Autorităţile gorjene sprijină “Garanţii pentru TINEri!”

343

Conferinţa de lansare a proiectului “Garanţii pentru TINEri!” a avut loc, ieri, la Târgu-Jiu. Scopul proiectului este acela de a acorda sprijin concret pentru intrarea pe piaţa muncii a tinerilor cu vârste între 15 şi 24 de ani, care nu au o slujbă şi nu urmează o formă de învăţământ sau un curs de formare profesională. Ion Călinoiu, preşedintele Consiliului Judeţean Gorj, precum şi subprefectul judeţului, Virgil Drăguşin au participat şi totodată sprijină măsurile din proiect.

Blocul Național Sindical în calitate de partener al Ministerului Muncii, Familiei, Protecției Sociale și Persoanelor Vârstnice ca lider de proiect, alături de alţi parteneri au organizat la Târgu-Jiu, conferinţa cu nr. 10 de promovare a proiectului “Garanţii pentru TINEri!”, proiect pilot cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007- 2013. Investeşte în oameni!
Picture2716Potrivit managerului de proiect, obiectivul general al proiectului îl constituie operaţionalizarea unei scheme de garaţii pentru tinerii care au absolvit examenul de bacalaureat şi care nu deţin un loc de muncă de la nivelul mai multor regiuni printre care şi regiunea Sud-Vest Oltenia, în vederea facilitării accesului acestora pe piața muncii.
Ministerul Muncii, Familiei, Protecției Sociale și Persoanelor Vârstnice împreună cu partenerii din consorțiu vor dezvolta un ansamblu de măsuri active dedicate tinerilor. Acest pachet de măsuri va include activități de informare, consiliere profesională individuală și de grup, mediere, furnizare de programe de formare profesională, consultanță, asistență și formare profesională pentru începerea unei activități independente sau pentru inițierea de afaceri, stagii pilot de ucenicie, organizare de târguri județene de locuri de muncă în vederea integrării pe piața muncii a acestor categorii de tineri.

Servicii personalizate
În cadrul conferinței de lansare au fost prezentate activitățile proiectului, graficul de desfășurare al activităților, modul în care liderul de proiect, cât și partenerii consorțiului se vor implica la nivelul comunităților locale. Centrele de Garanție pentru Tineri vor fi deschise începând cu luna aprilie 2014. Aceste centre vor dispune de personal calificat, care va furniza grupului țintă o gamă vastă de servicii personalizate, adaptate nevoilor specifice fiecărui participant la programul integrat de măsuri active de ocupare.
Activitățile centrelor vor constitui totodată instrumente de armonizare a cererii cu oferta pe piața forței de muncă, contribuind într-o manieră directă la asistarea tinerilor în vederea ocupării unui loc de muncă.

Picture_2714600 de tineri, încadraţi în muncă
Se estimează ca până la 30 iunie 2015, odată cu finalizarea proiectelor, un număr de 600 de tineri să fie deja angajați.
În România, rata șomajului la tinerii cu vârsta cuprinsă între 15 – 24 ani a crescut de la 18,6% în 2008, la 22,7% în 2012, evidențiindu-se 3 regiuni în care nivelul acestui indicator este mai mare de 25% – Centru (31,7%), Sud-Est (31,3%) și Sud-Muntenia (30,2%) – regiuni eligibile pentru a primi alocări financiare suplimentare prin Inițiativa privind Ocuparea Tinerilor.
Pe lângă nivelul de educație, unul dintre factorii importanți care influențează accesul la un loc de muncă, neconcordanța dintre calificările tinerilor și abilitățile cerute de angajatori generează, de asemenea, creșterea șomajului în rândul acestei categorii. Nu în ultimul rând, lipsa lor de experiență în muncă îi face vulnerabili în competiția cu alți lucrători.
Andrada Bărăitaru

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here