Autorităţile vor să-i preseze pe români să-şi sorteze gunoiul

541

gunoaieServiciile de salubritate se scumpesc. Ministerul Mediului a sfătuit societăţile din sector să ceară autorităţilor locale actualizarea studiilor de fezabilitate în cazul managementului deşeurilor. Soluţia este susţinută şi de…

parlamentarii din comisiile parlamentare de administraţie locală şi mediu, pentru că este menită să preîntâmpine o explozie a tarifelor după intrarea în funcţiune a depozitelor ecologice.

„Se poate face analiza cost-beneficiu a programelor de gestionare a deşeurilor, în funcţie de gradul de suportabilitate a populaţiei, deoarece colectarea selectivă reprezintă un cost suplimentar. În cele mai multe cazuri, tarifele pentru salubritate vor creşte”, a declarat la dezbaterea pe această tema, Iozefina Lipan, consilier al ministrului mediului.
Pe lângă măsura care este menită să-i determine pe români să apeleze la sortarea deşeurilor, ministerul ia în calcul şi introducerea unor criterii de performanţă la nivelul localităţilor în privinta colectării selective, pentru ca primăriile să se implice mai mult în problemele de mediu.
Potrivit unor studii realizate de Centrul de Excelenţă pentru Dezvoltare Durabilă (CEDD), edilii unor localităţi sunt mult în urmă. Astfel, cel puţin 2 milioane de români trăiesc în localităţi fără servicii de salubritate. În mediul rural, acest serviciu este cvasiinexistent, aproape tot gunoiul ajungând pe câmp sau în ape.
Totodată, în zonele limitrofe localităţilor sunt abandonate resturi din construcţii sau gunoi menajer, iar în oraşe sunt aruncate la întâmplare de la mucuri de ţigară şi gumă de mestecat la hârtii, doze şi sticle de plastic.
În paralel, acces la structurile de colectare selectivă au doar 7 milioane de români, dar nici aceştia nu reacţionează prea bine la mesajele ecologiste şi circa 10% dintre deşeurile de sticlă, plastic şi hârtie generate de aceştia sunt adunate selectiv în vederea reciclării.
Reprezentanţii CEDD consideră că este nevoie de mai multe investiţii în infrastructura de salubritate şi de obligarea tuturor cetăţenilor şi firmelor să plătească o taxă de habitat, în vederea asigurării unor venituri constante la bugetul local prin care să fie implementată sau îmbunătăţită infrastructura respectivă.
„Tariful plătit în prezent de cei care au contracte pentru servicii de salubritate este mult mai mic decât costurile reale pentru operatorii de salubritate”, a subliniat Ionuţ Georgescu, preşedintele CEDD.
Pe de altă parte, Sulfina Barbu, preşedinta Comisiei pentru admi-nistraţie publică, amenajarea teri-toriului şi echilibru ecologic din Camera Deputaţilor, susţine că este importantă impunerea colectării se-lective în toate localităţile.
Ţara noastră trebuie să revalorifice anul acesta circa 45% din totalul ambalajelor puse pe piaţă. Din 2013 cuantumul va urca la 60%.
C.R.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here