Autorităţile din Gorj îşi dau mâna pentru înlăturarea efectelor provocate de vremea nefavorabilă

509

Judeţul Gorj se află în aceste zile sub cod galben de ninsori şi cod portocaliu de ger, motiv pentru care atât la nivel judeţean, cât şi la nivelul primăriilor au fost luate o serie de măsuri pentru ca vremea nefavorabilă să nu dea bătăi de cap cetăţenilor, precum şi participanţilor la trafic.

Încă de weekend-ul trecut, la Târgu-Jiu a fost întrunit Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă ca urmare a atenţionărilor venite din partea meteorologilor. În Gorj a nins în weekend, iar ieri au căzut cantităţi semnificative de zăpadă. Prefectul judeţului Gorj spune că în cursul nopţii de duminică spre luni a ajuns în 22 de localităţi din judeţ şi a luat legătura cu primarii pentru aplicarea unor măsuri în vederea diminuării efectelor provocate de vremea extremă. “Deja se cunoaşte faptul că şi judeţul Gorj este sub incidenţa unui cod galben de precipitaţii şi a unui cod portocaliu de ger, temperaturi foarte scăzute. Ca urmare a informării pe care am primit-o în cursul zilei de sâmbătă, am convocat în calitate de preşedinte al Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă o întâlnire extraordinară. La ora 16.00 toate instituţiile membre ale Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă au fost prezente şi au primit toate măsurile pe care trebuie să le adopte în situaţii de cod portocaliu. Mai mult decât atât, către toate primăriile din judeţul Gorj, au fost trimise informări şi solicitări de constituire de Comitete Locale pentru Situaţii de Urgenţă şi de instituire a permanenţei începând de azi noapte (n.r. duminică), odată cu intrarea pe cod portocaliu de temperaturi scăzute. Azi noapte (n.r. duminică) am fost în judeţ, am reuşit să ating 22 de localităţi. Obiectivul principal a fost verificarea serviciilor de permanenţă la nivelul unităţilor administrativ-teritoriale şi, evident, verificarea modului în care se intervine pe drumurile naţionale, de asemenea, pe drumurile judeţene, pe cele comunale, datoria fiecărui edil fiind să se asigure că la primele ore ale dimineţii se poate circula în condiţii foarte bune luând în calcul şi faptul că e zi de şcoală, iar microbuzele şcolare trebuiau să circule în condiţii bune”, a spus prefectul Florescu. De altfel, primarul de Scoarța, Ion Stamatoiu, a spus, ieri, că prefectul l-a găsit la muncă, acesta fiind de luni, de la ora 1.00, pe drumurile din localitate, alături de două utilaje folosite la deszăpezire. Edilul a considerat că gestul prefectului a fost unul binevenit.

