Avocata-actriță a lui Negrescu, plătită din bani publici! Onorariu de 15.000 de lei, achitat cu ochii închiși de Primăria Târgu-Jiu

423

Raportul Camerei de Conturi Gorj, după verificarea de o lună de zile de la Teatrul Dramatic “Elvira Godeanu” din Târgu-Jiu, relevă și alte ilegalități(în afara celor deja relatate de Gorjeanul) ca și risipa făcută de fostul manager al instituției, Marian Negrescu, din banii publici, pentru propriul interes și în dauna Primăriei Târgu-Jiu. Mai exact, se demonstrează acum că Negrescu nu s-a mulțumit doar să își acorde bani în plus, ilegal, pe lângă salariu, lui și acoliților săi, ci și-a plătit, tot din bani publici, chiar și avocatul pe care l-a avut în unul dintre procesele proprii cu Agenția Națională de Integritate(ANI). Onorariile avocatei Camelia Băluțoiu din cadrul Baroului Gorj, fostă actriță a teatrului dramatic, în sumă totală de 15.000 de lei, au ajuns să fie achitate astfel de instituția publică, asta deși Primăria Târg-Jiu are un Birou Juridic cu consilieri pregătiți, care ar fi putut să apere teatrul în orice litigiu, fără niciun fel de cheltuieli.

Teatrul Dramatic “Elvira Godeanu” a rămas, în continuare, vaca bună de muls a lui Marian Negrescu și după ce ANI a început împotriva acestuia un război, finalizat cu destituirea din funcția de manager al respectivului și obligarea restituirii de către acesta a celor 4,6 miliarde de lei vechi, bani încasați ilegal de la instituția de cultură. O relevă raportul recent al Camerei de Conturi Gorj, care scoate în evidență și faptul că Negrescu și-a permis să plătească un avocat din afara instituției publice, cu 15.000 de lei pentru procesele avute de teatru în ultimii ani. De fapt, Negrescu a apelat la o fostă salariată a teatrului, devenită între timp avocat, ca să reprezinte instituția într-un litigiu cu un cetățean căruia zăpada de pe acoperișul clădirii i-a afectat autoturismul. Vina a aparținut instituției, care nu a avertizat trecătorii că sunt în pericol, deoarece de pe acoperișul clădirii poate cădea zăpadă și gheață.

Aproape 6500 de lei, în dauna Primăriei Târgu-Jiu
Teatrul a fost însă atât de bine reprezentat de avocata aleasă de Marian Negrescu, încât instituția a pierdut procesul ce i-a fost intentat pe pretenții, atât pe fond, la Judecătoria Târgu-Jiu, cât și în apel. Instanța a admis astfel, în octombrie 2014, cererea formulată împotriva pârâtului Teatrul Dramatic “Elvira Godeanu” și a obligat pârâtul (teatrul) la plata a 5.239,04 lei reclamantului Alexandru Daniel Stamatie. Astfel, teatrul, cu tot cu avocat plătit din bani publici, a mai fost obligat să-i mai achite reclamantului și 767 de lei taxe judiciare și alți 400 de lei, cheltuielile respectivului din apel. Avocată în acest proces a fost Camelia Băluțoiu, se arată în raportul Camerei de Conturi Gorj după controlul de la Teatrul Dramatic “Elvira Godeanu”, respectiva fiind cu ani în urmă fost recuziter al instituției de cultură și pentru o perioadă chiar actriță la structura aflată acum în subordinea Primăriei Târgu-Jiu.
Procesul putea fi fără cheltuieli, dacă Negrescu ar fi apelat la juriștii primăriei, însă, din câte se vede în raport, el a preferat să-i ofere avocatei proprii un cotract generos din bani publici.

Cadou de la fostul inculpat pentru ex-apărătorul său
Interesant este că avocata în cauză l-a apărat pe Marian Negrescu și în primele etape ale unuia dintre multele procese ale fostului manager cu ANI. Se știe doar că în ultima parte a litigiului lui Negrescu cu ANI de la Curtea de Apel Craiova, acesta l-a luat avocat pe Ștefan Moțățăianu, fostul decan al Baroului Gorj, nume care nu apare în raport.
Trebuie menționat însă că în procesul pe fond, în care, spun surse din teatru, parțial, fostul manager ar fi fost apărat și de avocata Băluțoiu, Negrescu s-a ales cu o condamnare de un an cu suspendare, completată cu trei ani de încercare şi interzicerea unor drepturi, dar şi cu muncă în folosul comunităţii pentru recuperarea prejudiciului creat municipalităţii prin banii încasaţi de el pe nedrept.
De altfel, procesul lui Negrescu pe conflict de interese a început în 2015, după ce instanța gorjeană a fost sesizată să judece dosarul penal respectiv, prin rechizitoriul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Craiova, finalizat în 2014.

Juristul care taie frunze la câini
Când treaba cu avocatul nu a mai ținut, Negrescu a decis să își angajeze jurist la teatru, deși litigiile instituției în ultimii ani sunt mai puține decât degetele de la o mână. Noul consilier juridic al teatrului este plătit lunar din bani publici, dar efectiv nu prestează mai nimic, contractele teatrului fiind parafate de regulă noaptea, de către contabil, și doar în caz de forță majoră.

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here