Aviz părinţilor gorjeni! Creşe noi la Târgu-Jiu, Motru şi Rovinari

601

Parlamentarii români propun aprobarea unui proiect legislativ prin care unităţile pentru copiii mici să fie înfiinţate prin hotărâre de guvern, nu prin decizie a consiliului local, aşa cum prevede în prezent legislaţia. În acest proiect, sunt prevăzute înfiinţarea mai multor creşe şi în judeţul Gorj.

Proiectul legislativ înregistrat la Senat pentru dezbatere prevede înfiinţarea, de către Guvern, a 544 de noi creşe, pe baza numărului de locuitori, dar neţinându-se cont de creşele existente.
Potrivit documentului, în judeţul Gorj se propune înfiinţarea unui număr de 8 noi creşe, dintre care cinci în municipiul Târgu-Jiu, două în municipiul Motru şi una în oraşul Rovinari.
“Finanţarea cheltuielilor necesare construirii, organizării şi funcţionării creşelor înfiinţate prin Programul Naţional «Creşe pentru copiii României», se realizează din sume alocate de la bugetul de stat, prin Inspectoratele şcolare judeţene. (…) Programul Naţional «Creşe pentru copiii României» se va derula pe o perioadă de 4 ani începând cu anul 2017. (…) Terenurile pentru construirea creşelor vor fi puse la dispoziţia Guvernului prin hotărâri ale consiliilor locale în termen de 60 de zile de la data adoptării hotărârii de guvern privind finanţarea construirii de creşe. (…) Structura organizatorică, numărul de posturi şi categoriile de personal pentru creşe se aprobă prin Hotărârea Guvernului României, iar încadrarea personalului de execuţie şi de conducere se va face prin Inspectoratele Şcolare judeţene”, se arată în proiectul de lege.

În Gorj, costuri de peste 11 milioane de lei
Conform expunerii de motive, costul estimativ pentru construirea unei creşe este de 1.400.000 de lei. Astfel, la nivelul judeţului Gorj, construirea a încă 8 noi creşe ar presupune costuri de aproximativ 11,2 milioane de lei. Efortul bugetar total la nivel de ţară se ridică la suma de 775.600.000 de lei.
Iniţiatorii proiectului legislativ susţin că, prin acest program naţional, statul îşi dezvoltă politicile privind problemele tinerelor familii, ale creşterii şi educaţiei timpurii a copilului.
Astfel, spun senatorii, pe lângă concediul maternal şi acordarea ajutoarelor financiare pentru creşterea copilului, numărul suficient de locuri în creşe şi grădiniţe, corelat cu întoarcerea părinţilor în câmpul muncii, va determina ca un număr important de familii să nu mai apeleze la bone angajate “la negru” sau servicii de babysitting, care presupun cheltuieli mai mari faţă de o taxă la creşă.
Izabella Molnar

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here