Fără probleme majore în localități!
“Toată noaptea a nins în aproape tot judeţul Gorj, cel puţin pe cele 22 de localităţi pe care am încercat să le ating nu a fost niciuna în care să nu putem vorbi de căderea de precipitaţii. Probleme majore nu am identificat, permanenţe au existat la nivel de fiecare unitate administrativ-teritorială; drumurile deşi erau albe am întâlnit o mulţime de utilaje care interveneau, fie că era vorba de utilaje cu lamă, fie care împrăştiau material antiderapant, atât pe drumurile naţionale, cât şi pe cele judeţene. Ceea ce este foarte important şi bine de înţeles de către toţi participanţii la trafic este că în acest moment deşi se fac eforturi susţinute, trebuie să aibă grijă să fie echipaţi corespunzător şi să ia în calcul faptul că se circulă în condiţii de iarnă. În ciuda tuturor intervenţiilor de pe drumuri, carosabilul nu poate fi scos la negru, cum spunem noi, însă dăm garanţii că se face tot ceea ce este omeneşte posibil pentru ca participanţii la trafic să nu aibă de suferit. În ceea ce priveşte drumurile naţionale, în afară de utilajele care au tranzitat judeţul toată noaptea, luni dimineaţa, începând cu ora 04.00 a fost scoasă toată flota la intervenţie. E vorba de 56 de utilaje care au intervenit atât cu lamă, cât şi cu material antiderapant; a fost consumat până la ora 07.00 un stoc de 96 de tone de sare şi 6 tone de clorură. Toată noaptea am ţinut legătura atât cu preşedintele Consiliului Judeţean, cât şi cu primarii din judeţul Gorj pentru a ne asigura că nu apar situaţii excepţionale. De la Drumurile Naţionale au plecat sub formă de sprijin două utilaje către Dolj, unde situaţia este mult mai dificilă. Este vorba de o şenilată şi de o freză. Am considerat că este important să sprijinim colegii din judeţul vecin şi, mai cu seamă, că această discuţie fusese abordată şi în cursul zilei de sâmbătă acolo unde se impune mărirea flotei de intervenţie, judeţele vecine să dea sprijinul necesar. Atenţia noastră s-a concentrat, de asemenea, foarte mult pe intervenţiile în cazul dializaţilor, femeilor însărcinate şi cazurilor de urgenţă. S-a atras atenţia Serviciului Judeţean de Ambulanţă şi Direcţiei de Sănătate Publică Gorj pentru a avea evidenţele clare cu aceste persoane şi în caz de imposibilitate de acces pe anumite drumuri să apeleze la autorităţi şi să ceară sprijin. Vom fi la fel de vigilenţi şi în cursul nopţii următoare. Până pe data de 1 martie suntem cu toţii la datorie şi depunem toate eforturile necesare pentru ca și cetăţenii judeţului Gorj sau orice alt cetăţean care tranzitează drumurile din reţeaua rutieră a judeţului să nu aibă de suferit”, a mai declarat prefectul judeţului Gorj, Ciprian Florescu.

Măsuri şi la Târgu-Jiu
Totodată, ieri dimineaţă, şi Cosmin Popescu, preşedintele Consiliului Judeţean Gorj, a anunţat că pe stoc se află suficient material antiderapant şi combustibil pentru ca utilajele din dotare să acţioneze pe drumurile judeţene. “Pentru reţeaua de drumuri judeţene, cei 800 de kilometri care intră în programul de deszăpezire, la această dată avem 68 de utilaje funcţionale, cu posibilitatea de a suplimenta numărul acestora dacă situaţia o impune. Stocul de sare este de 400 de tone, este suficient, iar stocul de nisip este de 4.500 de metri cubi. De asemenea, stocul de combustibil este asigurat pentru 10 zile de funcţionare continuă. Nu sunt drumuri închise. Prioritare au fost drumurile din zona de sub munte pentru a face legătura în special cu Spitalul de la Dobriţa, la fel avem echipe mixte în teren şi acolo unde se impune şi sunt situaţii de urgenţă, intervenim alături de primari”, a precizat şeful judeţului. La Târgu-Jiu, încă de duminică, de la orele prânzului, primarul Marcel Romanescu a convocat Comitetul Local pentru Situaţii de Urgenţă. De asemenea, oamenii străzii sunt strânşi în aceste zile de pe drumuri şi duşi la Centrul Social de Urgenţă Casa Iris: “La Târgu-Jiu, duminică la ora 12.00, am întrunit Comitetul Local pentru Situaţii de Urgenţă. Au fost prezenţi cei care au atribuţii în acest sens. Am luat legătura cu Direcţia Publică de Protecţie Socială. La Casa Iris, în momentul de faţă avem 18 locuri libere pentru cetăţenii pe care îi depistăm pe raza municipiului Târgu- Jiu. Azi noapte (n.r. duminică) am patrulat să văd exact cum se desfăşoară lucrurile. E adevărat că şi în această seară, după ce traficul se va mai reduce, vom încerca să ridicăm zăpada acolo unde constituie o problemă. În privinţa Poliţiei Locale, şi azi noapte ca şi în cursul acestei zile, echipaje vor patrula mai ales în zonele unde în general merg persoanele fără adăpost, gară, autogară, Piaţa Mare, pentru a-i putea ridica şi în condiţiile în care doresc să meargă spre Casa Iris”.
Izabella Molnar

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.