Avem nevoie de umor şi zâmbet

510

De mult prea multă vreme, trăim într-o lume buimacă, – şi folosind un termen umoristic, o lume parcă plecată cam de mult cu sorcova. Unii ştiu să… sorcovească şi să ureze, -exemplul clasic cunoscut de acest…stupid people-, prin unul din marii săi…emanaţi, sună al dracului de…glumeţ:  SĂ TRĂIŢI BINE!

Pentru că, amintindu-ne de nemuritorul Nică al lui Ştefan a Petrei din Humuleşti, “ de la vorbă până la faptă este mare deosebire”,  aşa-i şi cu traiul bun, într-o ţară aflată, precum zimbri de la Haţeg, pe cale de dispariţie, dar cu şanse de resuscitare, din partea unui sas în care românii rămaşi din motive neştiute, pe tărâmul mioritic, încă îşi pun mari, foarte mari speranţe.
Revenind la titlul acestui articol, zilele trecute, am avut şi şansa şi privilegiul, de a participa, ca invitat, dar şi ca premiat, la unul din festivalurile de umor, organizat de această dată de către Consiliul Judeţean Alba, în colaborare cu Biblioteca Judeţeană „Lucian Blaga”- Alba, Uniunea Epigramiştilor din România (al cărei membru sunt) şi Asociaţia Umoriştilor “Eugen Handelsmann” Alba Iulia, la Festivalul Internaţional “ALB-UMOR”, din partea de ţară unde dăinuieşte de secole şi cu siguranţă, va dăinui  peste multe veacuri şi poate chiar milenii, Cetatea, cu inegalabila-i Poartă de intrare. Cetatea Alba-Carolina, de curând renovată, reînviind vremuri de mult apuse, un simbol al oraşului Alba Iulia, respirând aerul istoriei, cetate construită de către austrieci, între anii 1715-1738, după instaurarea dominaţiei habsburgice,  pentru a se putea apăra de otomani, este unul din punctele de mare atracţie al acestui colţ de ţară.
Dar, nedorind  să ţin un curs de istorie, să revenim la cele ce doream să consemnez. Aflat la doar a VI-a ediţie, Festivalul Internaţional de Literatură Umoristică şi Grafică Satirică, şi-a desemnat, invitat şi premiat câştigătorii, la secţiunile: epigramă, parodie, proză scurtă şi volum.
Încerc, atât cât se poate, să fiu cât mai concis, pentru că sunt multe, chiar mult mai multe decât şi-ar  imagina cititorii, de spus, despre acest  măreţ eveniment. Este, înainte de toate, demn de relevat faptul că în oraşul plin de istorie, nu lipseşte exemplara curăţenie, liniştea şi exemplul de convieţuire, solicitudinea este la ea acasă, indiferent unde şi cui te-ai adresa. Ciudat pare efectul tranziţiei şi al…crizei, generatoare de…”sărăcie”, în oraşul istoricei Cetăţi:   în oraşul Alba Iulia, nici dacă umbli cu lupa, nu poţi găsi un exemplar…canin!! Pe parcursul celor trei zile, cât am fost oaspete, nu am întâlnit niciun…aghesmuit şi nici atât de omniprezenţii prin alte locuri, cerşetori. Am fost cu mare băgare de seamă la modul în care pietonii respectă sau nu, semafoarele şi locurile special amenajate pentru traversare.  Nu ştiu de ce, dar nu am văzut niciun pieton traversând prin locuri nemarcate sau nerespectând culoarea roşie a semaforului! Nu am auzit boxe urlând în autoturisme sau prin spaţii comerciale, nu am văzut pe cineva aruncând ambalaje pe străzi sau prin parcuri. În oraş este  curăţenie ca-n farmacii! Nu glumesc.
P1030059Amfitrionii acestui eveniment, în speţă domnul Dorel Lazăr, -poet, jurnalist şi …hâtru de marcă-, pe care-l consider un excelent maestru de ceremonii, şi doamna Cristina Smadea, bibliotecar la Biblioteca Judeţeană „Lucian Blaga”, căliţi parcă special pentru astfel de evenimente, au dovedit, dacă mai era nevoie, ce-nseamnă comportamentul fără reproş, ce-nseamnă să ştii să dovedeşti celor veniţi din toate colţurile ţării, mulţi dintre ei autori de cărte scrisă, umorişti cu ştate vechi, epigramişti sau prozatori creatori de umor de mare valoare, că OMUL SFINŢEŞTE LOCUL. De la primirea în holul hotelului în care s-a făcut cazarea şi până la celelalte locuri în care s-au desfăşurat evenimentele culturale (lansări de carte, conferinţe, întâlniri protocolare, premieri şi vânzări de carte, şi de ce nu, chiar şi modul în care s-au  organizat şi servit mesele), a dovedit că…Ardealu-i fruncea! Jos pălăria, domnilor şi doamnelor, mulţumiri domnului Ion Dumitrel, preşedintele Consililului Judeţean, pentru sprijinul acordat celor ce  s-au angajat şi au reuşit fără reproş, să organizeze acest eveniment. În cazul în care se va-ntâmpla să merităm mai fim poftiţi, promitem să revenim cu toată dragostea şi respectul pe care-l meritaţi. Încă o dată, mulţumiri sincere şi JOS PĂLĂRIA!
N.B. Câtă frumuseţe, câtă delectare, câtă destindere a putut oferi, ca un adevărat balsam, duelul epigramistic desfăşurat ad-hoc, la masa festivă din seara de 09 mai 2015!! Ce bine că-n ŢARA ROMÂNEASCĂ, UMORUL nu poate fi călcat în picioare, indiferent cine ar încerca s-o facă! Pana sau condeiul cronicarilor, pot zdrobi orice-ncercări de acest fel! Aviz…satrapilor întru literatură umoristică!
Geo Filiş

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.