Avertismentele senatorului Ruşeţ

275

La începutul acestei săptămâni, senatorul gorjean Ion Ruşeţ a lansat în parlamentul României o declaraţie politică în legătură cu creşterea şomajului, intitulată „Creşterea şomajului – pericol social”; o interpelare cu tema „Efectele comasării unităţilor de învăţământ amplifică abandonul şcolar” şi o

întrebare adresată ministrului Anca Boagiu, cu tema: „Reabilitarea drumului european 79 Rovinari – Bumbeşti-Jiu”.

Pentru că profesorii au fost ieri la miting, informaţiile transmise de Ruşeţ ministrului Funeriu sunt cât se poate de exacte. Ruşeţ i-a transmis ministrului că în Gorj s-au închis 39 de şcoli şi că în aceste condiţii sute de elevi sunt obligaţi să parcurgă zilnic între 2 şi 10 kilometri ca să-şi poată continua studiile. În 11 localităţi din Gorj există microbuze de transport al elevilor, dar primarii au fost obligaţi să disponibilizeze şoferii. În satele Gorjului există familii cu probleme financiare grave, care nu-şi mai pot ţine copiii la şcoală. Cele două fenomene vor conduce la creşterea abandonului şcolar, susţine Ruşeţ. Senatorul Ruşeţ atrage atenţia şi asupra condiţiilor inadecvate în care sunt obligaţi să înveţe elevii: „deşi pare greu de crezut, încă mai există unităţi de învăţământ fără apă curentă, cu grupuri sanitare insalubre, sau în care părinţii sunt obligaţi să plătească din banii proprii salariul persoanelor care se ocupă de întreţinerea şcolilor”.

Senatorul îi cere ministrului Funeriu să ia măsuri pentru soluţionarea acestor situaţii şi pentru facilitarea accesului la învăţământ a copiilor din mediul rural. Interpelarea este un fel de avertisment venit din partea unui om care dovedeşte că îşi cunoaşte foarte bine colegiul pe care îl reprezintă.

Vom reveni cu amănunte.

C.B.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here