Autoutilitară a ANAF, abandonată pe un câmp din Târgu-Jiu fără motor şi fără o parte din caroserie

682

O autoutilitară a ANAF, confiscată de finanţişti de la o firmă din Gorj cu datorii la bugetul statului, a fost găsită, ieri, pe câmp, în zona Narciselor, abandonată şi cu portierele deschise. Maşina în cauză, licitată recent de către instituţie şi vândută, în acte, cu suma de aproximativ 5000 de lei, nu mai poate fi încredinţată însă noului proprietar, deoarece maşina nu mai are motor, cutie de viteze, oglinzi retrovizoare, bare de protecţie faţă-spate, o parte din caroserie şi mai toate componentele care ar fi făcut-o să poată rula. Păgubiţi, în acest caz, sunt atât ANAF-ul care nu a apucat să finalizeze procedura de vânzare, cât şi cumpărătorul de bună-credinţă din Târgu-Jiu care a plătit banii, dar nu s-a mai ales cu maşina, ci poate, în final, cu o parte din caroseria acesteia. Cumpărătorul ameninţă că va depune plângere la Parchetul de pe lângă Judecătoria Târgu-Jiu împotriva instituţiei financiare care a vândut un bun pe care nu îl deţinea decât în acte, autoutilitara având de altfel un alt utilizator care folosea vehiculul în străinătate.

Caz fără precedent în judeţul Gorj, după scoaterea la licitaţie de către ANAF a unei autoutilitare care aparţinuse firmei PRINSEL TOP SRL. Maşina a fost confiscată, în acte, de AJFP Gorj pentru că firma avea datorii la bugetul de stat. Pentru recuperarea banilor, instituţia a scos la licitaţie publică autoutilitara în cauză, postând alături de anunţul de vânzare şi fotografii cu vehiculul respectiv. În acestea se vedea motorul maşinii şi toate componentele care, în prezent, au dispărut.

masina (12)Asigurări verbale
Un cetăţean din Târgu-Jiu s-a interesat de maşina în cauză, mai ales că preţul era atractiv şi pornea de la 4960 de lei, autoutilitara având anul de fabricaţie 2002. Omul se prezintă astfel la AJFP Gorj spunând că vrea să vadă maşina înaintea licitaţiei din 14 decembrie 2015. Finanţiştii îl anunţă pe acesta că maşina nu se află, momentan, în ţară, fiind în Franţa, deoarece firma executată silit ar fi încredinţat-o unei terţe persoane. Clientul a fost însă asigurat că dacă va cumpăra maşina, instituţia o să-l pună în posesia ei.
“Având aceste asigurări verbale am depus în contul stabilit de organul fiscal garanţia de participare în valoare de 500 de lei, iar apoi şi suma de aproape 5000 de lei cu care am licitat autoutilitara. Am fost declarat câştigător, mi s-a întocmit un proces verbal de adjudecare ca în următoarele zile să mi se spună că mi se va aduce şi maşina astfel cumpărată. Nu m-am gândit nici măcar un moment la problemele care au urmat”, povesteşte acum cumpărătorul.

