Autorităţile locale, pregătite de iarnă

323

utilaje2Pregătirile pentru iarna 2011-2012, privind deszăpezirea în municipiul Târgu-Jiu se află în linie dreaptă. Stocul de material antiderapant al SC EDILITARA PUBLIC este asigurat la ora actuală în proporţie de 50%, urmând ca în scurt timp să fie achiziţionată diferenţa. De asemenea, şi utilajele sunt pregătite pentru venirea iernii. Întreaga strategie pentru depăşirea cu bine a acestui sezon a fost stabilită şi bine pusă la punct, astfel încât să nu apară probleme.

Comandamentul de iarnă organizat la nivelul municipiului Târgu-Jiu începe activitatea, oficial, la 1 decembrie. Deşi mai sunt mai bine de două săptămâni până atunci, pregătirile sunt pe final; la ora actuală autorităţile sunt pregătite să facă faţă unei eventuale ninsori. „La SC EDILITARA PUBLIC se fac pregătiri pentru a se interveni pe perioada de iarnă vizavi de fenomenele meteorologice care pot afecta oraşul. În şedinţa din luna septembrie, Consiliul Local a aprobat componenţa comandamentului şi strategia pentru iarna aceasta. Comandamentul oficial va intra în activitate începând cu data de 1 decembrie, dar asta nu ne-a împiedicat să începem pregătirile mult mai devreme. Vrem ca în data de 20 noiembrie să avem un minim de utilaje pregătite pentru că este posibil orice eveniment nedorit, în aşa fel încât să putem să intervenim chiar dacă nu suntem în perioada 1 decembrie – 1 martie. Avem la dispoziţie în momentul de faţă două utilaje cu care putem interveni dacă survine un îngheţ; sunt zone sensibile pe poduri, pe pasarele şi dacă ar fi să fie o vreme mai ploioasă şi cum au fost azi-noapte minus cinci grade exista posibilitatea să îngheţe şi am fi avut posibilitatea să intervenim”, a declarat Alexandru Zaharia, directorul SC EDILITARA PUBLIC Târgu-Jiu.

Utilaje proprii şi închiriate

Pentru a face faţă sezonului de iarnă 2011-2012, EDILITARA va folosi atât utilajele proprii, cât şi unele închiriate. „În baza planului de măsuri, SC EDILITARA se pregăteşte cu următoarele utilaje pentru perioada de iarnă: două buldoescavatoare, două tractoare cu două utilaje pentru împrăştierea de material antiderapant, două tractoare cu remorcă pentru alei şi trotuare pentru împrăştiat material antiderapant, două tractoare cu plug semi-purtat pentru a interveni în oraş, două autobasculante pentru transport zăpadă din pieţe, din Piaţa Victoria, din zone care sunt foarte aglomerate şi nu putem să depozităm zăpada; un autoîncărcător ifron, o autocisternă de împrăştiat clorură de calciu lighidă pentru zona de centru; o volă, două autogredere, două autobasculante cu lamă, patru unimoguri funcţionale, o sărăriţă şi o autoutilitară ARO care să servească comandamentul. (…) faţă de anul trecut, cu un singur unimog am suplimentat numărul de utilaje. Noi punem la dispoziţie 15 utilaje, iar opt vor fi închiriate: un buldoescavator, două tractoare cu plug, un autogreder, trei unimoguri, şi o sărăriţă”, a menţionat Alexandru Zaharia, directorul SC EDILITARA PUBLIC Târgu-Jiu.

Stoc de 1.800 tone de material antiderapant

Tone de material antiderapant şi clorură de calciu vor fi folosite în acest an pentru străzile şi trotuarele din municipiul nostru. Directorul SC EDILITARA PUBLIC şi-a făcut calculele privind necesarul de materiale pentru această iarnă. „Din materiale cu care trebuie să ne pregătim până la 1 decembrie, deja avem cam jumătate din stocurile de material antiderapant, în jur de 900 de tone – trebuie să aprovizionăm 1.800 de tone de material antiderapant, deci nisip plus sare; 300 de tone de sare, 60 de tone de clorură de calciu solidă, 30 de tone de clorură de calciu lichidă pentru centru. Vom mai monta 20 de butoaie de nisip pe poduri, pasarele, în aşa fel încât cetăţenii sau conducătorii auto să poată să aibă la îndemână un material antiderapant până la intervenţia noastră; avem câteva zone dificile în localităţile componente: Preajba şi Polata şi vom amplasa de astăzi 20 de butoaie cu material antiderapant. Vom dota toate şcolile şi toate grădiniţele din municipiu cu material antiderapant, fie în butoaie, fie în saci, în aşa fel încât dimineaţă, cadrele didactice, pedagogii să poată să arunce cu material antiderapant pe aleile de intrare în şcoală astfel încât să nu fie probleme cu copiii”.

S-a stabilit, de asemenea şi ce număr de unelte le vor fi necesare muncitorilor pentru deszăpezire. Astfel, „avem 50 de târnăcoape, 50 de lopeţi de plastic pentru zonele sensibile – zona centrală, 150 de lopeţi din metal, 150 de lopeţi din tego; aceste unelte sunt la prima mână, dar pe parcurs avem posibilitatea să mai fabricăm”, a precizat Alexandru Zaharia, directorul SC EDILITARA PUBLIC Târgu-Jiu.

Comandament cu 97 de membri

Cât priveşte numărul de persoane implicate în procesul de deszăpezire, Zaharia a spus că „în primă etapă, comandamentul va fi compus din 97 de membri şi aici intră ofiţerii de serviciu, care lucrează în patru schimburi, deservenţiile pe cele 15 utilaje ale SC EDILITARA şi un număr de 48 de muncitori.

Dacă ninsorile sunt abundente, toate activităţile intră pe deszăpezire. Cei de la parcuri şi zone verzi acţionează pe zonele lor de influenţă, pe parcurile din municipiul Târgu-Jiu şi trotuarele aferente acestora; cei de la salubritate pe trotuarele din municipiu; cei de la secţia de prestări construcţii la fel pe trotuarele din municipiu; cei de la cimitir se ocupă de zonele aferente. Deci în total, cam peste 220 de oameni vor intra pe comandament în momentul în care va ninge”.

Se va cheltui aceeaşi sumă ca şi anul trecut

La capitolul cheltuieli, directorul SC EDILITARA PUBLIC spune că va încerca să se încadreze în suma folosită anul trecut, chiar dacă, spre exemplu, carburantul s-a scumpit. „Anul trecut s-au cheltuit 12 miliarde; sperăm să ne încadrăm în aceeaşi sumă, chiar dacă motorina s-a scumpit cu 40% de la începutul anului. Totuşi încercăm să ne încadrăm în această sumă, pentru că atât a fost repartizat de la Consiliul Local şi anul trecut. Acum, depinde şi de iarnă, că dacă va fi o iarnă foarte grea, cu ninsori abundente este posibil ca suma să crească; dacă va fi o iarnă mai liniştită, cu temperaturi scăzute şi cu căderi mai mici de zăpadă probabil că suma va scădea”, a afirmat Alexandru Zaharia, directorul SC EDILITARA PUBLIC Târgu-Jiu.

Prin urmare, autorităţile locale din municipiul nostru s-au pregătit serios pentru întâmpinarea sezonului de iarnă 2011-2012 şi dau asigurări că nu vor fi probleme şi că se va face faţă situaţiei.

Minodora Sucea

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here