul examenului, astfel fiind eliminat. „La proba de astăzi (n.r. ieri) a fost eliminat în timpul examenului un elev din Rovinari. Acesta a intrat la examen cu telefonul şi a fost prins pentru că i-a sunat în timp ce susţinea proba scrisă. Tânărul a fost eliminat şi va putea să dea examenul în sesiunea din toamnă a anului viitor”, a declarat inspectorul şcolar Camelia Bibere. Aceasta a mai precizat că, în timpul examenului de ieri, unui profesor supraveghetor la Colegiul Comercial „Virgil Madgearu” i-a venit rău. Se pare că profesorul preda la Liceul Henri Coandă discipline tehnice şi se ştia că era bolnav. Imediat după ce a fost sesizată ambulanţa, aceasta s-a deplasat la faţa locului, profesorului fiindu-i acordate îngrijiri medicale. Nu a mai fost nevoie ca dascălul să fie transportat la spital.

La Turceni s-au încurcat subiectele

Cel mai mare incident care s-a petrecut ieri la Bac, s-a întâmplat la Grupul Şcolar Industrial Energetic din Turceni, unde au fost încurcate subiectele.

Comisia care a împărţit subiectele a şi descoperit greşeala, dar mult mai târziu. Se pare că elevii care ar fi trebuit să le primească subiectele pentru un nivel mai accesibil, M2, au primit subiectele pentru profilul matematică-informatică cu un grad ridicat de dificultate, M1, dar şi invers. Inspectoratul Şcolar Judeţean Gorj a fost anunţat cu privire la eroarea comisă.

„Am cercetat incidentul şi am luat legătura cu Ministerul. Aceştia au declarat că trebuie pus în practică planul al doilea. Elevii să mai susţină încă o dată examenul, în aceiaşi zi, la materiile la care trebuia iniţial sau să accepte ca lucrările să fie corectate aşa cum au fost rezolvate iniţial. Au ales cea de-a doua variantă”, a mai adăugat Bibere. Elevii mai au de susţinut vineri proba scrisă la alegere, iar duminică vor fi afişate rezultatele parţiale.

Ana-Maria Catalinoiu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here