Averea lui Iordache îi conferă titlul de “baron” de Turceni

3155

Fostul primar al oraşului Turceni, Ion Iordache, în prezent afacerist de succes în localitate şi simplu membru al PNL, a acumulat, în ultimii ani, o avere de invidiat. Acesta deţine un adevărat domeniu la Murgeşti, o sală de nunţi cu 800 de locuri şi un lac concesionat pe care îl foloseşte ca spaţiu de agrement, mai multe centrale termice din oraş pe care le-a transformat în spaţii comerciale, un magazin construit în perimetrul fostului IAS al localităţii, o balastieră şi spaţii extinse pentru păşunat. Proprietăţile fostului edil au fost, de altfel, consolidate şi extinse mai ales în perioada în care acesta a condus localitatea, sunt de părere chiar localnicii oraşului, şi deşi bunurile în cauză nu figurează în totalitate în declaraţia de avere a fostului ales PNL, nu îl privează pe acesta de titlul de „baron” primit de la comunitatea locală.

d1Oraşul Turceni, deşi cu o populaţie în scădere, de sub 8000 de persoane, şi o economie gravitând în jurul Sucursalei Energetice a CEO din localitate, are un baron. Titulatura a primit-o Ion Iordache, primarul până în 2012 al oraşului, de la simplii cetăţeni ai localităţii care îl văd pe fostul ales astfel, urmare a averii imense şi vizibile pe care el a acumulat-o în ultimii ani. Deşi Iordache nu figurează cu averea sa în vreun top al miliardarilor ţării, cu siguranţă dacă s-ar face un top al miliardarilor din Gorj, iar averea sa ar figura şi în documente pe numele său nu pe cel al rudelor sau a unor interpuşi, liberalul de Turceni ar ocupa un loc fruntaş în rândul gorjenilor de miliarde ai judeţului.

d2Sală de nunţi “la Baltă”
Iordache şi-a construit în ultimii ani o sală de nunţi pe raza localităţii Murgeşti, componentă a oraşului Turceni, acesta fiind locul unde s-a născut fostul primar.

d21Sala de nunţi a fost dată în folosinţă anul acesta, având o capacitate de 800 de locuri, un loc şi un stand lângă şi numeroase solicitări din partea celor care vor să închireze pentru o seară localul.

d22Iordache s-a mulţumit doar să realizeze spaţiul nedorind să şi angajeze personal permanent, pentru petrecerile de aici preferând, potrivit localnicilor, să contracteze ospătari de la o altă firmă privată, pe care i-ar plăti în part-time.

d23În mijlocul lacului, folosit în special pentru pescuit şi înot, Iordache a dispus construirea unui foişor, atractiv pentru turiştii cunoscători, unii cu grade sau funcţii înalte, care beneficiază aici de servicii de agrement, pe zi sau nocturne, locul fiind ferit de privirile curioase.

d5Două centrale de bloc, transformate în magazine
Pe lângă sala de nunţi, Iordache a reuşit să pună mâna pe două centrale termice, dezafectate, pe care le-a transformat în spaţii comerciale. Unul găzduieşte magazinul “La Doi Paşi” din localitate, închiriat de fostul edil local firmei care gestionează magazinul, iar alta este, din primăvară, în plin proces de reabilitare.
d6Iordache a reuşit să acapareze şi fostul IAS din Turceni, pe care l-a transformat într-un magazin cu materiale de construcţii. Pe lângă magazinul “Casa Ta”, s-a lucrat din primăvară pentru realizarea aici şi a unui spaţiu de parcare necesar unui spaţiu comercial care se respectă. Parcarea este gata de ceva vreme şi a fost deja dată în folosinţă.

d3Vila, serele şi bazinele cu peşte de la Borăscu
Liberalul afacerist mai deţine o vilă la Murgeşti, vizavi de sediul firmei sale Ydail Construct. Spaţiul unde funcţionează firma a fost preluat de o asociaţie agricolă, la un preţ modic, spun cetăţenii din zonă.
d4Pe lângă vila cu etaj de la Ydail, familia Iordache mai are un adevărat domeniu pe raza comunei Borăscu. Câteva hectare de teren înprejmuit compun domeniul de la Murgeşti, loc în care acesta deţine sere cu flori, plante care ajung să înfrumuseţeze oraşul, şi bazinele cu peşti.

