Avalanşe de controale ITM, la angajatorii din Gorj

236

Reprezentanţii Inspectoratul Teritorial de Munca (ITM) Gorj au desfăşurat în perioada 21- 22 august 2013 mai multe acţiuni de control la societăţi comerciale din judeţ pe domeniul relaţiilor de muncă şi al securităţii şi sănătăţii în muncă. Verificările făcute se înscriu în Campania Naţională de control organizată la nivelul Inspecţiei Muncii privind identificarea şi combaterea cazurilor de muncă nedeclarată la agenţii economici care îşi desfăşoară activitatea în domeniul construcţiilor.

Obiectivele specifice ale campaniei pe domeniul relaţiilor de muncă au constat în: determinarea angajatorilor de a încheia contracte individuale de muncă pentru persoanele depistate fără forme legale de angajare, de a le înregistra în aplicaţia REVISAL şi de a le transmite la ITM ,conform prevederilor legale, iar pe domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă: controlul respectării de către angajatorii din construcţii a cerinţelor legale privind asigurarea măsurilor de prevenire şi protecţie privind lucrul la înălţime, asigurarea măsurilor de prevenire şi protecţie împotriva pericolului de electrocutare. De asemenea asigurarea măsurilor de prevenire şi protecţie la lucrările de săpături, dar şi asigurarea măsurilor de prevenire şi protecţie la utilizarea instalaţiilor de ridicat. Totodată conştientizarea lucrătorilor cu privire la purtare echipamentului individual de protecţie acordat de angajator.
„În domeniul relaţiilor de muncă au fost verificaţi un număr de 24 de angajatori cu un număr total de 1829 de salariaţi din care 377 femei. Au fost constatate un număr de 48 deficienţe pentru care s-au dispus 48 de măsuri. Au fost sancţionaţi un număr de 7 angajatori din care 4 pentru muncă fără forme legale, având la lucru un număr de 6 persoane. S-au aplicate 8 sancţiuni contravenţionale din care 4 amenzi pentru “munca la negru”. Valoarea totală a amenzilor aplicate în domeniul relaţiilor de muncă a fost de 75.000 lei din care 60.000 lei pentru munca nedeclarată depistată în localităţile Albeni, Preajba, Runcu şi Stăneşti”, a preciazat George Romanescu, şeful ITM Gorj.

97.000 lei amenzi, aplicate pe durata campaniei
În domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă au fost controlaţi acelaşi număr de angajatori şi de salariaţi. Numărul deficienţelor constatate fiind de 24, măsuri stabilite 24, număr de angajatori sancţionaţi 24. Total sancţiuni contravenţionale aplicate 24 din care 7 amenzi cu o valoare totală de 22.000 lei iar valoarea totală a amenzilor aplicate la finalul acestei campanii însumează 97.000 lei.
Andrada Bărăitaru

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here