Autospecială de ultimă generaţie pentru ISU Gorj

618

Parcul auto al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Lt. Col. Dumitru Petrescu” s-a îmbogăţit cu o nouă autospecială complexă de intervenţie, descarcerare şi asistenţă medicală de urgenţă, achiziţionată de către Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară Sud-Vest Oltenia şi C.J. Gorj, prin Programul Operaţional Regional. Noua autospecială va face parte din dotarea Gărzii de Intervenţie Nr. 2 Hurezani.

Reprezentanţii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Gorj au prezentat vineri cea mai nouă autospecială intrată în dotarea inspectoratului.  „Avem bucuria de a anunţa faptul că de alaltăieri (n.r. miercuri) am luat în primire o nouă autospecială de lucru cu apă şi spumă, ultramodernă. (…) În dotarea autospecialei intră echipamente de descarcerare, echipamente de prim ajutor medical şi accesorii necesare pentru stingerea incendiilor. Autospeciala va fi destinată Gărzii de Intervenţie Nr. 2 Hurezani. Garda de Intervenţie Hurezani are un raion de intervenţie format din 10 localităţi, populaţia din acest raion este de aproximativ 26.000 de locuitori, iar suprafaţa este de aproximativ 607 km pătraţi, 11% din suprafaţa judeţului”, a precizat Liviu Dumitraşcu, şeful ISU Gorj.

O altă autospecială, aşteptată de ISU Gorj
Picture066Până în prezent, prin Programul Operaţional Regional, ISU Gorj a primit nouă autospeciale. Veştile bune nu se opresc însă aici. „Până în prezent, prin Programul Operaţional Regional, ISU Gorj a fost dotat cu opt autospeciale de lucru cu apă şi spumă şi o autospecială de descarcerare grea, programul respectiv urmând a se derula şi în perioada 2014-2020. Vă pot informa că în momentul de faţă este în linie dreaptă primirea de către inspectorat a unei scări moderne cu nacelă care permite intervenţia la clădirile înalte de până la 42 de metri şi urmează să fim dotaţi cu o nouă autospecială de lucru cu apă şi spumă de genul celei pe care v-am  prezentat-o astăzi (n.r. vineri), aceea urmând să fie destinată Detaşamentului de Pompieri Târgu-Jiu şi Gărzii de la Târgu-Jiu, şi o autoşenilată care va permite accesul în zone greu accesibile, în special pe timpul iernii”, a anunţat Liviu Dumitraşcu. „Tandemul om – tehnică trebuie să funcţioneze în doi parametrii esenţiali: pregătire foarte bună a personalului pentru intervenţie şi dotare modernă, cu tehnică nouă, în aşa fel încât misiunea de bază, de prevenire şi gestionare a situaţiilor de urgenţă, să poată fi îndeplinită la un înalt nivel calitativ. Noi ne dorim ca prin activitatea noastră să nu greşim şi de fiecare dată să putem să salvăm la timp vieţile omeneşti, să protejăm bunurile materiale şi factorii de mediu în orice situaţie de urgenţă care s-ar produce”, a mai spus şeful ISU Gorj.

Cursuri de paramedici pentru pompieri
Liviu Dumitraşcu a precizat, de asemenea, că până în momentul de faţă aproximativ 40% din efectivele ISU Gorj au absolvit cursuri de paramedici, fiind pregătiţi să acorde asistenţă medicală de urgenţă. „Toate celelalte autospeciale de lucru cu apă şi spumă au aparatură de descarcerare, precum şi pentru acordarea primului ajutor medical. Pompierii care deservesc aceste utilaje se pregătesc inclusiv pentru a deveni toţi paramedici. Deocamdată, aproximativ 40% din efectivul Inspectoratului pentru intervenţie a absolvit cursurile de paramedici, urmând ca în următorii maxim doi ani toţi să parcurgă acest curs. Paramedicii încadrează în momentul de faţă ambulanţele SMURD aflate în dotarea inspectoratului, care acţionează împreună cu ambulanţele de la Serviciul Judeţean de Ambulanţă pentru salvarea vieţilor omeneşti în cazurile medicale”, a precizat şeful ISU Gorj.
Roxana Lupu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here