Dosarul de agresiune sexuală în care este implicat agentul de poliție Alin Vasile Baciu, din cadrul IPJ Vâlcea, gorjean din Bustuchin, a ajuns în faza de contestație la Tribunalul Gorj pe cereri și excepții. Sentința contestată este cea pronunțată pe 24 februarie de către judecătorul de Cameră Preliminară a Judecătoriei Târgu Cărbunești, a cărui motivare a ajuns destul de târziu la persoana incriminată. În fapt, toate excepțiile ridicate de inculpat au fost respinse la Cărbunești, motivele fiind oarecum neexplicate. Practic, polițistul a ridicat mai multe probleme apărute în timpul urmăririi penale în acheta procurorilor și a polițiștilor, probleme asupra cărora judecătorul pare că nu s-a aplecat îndeajuns. Un exemplu elocvent în acest sens este cel legat de audierea minorului care acuza agresiune sexuală, minor care a fost audiat fără curator și în lipsa mamei. Acest fapt este relevat chiar de o înregistrare a mamei minorului, aflată în dosarul cauzei, în care femeia își manifestă supărarea că fiul său, de 11 ani, a fost audiat, pe 1 Iunie, în sediul IPJ Gorj în lipsa acesteia. Deși polițistul subliniază această problemă, judecătorul motivează o eroare materială cu privire la suprapunerea intervalului orar în care a fost audiat și minorul și mama acestuia. De altfel, magistratul doar a repetat cele scrise de procurorul în răspunsul la cererile și excepțiile depuse de inculpat.
Judecătorul de cameră preliminară nici nu motivează de ce în fază de urmărire penală nu a fost numit curator pentru minor, excepție invocată de către polițist. Polițistul a ridicat peste zece excepții care nu au stârnit însă prea mult interesul judecătorului. La un moment dat, chiar observă faptul că rechizitoriul a fost verificat din punct de vedere al legalității de către prim- procuror. Nu verifică însă și judecătorul de cameră preliminară legalitatea și loialitatea administrării probelor în cursul urmăririi penale. Tribunalul Gorj, unde polițistul a depus contestație după sentința din februarie, a stabilit termen de judecată pe data de 25 aprilie. Între timp, însă, înainte de expirarea măsurii de control judiciar, instanța de la Târgu Cărbunești a dat mai devreme un termen pentru verificarea măsurii controlului judiciar. Ultima pronunțare a fost, de altfel, pe 24 februarie, pe 60 de zile. Ședința pentru verificare măsurii preventive va avea loc pe 5 aprilie.
Alin Vasile Baciu nu are mari speranțe că Judecătoria Târgu Cărbunești va ridica măsura controlului judiciar și interdicția de a părăsi județele Gorj și Vâlcea, pentru că nu a arătat un interes în cazul său pentru respectarea dispozițiilor legale. Reamintim că le data de 26 iunie 2022, polițistul din Bustuchin a fost ridicat de la domiciliul său și dus la IPJ Gorj pentru audierea sa, într-un dosar penal de corupere sexuală a minorilor. Locuința familiei Baciu a fost percheziționată, dar nu s-a gândit niciun material pornografic ori vreo dovadă a faptelor incriminate de un minor de 11 ani din Târgu Logrești. Polițistul a ajuns după gratii, în arest preventiv, pentru 71 de zile, perioadă în care magistrații au dat înapoi, urmare a sesizărilor făcute de soție, asta și pentru că s-a dorit ca polițistul să rămână cat mai mult după gratii. Pus în arest la domiciliu pe 6 septembrie, salariatul IPJ Vâlcea revine înapoi la serviciu pe 15 noiembrie. În ultima lună, polițistul ,,beneficiază” de interdicție a reveni la serviciu, deși a fost chemat la muncă de către superiori. Mai exact, instanța decide că polițistul să nu părăsească comuna Bustuchin deși locul său de muncă este în județul Vâlcea. Cu greutate situația revine la normal, în urma cererii de modificare a obligațiilor controlului judiciar. Abia atunci a fost înlocuită interdicția de a părăsi localitatea cu interdicția de a nu părăsi cele două județe.
Justiția chioară prea des!
În speță, se observă greșeli repetate și abateri de la respectarea legii tocmai de către cei care trebuie să pună în aplicarea litera legii și să o respecte ca pe Biblie pentru că au depus un jurământ la numirea în funcție. Următorul pas pentru polițistul incriminat este controlul judiciar, din 5 aprilie, apoi contestația din 25 aprilie. Subliniem că in această perioadă, minorul nu a avut nevoie de consiliere psihologică, nu i s-a făcut o expertiză medico legală, în cauză nu exista înregistrări audio și video a faptelor incriminate și nici martori. Practic este acuzația unui minor de 11 ani la adresa unui polițist care, din caritate, i-a oferit lui și familiei sale sprijin financiar, moral și material.
Înregistrare din dosarul cauzei, vocile aparțin mamei minorului și tatălui acestuia!
A.STOICA