Avocaţi “portocalii”, radiaţi din Baroul Gorj

553

deschidereMai mulţi membrii ai PD-L Gorj care au cochetat pentru o vreme cu avocatura au renunţat, în ultimul timp, la acest statut deoarece au primit, din partea partidului, funcţii importante, de regulă la Stat. Nu numai pedeliştii au considerat că meseria de avocat nu mai este prea bănoasă în vremuri de criză, ci şi unii care au magistraţi în familie au dat avocatura pe o slujbă călduţă la o unitate de stat.

Din acest motiv, în ultima perioadă câţiva zeci de avocaţi au fost radiaţi din cadrul Baroului Gorj ori au fost declaraţi incompatibili.

Avocaţii politici

Maria Moţa, şefa organizaţiei de femei din cadrul PD-L Gorj este unul dintre avocaţii care au făcut parte din Baroul Gorj dar care acum figurează pe o listă de avocaţi incompatibili ai instituţiei. Avocata Moţa a renunţat să îşi profeseze meseria în Gorj şi pentru că s-a transferat la Bucureşti cu serviciul, ea fiind pentru o lungă perioadă de timp şefa Agenţiei Naţionale de Egalitate de Şanse între femei şi bărbaţi. Funcţia de aici a făcut-o, probabil, incompatibilă cu statutul de avocat iar din acest motiv a renunţat să îşi mai profeseze meseria. Nu numai pedelista Moţa a fost radiată din rândul Baroului Gorj ci şi colega sa de partid, Gabriela Liao a trebuit să renunţe, pentru o vreme, la profesia sa. Liao a făcut acest lucru deoarece a fost promovată în funcţia de director al Vămii Târgu-Jiu, funcţia publică determinând-o să renunţe la avocatură.

Avocaţii slujbaşi la stat

Printre avocaţii declaraţi incompatibili de reprezentanţii Baroului Gorj se mai găsesc însă două persoane care acum deţin funcţii importante în două unităţi de stat. Chiar dacă nu sunt membre ale PD-L, felul în care au obţinut aceste funcţii este strâns legat de partidul ,,portocaliu”. Prima este Ionela Valeria Gheju, fost avocat care este în prezent jurist în cadrul Societăţii Naţionale a Lignitului Oltenia (SNLO). Fosta avocată a renunţat la profesie deoarece i s-a oferit un loc mult mai călduţ la SNLO, mai ales că acolo lucrează şi socrul acesteia Adrian Zamfirescu, şeful Departamentului Juridic al SNLO şi membru în Adunarea Generală a Acţionarilor. Menţionăm că soţia acestuia este judecător la Tribunalului Gorj. Cu siguranţă, Ionela Gheju a făcut o alegere înţeleaptă, banii de la SNLO câştigându-se mult mai uşor decât cei din meseria de avocat. Cei care au angajat-o pe Gheju sunt pedeliştii care conduc în prezent SNLO.

A doua persoană care a făcut o alegere la fel de profitabilă este Melania Furmă, care a renunţat la avocatură pentru a deveni jurist în cadrul Prefecturii Gorj. Furmă a fost chiar promovată ea devenind recent chiar şefa Serviciului de Legalitate în cadrul instituţiei, deşi a primit chiar o amendă administrativă din partea procurorilor din Gorj. În rechizitoriul anchetatorilor, în cazul Furmă, se precizează că jurista a comis faptele de fals şi uz de fals, dar pentru că a recunoscut şi regretat fapta şi chiar a achitat prejudiciul, procurorii au decis să n-o trimită în judecată. I-au aplicat totuşi o amendă administrativă în valoare de 500 de lei, iar pentru acest lucru, prefectul a promovat-o ca şefă la Serviciul de Legalitate din cadrul Prefecturii Gorj. La fel ca în cazul Gheju şi PD-L, şi promovarea lui Furmă s-a făcut pe vremea când la cârma Prefecturii Gorj se află un prefect numit de PD-L.

Avocat pentru sine, dar contra PD-L

Unul dintre avocaţii care figurează, de asemenea, drept radiat în lista Baroului Gorj este şi Dorina Jianu, fost director financiar-contabil al SNLO, care a renunţat la profesie pentru slujba ce părea mai convenabilă la stat. Dorina Jianu a ajuns însă din jurist avocat pentru propria persoană deoarece după clinciurile în care a intrat cu conducerea unităţii miniere şi în special cu directorul acesteia, Daniel Burlan, a ajuns să îşi folosească experienţa de avocat pentru a lupta cu sistemul în care chiar ea a lucrat. Lupta cu SNLO-ul nu a doborât-o pe Jianu care a reuşit să îşi ceară drepturile şi chiar parţial să le obţină.

Baroul Gorj a radiat 64 de avocaţi

Reprezentanţii Baroului Gorj au radiat 64 de avocaţi dintre cei care s-au înscris, de-a lungul timpului, în cadrul acestuia, din diverse motive. Unii avocaţi s-au reprofilat, profitând de legături cu partidul la putere, alţii, în schimb, au profitat de rubedenii, pile şi relaţii. O parte dintre avocaţi s-au declarat, de asemenea, incompatibili deoarece au preferat funcţii importante la stat fără să ia în seamă că unităţile sunt conduse politic iar alţii s-au retras de bunăvoie părăsind judeţul. Cert este însă că printre foştii avocaţi din Baroul Gorj se găsesc însă mulţi cu probleme, care sunt acuzaţi acum de diverse infracţiuni.

Anamaria Stoica

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here