Azi pe cai mari, mâine pensionari: Vulpe, Manţog, Trotea, Temelescu şi Gârjoabă, pensionabilii din mineritul gorjean

308

deschidereDirectori mari ori şefi în minerit poate chiar sindicalişti de frunte sau oameni politici potenţi, toţi sunt astăzi vizaţi de programele de restructurare de la Societatea Naţională a Lignitului Oltenia (SNLO), dar şi de Complexul Energetic(CE) Turceni şi Complexul Energetic(CE) Rovinari.

Asta deoarece acasă nu sunt trimişi de la 1 martie, sau nu ar trebui trimişi, numai simpli muncitori ci şi directorii care au vârsta de pensionare necesară şi anii de muncă efectuaţi în minerit. Din păcate, o parte dintre cei care ar trebui să intre în pensie, se ţin cu dinţii de scaune şi de funcţiile de conducere, şi mai rău îşi ascund, la domiciliu, dovezile care le dă posibilitatea să intre chiar de mâine în pensie. Asta însă în condiţia în care chiar ei au solicitat adeverinţele în cauză atunci când şi-au cerut în instanţă sporurile pentru că au lucrat în subteran.

BOLDOR GRIScandalul disponibilizărilor din mineritul şi energia gorjeană a ocolit până în prezent o serie de directori, şefi sau sindicalişti, de culori politice diverse, care au stat ascunşi în spatele funcţiilor fiind convinşi că vor scăpa de intrarea forţată la pensie. Unii manageri au luat însă măsuri şi nu demult Gorjeanul vă spunea că Octavian Graure a cerut controlarea a 40 de cărţi de muncă, aparţinând unor şefi care au lucrat ani buni în minerit. Măsura ar trebui aplicată şi de directorul SNLO, Daniel Burlan dar şi de directorul de la CE Rovinari, Tiberiu Trotea. Ultimul manager se vehiculează că ar fi însă pensionabil, Trotea lucrând peste zece ani în minerit, calităţile sale profesionale în acest domeniu fiind de netăgăduit. Dar cu toate acestea dacă se aplică regula trimiterii în pensie a salariaţilor care au vârsta necesară şi anii de muncă, poate că şi Trotea ar trebui să aleagă pensia. Trotea a lucrat în subteran la Jilţ.

Ani de minerit cu emoţii pentru Manţog şi Vulpe

Nici pedelistul, director economic la CE Turceni, Ionel Manţog, şi nici pesedistul Ion Vulpe, consilier pe la SNLO, nu fac excepţie de la trimiterea în pensie. Ambii au vârsta necesară şi anii de muncă efectuaţi în minerit, care îi fac apţi pentru a intra în pensie. Vulpe a lucrat ani buni în carieră şi are grupa a doua de muncă.

Ambii ar trebui să ia exemplu la Corneliu Boldor, consilier al directorului Daniel Burlan la SNLO, care va intra în pensie fără să facă niciun fel de ripostă, salariatul ştiind că întruneşte condiţiile de pensionare şi dând astfel posibilitatea tinerilor să lucreze.

Sindicalistul Temelescu, pensionar

Cine poate să şi-l imagineze pe Viorel Temelescu, vicepreşedintele Uniunii Sindicatelor Libere din Oltenia(USMO) la pensie? Nimeni, chiar nimeni nu poate să îl vadă pe sindicalist departe de sediul USMO din Târgu-Jiu dar, cu toate acestea, se pare că aghiotantul lui Condescu îndeplineşte condiţiile de pensionare. Acesta a lucrat peste 20 de ani în subteran conform cărţii sale de muncă.

Gârjoabă şi Spârlac, pensionabili cu acte-n regulă

Şi directorul de Resurse Umane de la CE Turceni, Corneliu Gârjoabă, dar şi unul dintre şefii Carierei Lupoaia, Mihai Spârlac sunt şi ei pensionabili având anii de pensie necesari pentru ca de la 1 martie să fie trimişi acasă. Cartea de muncă a lui Gârjoabă este în verificări, asta în timp ce dovezile că şeful Spârlac a muncit la Lupoaia nici nu trebuie căutate. Acesta a lucrat în minerit la această carieră de prin 1978, dar sunt destui care spun că omul îşi ţine adeverinţele acasă pentru a rămâne cât mai mult la muncă. Acesta ca şi alţi colegi de breaslă au solicitat adeverinţe de la locurile de muncă care să ateste munca în subteran, totul pentru că ştiau că un an de muncă în subteran face cât un an şi jumătate la pensie. Puţini Sunt însă cei care pun în balanţă aceste lucruri, dar în schimb trimit acasă salariaţi care au vârsta puţin peste cea de 40 de ani.

Anamaria Stoica

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here