Avataruri la Serile la Brădiceni

1086

Mă bântuiau versurile lui Arghezi:,, Niciodată toamna nu fu mai frumoasă
Sufletului nostru bucuros de moarte!,,
Simţeam, şi asta nu neapărat datorită încărcăturii istorice a locurilor prin Lupta de la Păuliș, de pe valea Mureșului din 13-20 septembrie 1944 desfăşurată pe linia de front Cladova-Păuliș-Miniș-Ghioroc-Cuvin, între trupe ale Axei – aflate în atac și trupe ale Armatei Române – aflate în apărare. Era descrisă și explicată generațiilor următoare ca o pildă de „așa nu și așa da!” în cartea lui Denis, nu datorită bilanțului pierderilor de atunci: 10 ofițeri, 10 subofițeri, 148 elevi și 209 soldați. Printre eroii acestui Detașament se află și zece elevi sergenți din Județul Gorj: Bălescu Păun din Mătăsari, Militaru Nicolae din Bălești și Plopșoreanu Apostol din Plopșoru, toți trei din Comp. 5, uciși în prima zi de luptă (13 sept.), Ecobescu Ion din Baia de Fier, Comp. 7, ucis la 14 sept., Stamatoiu Gheorghe din Bălești, Comp. 1, Motea Petre din Vărsături și Motreanu Ion din Brănești, amândoi din Comp. 6 au căzut la datorie în 15 sept., a patra zi, pe 16 sept a dat jertfa supremă și Bobei Ion din Ciuperceni, Comp. 7, iar ultimii doi eroi gorjeni au fost Băbălău Alexandru din Brănești, Comp. 2 și Cașotă Grigore din Bălănești, Comp. 1. Printre cei aproximativ 80 de gorjeni care au făcut parte din acest detașament cinci supraviețuitori au fost din Târgu-Jiu: Ionescu G. Vasile, Gîlcă C. Grigore și Ungureanu D. Ioan din Vădeni, Renghea G. Ioan din Petrești și Cruceru I. Ilie din Târgu-Jiu. Starea rea a lui Denis era cauza pentru care mi-a dispărut pentru totdeauna din minte reprezentarea aceea a toamnei cu greierii din rapsodiile lui Topârceanu, toamna aceea care s-a ivit pe culme, acea ,,zână a melopeelor, Spaima florilor şi Doamna
Cucurbitaceelor…’’
Unde era zâna melopeelor, a florilor şi cucurbitaceelor? Nici vorbă de ea. A dispărut. Pentru mine a rămas ca aparţinând unei vârste.
Nu, nu e asta! E tot toamna, dar este cartea mea cu luptele de la Păuliş! Asta a fost anul trecut! Ce-i cu mine? Ce-i cu mine? Ce-am cu toamna asta? Ori ce a mai făcut poetul Ion Popescu Brădiceni? Este aici, la Teatrul Elvira Godeanu şi ne spune: poezia şi cântecul au fost acelea care l-a însoţit pe gorjean şi la bine şi la rău. Poezia si proza însă l-au făcut pe scriitor să uite necazurile, durerile vieţii. Cei de aici, poeţii mei, aţi fost şi sunteţi oameni harnici, uite, că fiecare aţi venit la festivalul de poezie cu câte o carte nouă, sunteţi vioi, paşnici şi ospitalieri, v-am adus oaspeţi de departe, dar repede deveniţi iuți la mânie când PENIȚA REA își scrie cuvântul. Uite că n-avem printre noi critici literari! Cine ne va face cu ou şi cu oţet, cine va pune beţe-n roate? Uitaţi-vă, suntem toţi adunaţi, din Gorj şi de pretutindeni!
