Avocatul Poporului cercetează abuzuri ale Muzeului Județean Gorj

275

Biroul Teritorial Craiova al Avocatului Poporului cercetează, începând din data de 10 ianuarie 2019, abuzuri sesizate la adresa Muzeului Județean Gorj și nerezolvate de reprezentanții legali ai Consiliului Județean Gorj. În cauză s-a întocmit dosarul de cercetare nr. 62/2019 în care Avocatul Poporului, potrivit legislației în vigoare, verifică abuzuri ale administrației publice; potrivit statutului Muzeul Județean este entitate administrativă în subordinea CJ Gorj. Este pentru prima dată când instituția Avocatului Poporului este sesizată cu o astfel de speță în județul Gorj.

Muzeul Județean, dar și Consiliul Județean Gorj au fost înștiințate, în scris, de Avocatul Poporului Craiova de cercetarea în curs, urmând ca instituția județeană să transmită forului de cercetare documente necesare în desfășurarea anchetei respective. Consiliul Județean Gorj a fost sesizat în 2017 de unele încălcări ale legii ale lui Dumitru Hortopan, director al Muzeului Județean “Al. Ștefulescu”, dar Gheorghe Nichifor, vicepreședintele CJ Gorj, și juristul CJ, Costel Marcău, nu au dat atenția cuvenită sesizărilor respective, insistând pentru rezolvarea, în mod pașnic, a plângerii în cauză, fără să aplice vreo sancțiune. Mai mult, plângerea a rămas nerezolvată, deși Nichifor este cel care răspunde de partea culturală a Consiliului Județean Gorj.

Iertarea chemă noi păcate!
Considerând că nu vor mai fi probleme, cetățeanul respectiv a renunțat să facă orice acțiuni judiciare crezând că totuși nu va mai avea neplăceri. Hortopan însă și echipa sa managerială de la muzeu au așteptat să treacă ceva timp, ca în ianuarie 2018 să ia o hotărâre la nivelul instituției prin care au adus noi șicane și încălcări ale drepturilor cetățeanului respectiv și ale tuturor celor care pot beneficia de instituția de cultură în cauză.
Au omis însă faptul că orice act normativ poate fi atacat oricând pe calea contenciosului administrativ, iar în octombrie 2018 a fost sesizat CJ Gorj pentru anularea actului administrativ părtinitor și nedrept, emis de Muzeul Județean, în conformitate cu art.7.al Legii 554 al Contenciosului Administrativ. Consiliul Județean Gorj probabil crezând că se pot rezolva lucrurile tot pe cale “amiabilă” a trimis o adresă Muzeului Județean solicitându-le explicații și motivând că nu pot modifica actul administrativ respectiv, deși potrivit articolului menționat din Legea 554/2004, instituția administrativă superioară poate modifica total sau în parte actul administrativ, dacă îl consideră ilegal. Nemulțumit de răspunsul primit, cetățeanul respectiv a sesizat Avocatul Poporului-Biroul Teritorial Craiova, pentru cercetarea acestor aspecte care constituie dosarul respectiv. În cazul în care situația sesizată nu se rezolvă pe cale administrativă, Avocatul Poporului poate introduce acțiuni în justiție pentru anularea actului administrativ. De altfel, Avocatul Poporului a luat cunoștință și de abaterile de legalitate sancționate definitiv de instanța de contencios administrativ privind nerespectarea hotărârilor judecătorești, care este de o gravitate ieșită din comun, întrucât constituie un atentat la adresa statului de drept și obstrucționare a bunei funcționări a justiției.Hortopan nu a fost sancționat administrativ de către CJ Gorj, în ciuda sentinței care demonstrează că acesta a avut o manifestare de rea-voință la adresa legislației în vigoare.
ANAMARIA STOICA

1 COMENTARIU

 1. Hai, că sunteți penibili! pisdiști de doi bani. când era vorba că cârciumarul, discriminând, oferea reduceri doar pentru votacii cu pensii care se situau peste salariile din acel moment, voi, ca și tov. de la instituția sesizată în speță, fugăreați limbile către îndărătul haitei de partid…
  eveniment este acesta:
  ”De aproape 25 de ani, Legea Educaţiei prevede la articolul 84 că elevii beneficiază de o reducere de 50% la transportul public judeţean. Doar că acest lucru nu se întâmplă în niciun judeţ, spun reprezentanţii elevilor. Singura excepţie este la Bucureşti-Ilfov.

  adevarul.ro/locale/constanta/elevii-ies-nou-strada-protest-adresa-consiliului-judetean-ignora-legile-1_5c514c54df52022f7528acfa/index.html
  voi continuați – inclusiv cu ăla de-și ține ochelarii, în poză, ca să pară intelectual, pe infinita frunte, rămasă surprinsă – să promovați prostia guvernanților roșii, conduși de ipochimeni submediocrii, neverosimil de lipsiți de pregătire elementară.
  Revefitor la ce poate face av. pop., aflați că ăsta poate încasa niște sume babane, fără să-și îndeplinească obligațiile legale. Astfel, toți căței de partid care conduc, fără concurs, abuziv, instituțiile din Gorj, rămân nepedepsiți; consolidându-și sistemul mafiot.De unde și voi profitați.
  S-auzim … de alții!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here