În numerele anterioare ale cotidianului Gorjeanul vă prezentam o parte dintre prevederile noului Cod Fiscal referitoare la taxe şi impozite. Continuăm cu informaţii utile privind înfiinţarea sau continuarea activităţii microîntreprinderilor, entităţi dominante ca număr în jud.Gorj şi în întreaga ţară, în condiţiile unor noutăţi de natură fiscală pentru anul 2016. Dacă până la finele anului 2015 microîntreprinderile datorau, fără condiţii sau criterii de îndeplinit, un impozit de 3 % din veniturile obţinute, odată cu adoptarea şi legiferarea noului Cod Fiscal, cotele de impozitare pentru microîntreprinderile deja înfiinţate vor fi diferenţiate astfel:
– 1% pentru microîntreprinderile care au doi sau mai mulţi salariaţi;
– 2% pentru microîntreprinderile care au un salariat;
– 3% pentru microîntreprinderile fără salariaţi.
Dacă se efectuează modificări privind numărul angajaţilor, noile cote de impozitare se aplică din trimestrul în care apare schimbarea. Cota de impozitare va fi de 1% de la înfiinţare pentru persoanele juridice nou înfiinţate. Acestea trebuie să îndeplinească următoarele condiţii:
– să aibă cel puţin un salariat, caz în care angajarea trebuie făcută în maxim 60 de zile de la înfiinţare;
– să se constituie pe o durată de cel puţin 48 de luni;
– acţionarii sau asociaţii nu au deţinut titluri de participare la alte persoane juridice. Dacă persoana juridică nou înfiinţată nu are niciun salariat în primele 24 de luni, cota de impozitare aplicată va fi de 3%. În decursul anului, asociaţii nu au voie să utilizeze banii societăţii în scopuri personale, iar profitul se va repartiza prin dividende, cu un impozit suplimentar de 16 %. De la 1 ianuarie, impozitul pe dividende este de 5% faţă de 16% anterior. De la 1 ianuarie 2017, veniturile din dividende vor datora contribuţia la sănătate de 5,5%, indiferent dacă beneficiarul obţine şi alte venituri sau este salariat. În mod sintetic, se poate concluziona că întreprinderile care se înfiinţează după 1 ianuarie 2016 vor utiliza cote de impozitare de 1 % pentru primele 24 de luni de la înfiinţare, având cel puţin un angajat; firmele înfiinţate anterior, pot utiliza cota de 1 % numai dacă au 2 sau mai mulţi angajaţi; din trimestrul în care vor avea salariaţi, microîntreprinderile vor putea folosi cote reduse de impozitare, chiar dacă la 31 dec.2015 nu aveau angajaţi. Forma recomandată pentru anul 2016 este de microîntreprindere, în detrimentul PFA –urilor. Valoarea raportului câştig/ venit este net superior în cazul microintreprinderilor faţă de PFA, motiv pentru care recomandăm această formă de manifestare a spiritului întreprinzător al gorjenilor.
A.Pop