– Voi fi farul vostru pe 7 şi 8 septembrie, cel care vede departe, vom lansa reviste: „Miracol de Brădiceni, „Ceaşca de cafea”, „Caietele Columna”, vom face lansări de cărţi: Colecţia „Serile la Brădiceni – şi luna era verde” de Ion Căpruciu, „Desagii cu sublim”, „Ordinul lui Orpheus” de Ion Popescu-Brădiceni, „şi a fost 1 Decembrie la Alba” (antologie) de Paula Romanescu; „Trezirea din vis” de Mitel Milosteanu; „Upercuturi în bărbia minciunii”, ,,Din lupta cu sinele” de I.D. Sicore; „Pe dealuri cu moartea” de Mircea Liviu Goga; „Rolul literaturii pentru copii în formarea şi dezvoltarea personalităţii şi a limbajului la preşcolari şi şcolari” de Valentina Maria Zlate-Licăreţi, „O propunere de metamanual alternativ pentru predarea literaturii şi limbii române şi a lecturii literare suplimentare în învăţământul primar la clasa a IV-a” de Antonela -Liana Aninoiu, „Valorificarea pedagogică, metodico-didactică, a poveştilor lui Ion Creangă în învăţământul primar” de Maria-Mădălina Şendroiu, „Carte în cinci: o mână de poeţi” (antologie) de Paul Aretzu, Julien Caragea, Nicolae Coande, Anton Jurebie, Lazăr Popescu, „Ziua Mondială a Poeziei la Petroşani” de Mihai Barbu şi Ioan Lascu, „Ascultând cum creşte iarba” de Mariana Popeangă Cornoiu; „Castelul” de Aurel Antonie, „Provincia Coşmarului” de Silviu Doinaş Popescu; „Cealaltă Viaţă’’, „Rataţii” de Gellu Dorian; „Mateiu I. Caragiale – fizionomii decadente” de Angelo Mitchievici. Duminică, 8 septembrie la ora 10.00 la Biserica monument Brădiceni la Căminul Cultural din Brădiceni va avea loc Ceremonia decernării premiilor naţionale „Serile la Brădiceni” pentru poezie şi critică literară. Apoi vom avea podium poetic: Momente poetico-muzicale cu Mircea Suchici şi scriitorii: Angelo Mitchievici, Gellu Dorian, Paul Aretzu, Gheorghe Grigurgu, Daniel Cristea-Enache, Nicolae Rădoi, Ion Popescu-Brădiceni, Lazăr Popescu, Adrian Frăţilă, Spiridon Popescu, Vasile Ponea, Ion Căpruciu, Silviu D. Popescu, Alex Gregora, Mircea Bârsilă, Zenovie Cârlugea, George Drăghescu, Zoe Elena Deju, Nicolae Dragoş, Mircea Tutunaru, Ion Mocioi, Cristian George Brebenel, Gelu Birău, Radu Cârstoiu, Dan Pupăză, Florian Saioc, Valeriu Butulescu, Ion Trancău, Vasile Vasiescu, D. Milosteanu, Mircea Suchici, Paula Romanescu, Aurel Antonie, Victoria Stolojanu-Munteanu, Romulus Scorei, Ion C. Gociu, Cosmin Pigui, Constantin Mircioiu, Persida Rugu, Nicoleta Crăete, Teodora Cristina Ciobanu, Grigore Marian Dobreanu, Ion Cepoi. Am avut invitaţi de la Marea cea mare, iar poetul şi hermeneutul Ion Popescu-Brădiceni şi Centrul Judeţean de Conservare a Artei Populare nu ne-au lăsat ai nimănui, ci a organizat ,,Serile la Brădiceni!
Că momentele de dragoste fericită sunt rare și in istoria Gorjului şi în viaţa noastră am înţeles. Totuşi pe meleagurile Gorjului suntem cei sortiți pentru toată viața să ştim ce este bucuria, cu masa mai goală, dar bucurie mai multă. Poate că
„Pe cel deal pe cea cărare
Jalnic plânge-o fată mare
Pe ea n-o doare nimic
Dar adună pic cu pic,
Şi de jalea ei cea seacă
Toate crucile se-apleacă.
Să plângă fata pe cărare, căci Festivalul de poezie Serile la Brădiceni a fost bogat de vorba, cum îi sta bine unui festival şi aşa trebuie să rămână, nu-l mai dau organizatorii la nimeni. Şi are si festivalul ceva de spus:
La curtea ta aş fi o fiară,
O jucărie pentru proști.
În fața lor sunt o lumină,
Pe care tu nici n-o cunoști!
Da, a fost bucurie, nu la Păuliş. Acolo au murit oameni.
A fost bucurie la Serile la Brădiceni.
Victoria Stolojanu-Munteanu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here