Aurel Popescu ameninţă cu îngrădirea accesului după scrijelirea, din nou, a Coloanei lui Brâncuşi

262

Însemnările pe Coloana Infinitului par să nu se mai termine. După ce în urmă cu o săptămână, o fetiţă din Olt şi-a trecut iniţialele pe Coloană, iar părinţii săi au fost amendaţi pentru gestul fetei, iată că marţi a fost o nouă zi cu ghinion pentru opera brâncuşiană de la Târgu-Jiu.

Profitând de neatenţia agenţilor Poliţiei Locale, o minoră de 16 ani din Drobeta Turnu-Severin şi-a scris numele pe sculptură. Incidentele petrecute în decurs de doar o săptămână i-au făcut pe oficialii de la Târgu-Jiu să pregătească un proiect de hotărâre, ce va fi supus în cadrul următoarei şedinţe de Consiliu Local în vederea luării de măsuri suplimentare pentru preîntâmpinarea unor astfel de evenimente, ce deteriorează operele lăsate de Brâncuşi la Târgu-Jiu.
“Despre Coloană, pot spune că avem deja un draft de proiect de hotărâre pregătit. Astăzi după amiază (n.r. ieri) voi avea o discuţie cu viceprimarul Adrian Tudor şi cu directorul Centrului Brâncuşi, Doru Strâmbulescu, vizavi de propunerile pe care Centrul Brâncuşi le face şi pe care vrem să le înaintăm Consiliului Local în şedinţa care urmează. Ne dorim, pe lângă măsurile care au fost deja angajate, şi anume proiectul care este finalizat şi care urmează a fi pus în operă, este vorba despre acel proiect de monitorizare a tuturor operelor lui Constantin Brâncuşi, camere de luat vederi pe toate operele, trei vor fi amplasate în apropierea Coloanei Infinitului, alte 7 camere vor fi pe Aleea Scaunelor, între Masa Tăcerii şi Poarta Sărutului; deci pe lângă acest proiect pe care urmează să-l punem în practică în perioada care va urma, am făcut tot posibilul să mai găsim şi alte idei pe care să le prezentăm Consiliului Local, care vor fi discutate şi care vor avea nevoie şi de avizul Ministerului Culturii pentru a fi aplicate. Nu avem încotro, cred că, mai mult ca sigur, până la perimetrizare şi la senzori de mişcare, va trebui, cu siguranţă, să îngrădim cumva Coloana Infinitului, să o perimetrizăm cu dispozitive care să nu mai facă posibilă apropierea turiştilor şi a cetăţenilor de Coloană. Nu ne doream acest lucru, dar întrucât tot mai multe persoane nu înţeleg că trebuie să respecte o operă şi să aibă foarte mare grijă ca şi generaţiile viitoare să se bucure de operele marelui sculptor şi să poată fi admirate în întreaga lor frumuseţe, nu avem ce face şi vom lua şi astfel de măsuri şi vom îndepărta, din păcate, turiştii şi cetăţenii de Coloană şi de celelalte opere, prin altfel de măsuri decât acelea de a comunica verbal ori a atenţiona prin tăbliţe ori indicatoare”, a declarat primarul interimar al municipiului Târgu-Jiu, Aurel Popescu.
Izabella Molnar

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here