Autorităţile locale fug de control! Gater fără autorizaţie PSI, funcţional la Bengeşti-Ciocadia

869

Patronul unui gater, care funcţionează din 1995 pe raza comunei Bengeşti-Ciocadia, este acuzat de o vecină că îşi desfăşoară activitatea fără autorizaţiile necesare, în special pentru prevenirea incendiilor, dar şi pentru protejarea mediului. Femeia în vârstă de peste 70 de ani a reclamat mai multor organe ale statului, dar şi autorităţilor locale faptul că administratorul gaterului nu vrea să intre în legalitate, mai mult el permiţându-le propriilor angajaţi să-i folosească terenul ei pe post de WC public, dar şi pe post de ghenă de gunoi. Ultima reclamaţie făcută la ISU Gorj nu a adus aici organele de verificare, aşa cum cere septuagenara, cei de la situaţii de urgenţă pasând problema funcţionarilor Primăriei Bengeşti-Ciocadia. Cei din urmă au fugit însă în momentul în care au trebuit să plece în control la firma Alfa Forest SRL, doar una dintre salariate s-a scuzat spunând că nu poate realiza controlul de una singură.

Laviniu Ştefan Chelea administrează SC Alfa Forest SRL de zece ani, anterior firma fiind condusă de tatăl său, activitatea societăţii fiind dedicată prelucrării lemnului la gaterul din Bengeşti-Ciocadia. Încă de la achiziţionarea terenului pe care funcţionează şi în prezent gaterul, firma a avut litigii în instanţă cu o localnică ce deţine o suprafaţă de 1500 de mp în mijlocul suprafeţei unde prestează Alfa Forest SRL. Maria Măgâlea a început o luptă în instanţă cu firma, prin 1995, având câştig definitiv de cauză abia în 2014. Autorităţile locale au pus-o în posesie, cu ajutorul unui executor judecătoresc, aceasta redobândindu-şi terenul în cauză cu tot cu o construcţie ridicată pe suprafaţa terenului de fostul CAP. În 2015, patronul firmei se îndreaptă la rândul său în instanţă împotriva femeii, cerându-i acesteia servitute de trecere pe teren şi pretenţii financiare pentru clădirea reabilitată pe scheletul vechii construcţii aparţinând fostului CAP din comună. Litigiul este încă în desfăşurare procesul fiind pe rol la Judecătoria Novaci.

Au distrus gardul ca să scurteze drumul spre gater
În tot acest timp, tensiunile dintre cele două părţi s-au acutizat, bătrâna având parte de tot felul de şicane din partea administratorului şi, în special, a salariaţilor lui. Pe terenul femeii, cei 15 angajaţi îşi fac zilnic nevoile, spune reclamanta, asta deoarece nu s-a construit o toaletă pentru salariaţi. Mai mult, gunoiul rezultat din activităţile zilnice aterizează pe acelaşi teren al Mariei Măgâlea, femeia domiciliind în satul Ciocadia la distanţă de un kilometru şi jumătate de terenul în cauză.
Fiul Mariei Măgâlea este revoltat de bătaia de joc de care are parte mama sa, cu atât mai mult cu cât aceasta locuieşte singură şi nu poate ţine piept angajaţilor lui Chelea, deşi le-a reproşat personal că îi încalcă în mod ilegal şi repetat proprietatea, deşi aceasta este împrejmuită cu un gard.

Autorităţile locale fug de răspundere
Văzând că reclamaţiile verbale nu ţin, femeia şi fiul său au transmis reclamaţii scrise la ISU Gorj, Garda de Mediu, la Direcţia de Sănătate Publică şi la Primăria Bengeşti-Ciocadia. În urma acestor reclamaţii făcute luna aceasta, doar de la ISU s-a primit un răspuns pe 18 noiembrie, femeia fiind anunţată că instituţia a declinat cercetările către autorităţile loacale din Bengeşti-Ciocadia. Femeia reclama către ISU că gaterul din comună nu deţine stingătoare, hidranţi de apă, nu are spaţiu pentru fumat şi nici personal calificat pentru stingerea incendiilor.
Femeia a cerut luni sprijinul autorităţilor locale, mergând la primărie şi chemând la gater personalul specializat al instituţiei. Când femeia a intrat în primărie, angajaţii au luat-o la sănătoasa, părăsind instituţia toţi în acelaşi timp. “A rămas în toată primăria doar Georgiana Chelu care mi-a spus că nu poate veni singură în control. Nu mi-a garantat că verificarea primăriei se va face în perioada imediat următoare”, a spus Maria Măgâlea.
Femeia este revoltată şi spune că se va adresa organelor de anchetă, poate procurorii fiind interesaţi să verifice de ce toţi cei abilitaţi fug de verificarea firmei lui Laviniu Chelea.
Deşi am încercat să-l contactăm telefonic pe administratorul firmei Alfa Forest, pentru ca acesta să comenteze acuzele ce i le aduce bătrâna, acesta nu a putut fi contactat pentru un punct de vedere.
Anamaria Stoica

DSC_0005 DSC_0003 DSC_0004

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here