Avram Iancu vrea să traverseze Dunărea de la izvoare până la Marea Neagră!

538

Sportivul din Valea Jiului, care, anul trecut, a reușit performanța de a fi primul român ce a traversat înot Canalul Mânecii fără costum de neopren, după ce, anterior, se antrenase inclusiv la Târgu-Jiu pentru reușita respectivă, și-a propus un nou obiectiv îndrăzneț pentru 2017. Avram Iancu, bibliotecar de profesie, vrea ca în vară să parcurgă întregul curs al Dunării înot, el propunându-și să pornească în călătoria respectivă de la izvoarele din Munții Pădurea Neagră și să ajungă două luni mai târziu la Marea Neagră. Ideea i-a venit de la o carte a lui Jules Verne pe care a citit-o în bibliotecă, diferența față de carte constând în faptul că el va fi cel care va suporta întregul efort fizic, succesul său presupunând parcurgerea înot a câte 50 de kilometri în fiecare zi.
“În calitate de bibliotecar, mergând pe urmele acestui personaj (personajul principal din romanul «Pilotul de pe Dunăre» a lui Jules Verne), într-un mod mult mai greu, doresc să atrag atenţia asupra lecturii cărţilor care, iată, pot schimba vieţi, pot scrie şi rescrie poveşti care se pot transforma, la rândul lor în… romane. Îmi doresc ca generaţia tânără să DESCOPERE plăcerea lecturării acestui roman tocmai în timpul celor 60 de zile de înot. În timpul lecturării, această generaţie va avea posibilitatea, ca în paralel, să urmărească deplasarea mea live, prin utilizarea tehnologiei moderne, a GPS-ului, a gadget-urilor specifice vârstei lor. Astfel, s-ar face o simbioză nemaiîntâlnită între clasic şi modern, între aventura imaginară a romanului şi cea reală, între suportul îngălbenit al hârtiei şi display-ului modern al telefoanelor mobile”, spune Avram Iancu.
La fel ca în Canalul Mânecii, sportivul nu va purta decât slip pe el, Iancu nefiind adeptul costumului de neopren sau al labelor de înot care să îi fie de ajutor. Demersul său ar urma să înceapă pe 20 iunie și s-ar încheia pe 20 august dacă totul decurge normal. Startul se va da în localitatea germană Donaueschingen, iar linia de finish e programată pentru portul Sulina, Iancu gândindu-se deja de pe acum la demersurile pe care trebuie să le facă la autoritățile din țările pe care le va traversa pentru ca eforturile sale din apă să nu fie blocate de cine știe ce acte neștiute. Dunărea are o lungime de 1860 de kilometri, o treime din distanța respectivă aflându-se pe teritoriul României. Fluviul traversează zece state europene și patru capitale, Iancu spunând încă de pe acum că cel mai emoționant moment pe care îl întrevede, dacă lucrurile vor decurge normal, îl reprezintă ziua în care va ajunge la statuia lui Decebal din apropiere de Orșova, zona fiind extrem de frecventată de turiști în cursul verii.
Gelu Ionescu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here