masina (1)Inspector cu munca de lămurire
La o zi după achitarea banilor pe maşină, la locuinţa cumpărătorului din Târgu-Jiu ajunge însă un inspector al AJFP Gorj alături de o altă persoană, care susţine, în faţa cetăţeanului, că el utilizează, de fapt, autoutilitara vândută de Finanţe. Cei doi încearcă să-l convingă pe cumpărător să renunţe la maşina astfel achiziţionată, respectivul susţinând că el foloseşte, de fapt, maşina firmei executate, chiar subliniind că i-a adus unele îmbunătăţiri şi i-ar fi făcut şi reparaţii.
Interesant este că şi inspectorul care l-a însoţit pe utilizator l-a susţinut pe respectivul în faţa cumpărătorului şocat de discuţie, omul spunând că se numeşte Frunzaru, şi acesta încercând să convingă cumpărătorul şi chiar să-l intimideze, indicându-i, totodată, să ceară banii înapoi de la ANAF pe tranzacţia făcută în 14 decembrie.
“Inspectorul în cauză mi-a indicat să renunţ la maşină ţinându-i partea utilizatorului. În final, chiar mi-a transmis că Frunzaru nu îmi va da niciodată maşina, deoarece ar fi cheltuit mult ca să o repare. Nu am înţeles nici în prezent care a fost, de fapt, rolul acestui angajat, mai ales că eu am urmat paşii legali de achiziţionare a autoutilitarei, iar Frunzaru nu avea niciun act care să-i ateste proprietatea asupra maşinii în cauză. Am sperat totuşi ca în final omul să priceapă că eu nu renunţ la maşina cumpărată, şi chiar mizam ca domnul de la Finanţe să-l convingă să îmi dea, totuşi, maşina”, mai spune cumpărătorul din municipiu.
Faptele de mai sus se petreceau însă vineri, ca luni omul să audă că maşina cumpărată de el de la ANAF se află abandonată în plin câmp, undeva în zona Narciselor, fără componentele acesteia. Maşina mai avea doar roţile, o parte din caroserie, tapiţeria şi volanul.

masina (5)Maşina, troacă în câmp!
Luni dimineaţa, cumpărătorul este anunţat astfel, de o rudă, că maşina cumpărată de el de la ANAF se află undeva aproape de motelul “La Narcise”, în câmp, fără motor şi fără alte componente auto. “Am rămas şocat când un verişor m-a sunat şi mi-a zis că maşina pe care eu am plătit-o cu aproape 5000 de lei se află în câmp, mai având doar o parte din caroserie şi roţile. În rest a fost golită total de componente, şi mă refer aici chiar şi la clanţele de la uşi. Au luat şi cutia de viteze, servodirecţia, calculatorul de bord, motorul cu toate componentele, alternatorul, pompa de frână, cea de ambreiaj şi altele pe care nici nu mi-am mai bătut capul să le notez, deoarece şocul a fost prea mare. Sunt convins că utilizatorul maşinii, cel care mi-a venit la domiciliu, ca să nu fie acuzat de furt, a abandonat maşina după ce a golit-o în prealabil. Nu ar fi de mirare ca şi inspectorii de la Finanţe să-i fi «recomandat» să facă asta ca să-mi provoace un prejudiciu, mai ales că se ştia că eu nu voi renunţa la maşină”, a mai spus cumpărătorul.

masina (9)ANAF şi-a ridicat maşina din câmp şi a dus-o la Vamă
Omul susţine că luni AJFP Gorj şi-a ridicat maşina din câmp şi ar fi depozitat-o în curtea Vămii Târgu-Jiu, fără să-i dea şi lui vreo explicaţie. În mod şocant, cumpărătorului i se pune sub nas un proces-verbal de cedare a maşinii şi factura pentru care a plătit valoarea maşinii. Omul refuză să primească acte mai ales că i se demonstrează că deţinătorii de drept ai autoutilitarei vor să se spele pe mâini de caz.
Din acest motiv, acum, maşina se află tot în custodia ANFP.
Deşi, în acte, are alt proprietar. Cumpărătorul de drept al maşinii susţine că el este proprietarul autoutilitarei din fotografiile cu care ANAF a organizat licitaţia publică de vânzare a autoutilitarei marca Mercedes Benz, şi nu a ceea a ce a rămas acum din maşină.
Autoutilitara, spune acum omul, are o valoare doar de fier vechi, şi asta înseamnă mai puţin de 10% din cât s-a licitat maşina.

Deocamdată problema a rămas în curtea ANAF, iar finanţiştii trebuie să o rezolve pentru a împiedica ajungerea cazului la alte organe competente. Poliţia a fost însă deja informată, prin 112, de cele petrecute şi de starea în care a ajuns maşina ANAF, autorul furtului fiind indicat deja de cumpărător. Maşina a fost, cu siguranţă, tractată şi dusă în zona Narciselor după ce a fost golită de piesele de valoare.
Anamaria Stoica

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here