Avram, trimis în judecată pentru omorul pus în cârca lui Ţundrea

379

avram gheProcurorii Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie au dispus trimiterea în judecată a adevăratului autor pentru care gorjeanul, Marcel Ţundrea, a făcut 12 ani de închisoare pe nedrept. Astfel, după 20 de ani de la producerea faptelor, anchetatorii au descoperit că autorul omorului minorei de 14 ani este Gheorghe Avram, un consătean cu victima şi Marcel Ţundrea.

Avram a fost trimis acum în judecată în stare de arest. Aceasta este cea mai gravă eroare judiciară după 1989.

La 20 de ani de la producerea omorului şi violului asupra minorei Mioara Gherasie din Pojogeni, Parchetul Înaltei Curţi a trimis în judecată adevăratul autor al faptelor petrecute atunci. Procurorii au dispus astfel, trimiterea în judecată, în stare de arest, a lui Gheorghe Avram, pentru omor deosebit de grav. Anchetatorii l-au supus pe Avram unor teste ADN şi poligraf care au confirmat faptul că el este autorul omorului minorei.

Marcel Ţundrea a fost considerat criminalul în această cauză, executând 12 ani de închisoare dintr-o pedeapsă de 25 de ani, la cât fusese condamnat. Strigându-şi nevinovăţia permanent din spatele gratiilor, în 2004, procurorul Emil Moţa din Gorj dispune efectuarea testului ADN pentru Ţundrea, pentru a înlătura orice fel de suspiciune, deşi gorjeanul fusese condamnat definitiv. Rezultatul testului a arătat de atunci că nu Ţundrea este autorul, iar judecătorii l-au pus de urgenţă în libertate.

În 2007, Marcel Ţundrea a murit, iar doi ani mai târziu, judecătorii Înaltei Curţi au pronunţat achitarea lui post-mortem.

Trebuie menţionat că în România, în mod oficial, primele teste ADN în dosarele penale s-au efectuat după 2002, astfel încât, la data pronunţării hotărârii constatate ulterior ca fiind o eroare judiciară, instanţele nu au putut administra această probă.

tundreaAnul trecut, Parchetul Înaltei Curţi a început ancheta pentru descoperirea adevăratului autor, iar acum au dispus trimiterea în judecată a lui Gheorghe Avram pentru omorul minorei. Prin intermediul unui comunicat, Ministerul Public admite că ceea ce i s-a întâmplat lui Marcel Ţundrea reprezintă o gravă eroare judiciară.

De amintit că Ţundrea a fost anchetat de procurorul Ion Diaconescu, aflat acum la pensie şi avocat, în acelaşi timp.

Rechizitoriu!

Redăm mai jos fragmente din rechizitoriul întocmit de procurorul Marius Iacob, în cazul „Ţundrea”.

Prin rechizitoriul din data de 14 martie 2011, s-a dispus trimiterea în judecată a inculpatului AVRAM GHEORGHE, arestat în altă cauză, sub aspectul săvârşirii infracţiunii de omor calificat. Totodată, procurorii au constatat încetarea urmăririi penale faţă de inculpat sub aspectul săvârşirii infracţiunii de viol, întrucât a intervenit prescripţia specială a răspunderii penale.

Probatoriul administrat în cauză pe parcursul urmăririi penale a relevat următoarea situaţie de fapt:”Având în vedere faptul că existau suficiente indicii că autorul infracţiunii săvârşite asupra victimei Gherasie Mioara putea fi Avram Gheorghe, după începerea urmăririi penale in rem (în data de 15.06.2010), a fost dispusă o constatare tehnico-ştiinţifică genetică de comparare a profilului genetic al lui Avram Gheorghe cu profilul genetic al persoanei necunoscute de sex masculin căreia îi aparţin urmele de spermă de pe tamponul vaginal ridicat de la victimă. Concluziile acestei probe ştiinţifice au fost în sensul că profilul genetic al probei biologice de referinţă recoltate de la numitul Avram Gheorghe este identic cu profilul genetic extras din fracţia spermatică existentă pe tamponul vaginal conţinând probe biologice ridicate cu prilejul efectuării necropsiei cadavrului victimei”.

În contextul relevat de probele administrate, procurorii au dispus, la data de 15 decembrie 2010, începerea urmăririi penale faţă de numitul Avram Gheorghe. Acestuia i-a fost prelevată o probă de referinţă în vederea realizării unei noi constatări tehnico-ştiinţifice ADN, menită a aduce lămuriri suplimentare în cauză, care a denotat existenţa unui ”profil genetic unic complet aparţinând unei persoane de sex masculin. Între caracaterele genetice autozomale şi cromozomiale Y din profilul ADN de referinţă al numitului Avram Gheorghe şi cele evidenţiate în fracţia spermatică separată din secreţia vaginală a victimei există o corespondenţă perfectă la nivelul tuturor locilor analizaţi”.

