Audieri în procesul lui Arjocu

537

Fosta angajată a APIA Gorj, Otilia Arjocu, găsită deja incompatibilă de Agenția Națională de Integritate, a apărut ieri în fața judecătorului de caz în procesul în care Direcția Națională Anticorupție a trimis-o în judecată alături de cumnatul său Gheorghe Ogrădeanu. Cei doi au trebuit să povestească despre cum au procedat în 2010 și 2011 cu un dosar pe care bărbatul l-a depus la APIA pentru a obține de la stat o subvenție de câteva zeci de mii de lei.
Ogrădeanu susține că este acuzat pe nedrept de comiterea unei ilegalități, el menționând că are pământul pentru care a cerut și primit subvențiile din fonduri europene, el menționând însă că un funcționar al Primăriei Padeș a greșit pe o adeverință din 2010 suprafața înscrisă în registrul agricol, motiv pentru care a modificat-o ulterior. Modificarea a fost făcută după ce inclusiv primarul comunei semnase pentru valabilitatea acesteia și, astfel de la 3 hectare și ceva de pământ, acesta a ajuns să aibă peste 23 de hectare, agentul agricol Haralambie Stoicănel trecând în fața cifrei 3 un 2 despre care nu a mai spus nimănui.
Ilegalitatea a fost însă descoperită, dar nu de către cumnata sa Otilia Arjocu, ci de către anchetatori. Ieri femeia a fost audiată și a spus că ea a respectat toate procedurile legale de înregistrare a cererii respective, reușind chiar să îl enerveze un pic pe judecătorul de caz pentru că îi tot vorbea de “proceduri”, magistratul fiind convins că ilegalitățile de la APIA apar tocmai pentru că procedurile respective nu sunt bine puse la punct. Arjocu a menționat că ea nu avea în atribuțiuni să verifice suprafețele înscrise pe adeverința eliberată de Primărie și, ca urmare, a înregistrat documentul fără să își pună vreo întrebare, mai ales că era vorba despre o hârtie lăsată de cumnatul său.
În realitate, anchetatorii DNA susțin că Gheorghe Ogrădeanu are în evidențele Primăriei Padeș doar 0,89 ha de teren agricol, acesta declarând în fața judecătorilor că suprafața este mult mai mare pentru că o are moștenire de la părinții săi, care o lucrează de foarte mult timp, zona nefiind una cooperativizată. Anchetatorii mai susțin în rechizitoriul înaintat instanței că cei doi inculpați au creat un prejudiciu de peste 73.000 de lei prin subvențiile pe care bărbatul le-a încasat pe parcursul a doi ani pentru suprafețe de teren pe care nu le deține în realitate. Cumnata sa a mai fost trimisă de DNA în judecată într-un alt proces, cu un prejudiciu asemănător, în care printre inculpați, se află șefi din Primăria Padeș, dar și fosta directoare a APIA Gorj, Delia Mercioiu.
Gelu Ionescu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here