d7Vizavi de domeniul imens de la Murgeşti se ridică şi casa cumnatului lui Iordache, Doru Şandru, al cărui nume apare în tranzacţia cu terenuri pentru Lafarge, casa fiind încă la roşu. d10Cumnatul lui Iordache a cumpărat mari suprafeţe de terenuri agricole de la cetăţenii din Turceni, la preţuri modice, pe care le-a vândut apoi, la pachet, celor de la Lafarge, dând astfel un adevărat tun imobiliar.

d24Balastieră lângă vilă
Iordache deţine, la mică distanţă de domeniul de la Murgeşti şi o balastieră necesară în proiectele edilitar gospodăreşti realizate în Turceni. Cu ajutorul acesteia, Iordache a avut materialul necesar pentru realizarea în centrul localităţii a amfiteatrului de la liceul din oraş, şi a scenei completată cu o clădire cu etaj, de la intrarea în localitate.
Localnicii mai spun că Iordache deţine o adevărată reţea de maşini de transport, utilaje şi materiale pentru infrastructură care ar face gelos orice patron al unei firme de construcţii care se respectă. Firma Ydail încasează astfel lucrări peste lucrări în localitate, Iordache mai realizându-şi, se vehiculează, încă o societate cu care jonglează la licitaţii pentru a obţine lucrări cu foarte mari sume de bani.
d8De-a lungul timpului, Iordache s-a ales cu mai multe plângeri penale, unele şi la DNA, dar în ciuda existenţei dosarelor pe numele său, acesta nu a fost deloc tras la răspundere pentru acuzaţiile care i se aduc. În 2012 s-a retras de la funcţia de primar al localităţii, nemaicandidând, a fost pentru o perioadă viceprimar, ca în ultimul timp să renunţe şi la acestă funcţie, chiar şi la scaunul de consilier local, dedicându-se doar afacerilor, pe care le părăsise, cu numele, în 2008.

d81Ydail, peste 20 de miliarde profit în 2012
Astfel, în anul 2012, când Iordache încă se afla la cârma Primăriei Turceni, firma sa Ydail Construct SRL, cu sediul în Murgeşti, a avut un profit de peste 20 de miliarde de lei vechi. Firma nu a avut, potrivit Ministerului Finanţelor, nicio pierdere, deşi societatea număra 115 salariaţi.

d9Cifra de afaceri a societăţii a depăşit, de altfel, 25 de miliarde de lei vechi în urmă cu doi ani de zile. În 2011, firmei primarului Iordache i-a mers şi mai bine, având peste 35 de miliarde de lei vechi profit, salariaţii fiind mult mai puţini, adică 72.
d92Acum, “baronul” Iordache conduce o firmă cu profit de zeci de miliarde de lei, societate ce a avut nenumărate contracte la fostul Complex Energetic Turceni, dar şi prin mai multe localităţi ale Gorjului, şi care deţine supremaţia financiară în oraş.
Anamaria Stoica

d11d12d13

2 COMENTARII

  1. ACEST FOST PRIMAR DE TURCENI SI ME4MBRU PNL ESTE CEL MAI MARE MAFIOT DIN ZONA DAR NIMENI NU-L INTREABA CUM A FACUT AVEREA.DESI ARE NENUMARATE DOSARE PENALE STAU LA SERTAR LA TOATE AUTORITATILE STATULUI.TOATE ACESTEA AU FOST FACUTE DIN FURTISAGURI SI LUATE CU JAPCA DE LA CETATENI.

  2. Acest articol amplu ,impotriva lui Iordache ,poate fi explicatia pentru care ,cumnatul lui Iordache,pe nume Greci Cosmin,consilier judetean,a tradat PNL si a venit la sedinta de consiliu judetean,pentru a face pohtele baronului rosu Calinoiu. Cetatenii si poate organele statului trebuie sa inteleaga ,cum procedeaza PSD in lupta politica. Santaj,amenintari si linsaje mediatice ,adevarate practici mafiote. Daca Greci nu ar fi fost la sedinta, este lesne de inteles cum ziarul Gorjanul ar fi fost brusc foarte interesat de averea lui Iordache. Acum ,ca Greci a percutat,trimis de Iordache in sedinta, cred ca interesul ziarului se va reduce simtitor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here