În data de 20.12.2010, inculpatului Avram Gheorghe i-a fost adusă la cunoştinţă învinuirea şi a fost audiat la sediul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Cu acest prilej şi pe tot parcursul cercetărilor efectuate de procurori, acesta s-a prevalat de dreptul său de a nu face nicio declaraţie în cauză. De asemenea, inculpatul Avram Gheorghe a fost supus testării cu tehnica poligraf, în urma căreia au rezultat indici ai unui comportament simulat al subiectului.

Pe baza tuturor aspectelor relevate de probele administrate în cauză, procurorii au putut să deducă modalitatea în care a fost violată şi apoi ucisă victima Gherasie Mioara de către inculpatul Avram Gheorghe.

Cum au suspendat prescrierea!

În cauză, procesul penal s-a desfăşurat pe o lungă perioadă de timp faţă de Ţundrea Ilie Marcel (într-o primă fază între 1992 şi 1997, iar în a doua fază între 2004 şi 2009), astfel încât pe întreaga desfăşurare a procesului penal faţă de Ţundrea Ilie Marcel pentru săvârşirea, în calitate de autor al infracţiunilor de omor calificat şi viol, efectul întreruptiv al prescripţiei răspunderii s-a produs inclusiv faţă de adevăratul autor al săvârşirii infracţiunii, care, aşa cum rezultă din proba ADN şi din coroborarea cu restul probelor administrate după preluarea cauzei de către procurorii Secţiei de urmărire penală şi criminalistică din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie s-a dovedit a fi Avram Gheorghe, orice act întrerupător de prescripţie trebuind să se raporteze şi la acesta din urmă.

În data de 27.11.1997 prin decizia cu nr. 2729/1997 a fostei Curţi Supreme de Justiţie, sentinţa penală cu nr. 17/18.05.1993 a Tribunalului Gorj, prin care Ţundrea Ilie Marcel a fost condamnat pentru infracţiunile de viol şi omor calificat, a căpătat caracter definitiv.

Hotărârea penală definitivă are efecte faţă de toată lumea (erga omnes), impunându-se, prin dispozitivul său, nu numai părţilor din proces, ci şi persoanelor care nu au luat parte la judecată dar care, pe cale penală sau civilă, încearcă să repună în discuţia instanţelor judecătoreşti chestiunile rezolvate definitiv prin hotărârea penală, care nu poate fi repusă în discuţie decât cu prilejul căilor de atac extraordinare, aşa cum s-a întâmplat în cauza de faţă întrucât la solicitarea lui Ţundrea Ilie Marcel, s-a procedat la revizuirea cauzei. În cadrul cercetărilor anterioare judecării cererii de revizuire, prin ordonanţa cu nr. 4061/VIII/1/2002 a Parchetului de pe lângă Tribunalul Gorj, s-a dispus efectuarea unei expertize medico-legale referitoare la probele biologice recoltate de la victimă, respectiv lamele cu secreţii vaginale şi tampoanele cu astfel de secreţii – sens în care Institutul Naţional de Medicină Legală „Mina Minovici” Bucureşti a întocmit, pentru prima oară, în data de 26.03.2004, Raportul de expertiză genetică nr. A15/12562/03 care conţine concluziile din care rezultă că probabilitatea ca Ţundrea Ilie Marcel să fi contribuit cu genotipurile sale la realizarea mixturii de profiluri ADN prezente în secreţia vaginală a victimei G.M este de 0%. Această expertiză a fost determinantă în achitarea lui Ţundrea Ilie Marcel după admiterea cererii de revizuire.

Având în vedere aspectele expuse, perioada de la intervenirea hotărârii penale de condamnare definitivă a inculpatului Ţundrea Ilie Marcel, în data de 27.11.1997 şi până în data în care a fost efectuat raportul medico-legal referitor la probele ADN (26 martie 2004), cursul prescripţiei penale a fost suspendat în raport cu adevăratul autor al infracţiunii, învinuitul Avram Gheorghe.

Astfel, prin condamnarea definitivă a lui Ţundrea Ilie Marcel (condamnare care, aşa cum am văzut, este considerată în prezent în mod oficial o eroare judiciară) s-a creat atât o împrejurare de neprevăzut care constă în existenţa unei erori judiciare, cât şi o împrejurare de neînlăturat, care constă tocmai în existenţa hotărârii judecătoreşti cu autoritate de lucru judecat.

Dosarul a fost trimis, spre competentă soluţionare, Tribunalului Gorj.

Gabriela Mladin

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here