Avocat al Baroului Gorj, urmărit penal pentru viol şi lipsire de libertate în mod ilegal

2901

Se prezintă zilnic la bară, îmbrăcat în robă, pentru a-şi apăra clienţii, deşi este urmărit penal de Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Craiova pentru comiterea a două infracţiuni grave care îl obligă, până la trimiterea sa în judecată, să nu se deplaseze prea departe de investigatori. Este vorba despre avocatul Baroului Gorj, Marcel Nicolae Donoiu, cunoscut la nivel judeţean şi pentru comiterea, în urmă cu câţiva ani, a altor ilegalităţi, una de tip imobiliar, care au făcut obiectul mai multor plângeri penale la adresa sa. Potrivit unei sentinţe date, luna trecută, de Curtea de Apel Craiova, avocatul gorjean are acum calitatea de inculpat fiind urmărit penal pentru viol şi lipsire de libertate în mod ilegal, asta într-un dosar instrumentat de procurorii parchetului de pe lângă instanţa din Bănie. Victima este o femeie, probabil fostă clientă a sa, care s-a constituit parte vătămată în procesul deschis de procurorii PCA Craiova.

Avocatul Marcel Nicolae Donoiu riscă iar excluderea din Baroul Gorj, de data aceasta pentru dosarul penal aflat pe numele său, instrumentat, luna trecută, de procurorii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel(PCA) Craiova. De altfel, prim-procurorul PCA Craiova a emis ordonanţa nr. 59/II/2/2015 din 6 martie 2015 prin care inculpatul Donoiu, dar şi victima sa, Cristina Ştefania Arsenie, erau anunţaţi că împotriva avocatului, acuzat de viol şi lipsire de libertate în mod ilegal, s-a început urmărirea penală. Donoiu era anunţat, de asemenea, că trebuie să stea şi în perioada următoare la dispoziţia anchetatorilor, neavând dreptul să părăsească ţara. Donoiu a ripostat, în stilul obişnuit, împotriva demersului procurorilor la adresa sa, atacând ordonanţa în cauză la Curtea de Apel Craiova. Pe 10 martie, judecătorii acestei instanţe le dau dreptate însă procurorilor PCA Craiova, iar printr-o sentinţă definitivă hotărăsc că avocatul din Gorj rămâne, în continuare, cu calitatea de urmărit penal în dosarul nr. 554/P/2014.

facs donoiuSentinţa, pronunţată în Camera de Consiliu!
La cererea părţilor, instanţa Curţii de Apel pronunţă, luna trecută, sentinţa, definitivă, în Camera de Consiliu astfel: “Admite cererea Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Craiova. În baza art. 335 alin. 4 Cpp, constată legalitatea şi temeinicia Ordonanţei nr. 59/II/2/2015 din data de 06.03.2015 emisă de Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Craiova în dosarul nr. 554/P/2014 şi confirmă redeschiderea, reluarea şi completarea urmăririi penale faţă de numitul Donoiu Marcel Nicolae, sub aspectul infracţiunilor de viol şi lipsire de libertate în mod ilegal, prevăzute de art. 218 alin. 1 şi 3 lit. c Cp şi art. 205 alin. 1 şi 3 lit. b Cp. În baza art. 275 alin. 3 Cpp, cheltuielile judiciare rămân în sarcina statului”.
Donoiu nu scapă astfel de ancheta deschisă pe numele său de procurorii din Craiova, dar revine la Baroul Gorj să-şi exercite profesia de avocat ca şi cum pata pusă pe numele său, ca şi multe altele din 2004 până în prezent, ar fi un lucru nesemnificativ care nu îl împiedică să îşi îmbrace roba şi să se prezinte, în calitate de apărător, în faţa instanţei de judecată.

Comisie de Disciplină a Baroului Gorj iar pentru Donoiu
Deşi, am încercat să solicităm, ieri, un punct de vedere oficial de la Baroul Gorj în legătură cu situaţia în care se află avocatul Donoiu, decanul Florin Homescu nu a fost de găsit. Secretara Baroului Gorj l-a scuzat pe decan, motivând că plecase cu treburi de acolo, dar ne-a indicat să-l apelâm telefonic pe acesta, cu menţiunea că ea nu are calitatea necesară de a vorbi despre statutul instituţiei şi despre demersul care trebuie făcut în cazul unui avocat urmărit penal, cum este cazul lui Donoiu. Am apelat, în mai multe rânduri, pe cele două numere de telefon ale lui Homescu, dar nu am reuşit, ieri, să dăm nici în ruptul capului de acesta.
Credem însă că avocatul în cauză trebuie să fie pus, din nou, în faţa Comisiei de Disciplină a Baroului Gorj, aşa cum s-a mai întâmplat şi în 2010, când la adresa lui Donoiu s-au făcut mai multe plângeri, care acuză ilegalităţi realizate de acest avocat. Nicoliţa Ştefan este una dintre persoanele care s-a adresat, în mai multe rânduri, Baroului Gorj solicitând excluderea avocatului Donoiu din profesie, pe motiv că acesta nu ar face cinste meseriei pe care o practică. Femeia fusese deposedată de avocat de un apartament, aflat şi acum în posesia mamei avocatului, asta pe timpul litigiului, în instanţă, dintre moştenitori. Procesul în cauză încă nu s-a terminat, femeia solicitând şi acum ca Donoiu să fie exclus din Baroul Gorj pentru aceste ultime fapte.
Tot în 2010-2011, Baroul Gorj a început cercetarea disciplinară la adresa avocatului în cauză, după ce mai multe “victime” ale lui Donoiu au cerut asta. Potrivit celor în cauză, transmise cu cinci ani în urmă Baroului Gorj, avocatul de Târgu-Cărbuneşti a fost protagonistul mai multor fapte cu caracter penal, care au ajuns în faţa organelor de poliţie şi apoi în faţa instanţelor de judecată din Gorj şi Dolj. Reclamanţii au informat atunci Baroul, dar şi Uniunea Barourilor Avocaţilor din România că în 2009 magistraţii Tribunalului Gorj i-au dat o amendă în valoare de 200 de lei avocatului Donoiu, ca urmare a expresiilor injurioase cu care s-a adresat instanţei de judecată în timpul unui proces pe care îl avea pe rol.
Demersul Baroului Gorj la adresa lui Donoiu a fost însă unul fără finalitate, avocatul fiind, în final, scos basma curată şi lăsat să profeseze sub umbrela acestui organism. Totul în schimbul unei sancţiuni de 500 de lei, date de Baroul Gorj, acest organism motivând că în procesul cu apartamentul, Donoiu a reprezentat atât apărarea, cât şi acuzarea.

