Avalanşă de cereri, la Serviciul de Paşapoarte

127

serviciul pasapoarteAngajaţii Serviciului Judeţean de Paşapoarte au fost asaltaţi încă de la începutul lunii trecute cu sute de cereri de eliberare a acestor acte, fie ele electronice, sau temporare. Majoritatea au venit din partea părinţilor pentru vacanţele minorilor sau a românilor care lucrează în străinătate şi au venit să şi le înnoiască.

Creşterea solicitărilor de paşapoarte a gorjenilor se datorează în mare parte unor cetăţeni care le solicită pe cele temporare pentru a face deplasări de vacanţă în străinătate (în special copiii care îşi vizitează părinţii sau rudele) pe perioada acestei veri, sau a unor persoane lucrează în afara ţării şi se întorc pentru a-şi reînnoi paşapoartele. „August este luna de concedii pentru cei care lucrează în străinătate, şi aglomeraţia aceasta este an de an. În iulie, mai mulţi solicitanţi sunt copiii care vor să meargă la părinţi, iar în august sunt cei care vin în ţară pentru doar câteva săptămâni”, a declarat Marcel Lungu, şeful Serviciului Paşapoarte Gorj. Conform acestuia, la ora actuală, media de cereri pentru eliberarea de paşapoarte se învârte în jurul cifrei de 80. Programul de primiri şi eliberări paşapoarte este de luni până vineri între orele 08:30 – 16:30, cu excepţie miercurea, când orarul se prelungeşte până la 18:30. „Nu am luat decizia să lungim programul de lucru deoarece avem două ghişee, de primiri şi eliberări, zece angajaţi permanenţi, precum şi experienţa anilor trecuţi. Toţi am fost precauţi şi nu ne-am luat concediul în luna august, când ştim că este o avalanşă de solicitări”, a precizat Lungu.

276 lei pentru cele electronice

Motivul pentru care în perioada verii se apelează mai mult decât în restul anului la paşapoartele cu caracter temporar este şi acela că se eliberează foarte repede, în decurs de doar două ore, preţul lor fiind de 216 lei, având o valabilitate de un an de zile, indiferent de vârstă. Nu acelaşi lucru îl putem spune şi despre cele electronice, care, potrivit lui Marcel Lungu, de la depunerea cererii, acestea se eliberează în 14 zile calendaristice deoarece sunt trimise de la Bucureşti. Preţul unui paşaport electronic este de 276 de lei, valabilitatea sa fiind de cinci ani de zile pentru persoanele peste 18 ani şi de trei ani pentru minori. „Pentru prima dată, în acest an, în primul semestru am înregistrat cu 5% mai multe cereri decât aceeaşi perioadă a anului trecut pentru paşapoartele electronice. În şase luni, la Serviciul nostru s-au primit un număr de 3.798 de cereri, din care 1.577 pentru paşapoarte temporare şi 2.281 pentru cele electronice”, a mai spus şeful Serviciului Paşapoarte.

Izabella Plăstoi

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here