Avocatul Paula Iacob, amendată la Tribunalul Gorj

180

Procesul foştilor şefi de la Exploatarea Minieră Petrila, din Valea Jiului, bate pasul pe loc într-un mod atât de evident că până şi judecătorii se văd nevoiţi să treacă la fapte pentru a urni lucrurile din loc. Magistraţii care judecă dosarul respectiv au fost nevoiţi ieri să-i aplice o amendă de 3000 de lei avocatului Paula Iacob, cea care îl apără în proces pe fostul director Aurelian Necula.

Aceeaşi amendă i-a fost dată şi unui alt apărător al lui Necula, Daniel Ionaşcu, acesta fiind prezent la termenul anterior, când a şi recuzat completul de judecată. Cererea i-a fost respinsă, iar acum, nu se ştie din ce motiv, a absentat din sala de judecată, spre nemulţumirea magistraţilor care au menţionat că acesta ştia clar că ieri era termen şi că trebuia să se prezinte în faţa lor pentru a-şi apăra clienţii.
Judecătorii au decis şi ca Tribunalul să face demersurile de rigoare pe lângă Baroul Gorj pentru a desemna un avocat din oficiu pentru Necula, astfel încât procesul să continue fără alte piedici de acest gen. Următorul termen în proces a fost fixat pentru 19 octombrie, deşi, normal, ar fi fost ca pe 22 octombrie să fie o nouă înfăţişare.
Avocaţii altor doi inculpaţi din dosar au spus însă că atunci ei nu vor putea fi prezenţi în sală, ceea ce ar fi adus de la sine o nouă amânare. Aceştia şi-ar fi dorit un termen pentru luna noiembrie, dar judecătorii Teofil Boncu şi Remus Ionescu au decis să devanseze termenul cu trei zile, nimeni nemaiavând ce să comenteze apoi.
Mai mult, pentru a se asigura că procesul nu va bate pasul pe loc, magistrații i-au invitat „respectuos” pe trei dintre martorii care au venit degeaba la ultimele termene să mai facă un drum şi data viitoare la Târgu-Jiu pentru a fi audiaţi. Cei trei sunt foştii şefi de la Compania Naţională a Huilei Constantin Jujan şi Daniel Surulescu, precum şi şefa ITM Hunedoara, Ileana Boldea. Fostul director Aurelian Necula este judecat în acest dosar alături de alţi foşti doi directori de la EM Petrila, Gheorghe Roşu şi Daniel Ungur.
Fostul director al exploatării miniere a fost condamnat de Judecătoria Târgu-Jiu la 7,6 ani închisoare, în timp ce ceilalţi doi colaboratori ai săi au primit pedepse cu executare de 6,6 ani ani, toţi fiind obligaţi la plata unor daune uriaşe către rudele minerilor morţi sau către supravieţuitorii celor două explozii produse la EM Petrila în 15 noiembrie 2008.
Gelu Ionescu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here