donoiuUrmărit penal şi în 2005!
De altfel, avocatul este călit în a se lua la trântă cu anchetatorii, care i-au mai pus amprenta de “urmărit penal” şi cu un deceniu în urmă. Fapta s-a petrecut în 2004, când Marcel Donoiu, în intenţia de a-l ajuta pe fratele său, Sorin Donoiu, să intre în posesia banilor de pe urma unui concediu medical, a fost implicat în demersul ilegal de falsificare a documentului în cauză. Potrivit procesului verbal, încheiat de organele de poliţie din Gorj, în 2005 s-a început urmărirea penală împotriva avocatului Marcel Donoiu şi a unui medic al Spitalului Dobriţa. Cadrul medical ar fi întocmit în fals o foaie de observaţie clinică şi două certificate de concediu medical în care a menţionat că Sorin Donoiu fusese internat în spitalul Dobriţa în perioada 22 ianuarie – 31 ianuarie 2004, acordându-i-se apoi la ieşirea din unitatea medicală un concediu medical pe perioada a zece zile şi tratament medical.
Avocatul Marcel Donoiu a solicitat în numele fratelui său Sorin cele două certificate medicale, depunând în acelaşi timp o cerere de întrerupere a contractului de muncă la SC ROSTRAMO SA, cunoscând faptul că Sorin Donoiu era plecat din ţară. Prejudiciul de aproape 410.000 de lei vechi, cheltuieli cu hrana şi 80.000 de lei cu medicaţia a fost integral recuperat. Certificatul medical a fost şi el anulat. Reprezentanţii de la ROSTRAMO le-au făcut plângere celor doi, avocatului şi medicului, deşi instanţa i-a scos de sub urmărire penală obligându-i doar la plata unei amenzi administrative în valoare de 300 de lei.
Donoiu mai ajunsese să fie cercetat şi în 2009 dar de procurorii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Craiova, pentru înşelăciune. Cercetarea împotriva lui Donoiu a început ca urmare a unei plângeri făcute în data de 15 aprilie 2009, de persoanele afectate pentru că acesta ar fi intrat în posesia acelui apartament în litigiu, situat în Târgu-Jiu, pentru care există moştenitori de drept.
În 2009 existau patru plângeri penale la adresa lui Donoiu, una fiind adresată de Nicoliţa Ştefan, legată de litigiul cu apartamentul, dar una provenea şi de la fosta soacră a avocatului, susţinută îndeaproape de fosta soţie a lui Donoiu, de care acesta a divorţat înainte de 2009.

Donoiu cataloghează demersul procurorilor PCA drept minciuni
Contactat telefonic pentru un punct de vedere legat de sentinţa Curţii de Apel Craiova, ieri, avocatul Marcel Donoiu a preferat să-şi spună părerea destul de scurt, astfel: “Minciuni. Sunt minciunile dumneavoastră, drăguţă”.
A închis apoi telefonul, surprins, probabil, că s-a aflat despre noua sentinţă care nu îl pune într-o lumină favorabilă şi îl face pasibil de o nouă sancţiune din partea Baroului Gorj.
De altfel, Donoiu mai are plângeri la adresa sa şi din partea a 30 de angajaţi de la Rompetrol, care se consideră înşelaţi de acesta şi lăsaţi de el fără bani. Dosarul se află în instrumentarea procurorilor din Gorj.

Colegii lui Donoiu vorbesc de o potenţială reţinere a avocatului
Colegii de breaslă ai lui Donoiu nu îi plâng acestuia pe umăr, deşi s-a auzit printre ei că avocatul ar avea unele probleme de sănătate. Dimpotrivă, respectivii spun că Donoiu ar risca chiar o reţinere în dosarul cu cei 30 şi chiar că acesta ar fi încercat să se sustragă cercetărilor încercând să părăsească ţara. Cele în cauză nu au putut fi confirmate, avocatul Donoiu preferând să ne închidă telefonul în nas.
Cert este că, Baroul Gorj a fost sesizat de cei 30 de păgubiţi care au cerut luarea unei măsuri cu avocatul Donoiu, motiv pentru care decanul Homescu i-a cerut acestuia să-şi regleze problema cu cei care îl acuză de înşelăciune. Lui Donoiu i s-ar fi pus în vedere să ocolească Baroul Gorj tocmai din cauza acestor sesizări care s-au făcut chiar şi la adresa decanului acuzat că nu ia măsuri cu avocatul din Cărbuneşti.
Anamaria Stoica

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here