Avertismente pentru nedeclararea locurilor de muncă vacante

299

Mai mulţi angajatori din judeţ s-au ales anul trecut cu avertismente din partea reprezentanţilor Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Gorj pentru că nu au comunicat agenţiei locurile de muncă vacante sau ocuparea acestora.

În conformitate cu prevederile articolului 10 din Legea 76/2002, angajatorii au obligaţia să comunice agenţiilor pentru ocuparea forţei de muncă în a căror rază teritorială îşi au sediul, respectiv domiciliul, toate locurile de muncă disponibile, în termen de cinci zile lucrătoare de la vacantarea acestora. Totodată, angajatorii au obligaţia să comunice AJOFM ocuparea locurilor de muncă vacante, potrivit prevederilor legale deja existente, în termen de o zi de la data ocupării acestora, în condiţiile legii. Comunicarea de către angajatori a locurilor de muncă vacante se face pe suport de hârtie sau e-mail.
“În anul 2014, nu au fost acordate amenzi angajatorilor care nu au comunicat locurile de muncă vacante sau ocuparea acestora. În urma controalelor preventive efectuate anul trecut de către reprezentanţii AJOFM, prin Compartimentul Control Măsuri Active, la angajatorii din judeţul Gorj, au fost date mai multe avertismente angajatorilor care nu au comunicat locurile de muncă vacante sau ocuparea locurilor de muncă vacante, în conformitate cu prevederile legale, urmând ca, atunci când aceştia tot nu îşi vor îndeplini această obligaţie, să fie amendaţi”, a declarat Diana Văduva, purtător de cuvânt în cadrul AJOFM Gorj.
Nerespectarea acestor prevederi constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 3.000 lei la 5.000 lei conform Legii 76/2002, privind sistemul asigurărilor pentru şomaj şi stimularea ocupării forţei de muncă. Amenzile contravenţionale pot fi aplicate şi persoanelor juridice. Prin locuri de muncă vacante, se înţelege locurile de muncă devenite disponibile ca urmare a încetării raporturilor de muncă sau de serviciu, precum şi locurile de muncă nou-create. În urma declarării către AJOFM Gorj a vacantării job-urilor vacante din cadrul unei societăţi, patronii acesteia din urmă beneficiază în mod gratuit de serviciile de mediere a muncii, respectiv preselecţia candidaţilor corespunzător cerinţelor locurilor de muncă oferite şi în concordanţă cu pregătirea, aptitudinile, experienţa şi cu interesele acestora.
Izabella Molnar

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here