Au venit banii pentru centrele de permanență

627

Medicii care lucrează în centre de permanenţă, nu au primit de la Casele Judeţene de Asigurări de Sănătate (CJAS) banii pentru orele petrecute în gărzi, înregistrându-se întârzieri în efectuarea acestor plăți, la nivel național. CJAS Gorj a primit 2.183.000 de lei pentru centrele de permanență, plățile făcându-se astăzi.

Începând din acest an au fost majorate tarifele pentru centrele de permanență, fapt ce a condus la o epuizare a bugetului. Medicii și asistenții din centrele de permanență câștigă mai mulți bani începând din ianuarie. Tariful orar pentru medicii de familie titulari de cabinet, precum şi pentru medicii angajaţi, este de 40 de lei/oră, față de 20 de lei, cât era până acum. Tariful orar pentru asistenţii medicali, care desfăşoară serviciu în regim de gardă în cadrul centrelor de permanenţă, se determină în funcţie de salariul negociat cu toate sporurile şi contribuţiile aferente şi nu poate fi mai mic de 20 de lei/oră şi mai mare de 22,5 de lei/oră.
Astfel, s-a ajuns la o întârziere privind efectuarea plăților la centrele de permanență, problemă care s-a remediat în această săptămână. “Au existat și la Gorj, ca și în alte județe, întârzieri, dar au venit banii. Noi am primit 2.183.000 lei, bani cu care vom achita sumele pentru lunile iunie, iulie și august 80%. Plățile se fac astăzi (n.red.: 3 octombrie) și mâine”, a confirmat Daniel Șurlea, președintele CJAS Gorj.
352 centre de permanenţă există la nivel național. Marea lor majoritate funcţionează în zonele rurale sau izolate precum şi în zone urbane în locul camerelor de gardă ale spitalelor desfiinţate. Centrele de permanenţă au fost create pentru asigurarea continuităţii asistenţei medicale primare, dar ele reprezintă în acelaşi timp o soluţie privind accesul la servicii medicale de urgenţă pentru pacienţii din mediul rural. În aceste centre se salvează vieţi care altfel s-ar pierde până la intervenţia serviciilor de urgenţă specializate.
La ora actuală, 20 de centre de permanenţă sunt funcţionale în judeţul nostru, în localităţi precum: Samarineşti, Cătunele, Mătăsari, Peştişani, Logreşti, Turburea, Prigoria, Târgu-Jiu – trei centre, Tismana, Crasna, Tetila, Bîlteni, Târgu-Cărbuneşti, Ţicleni, Câlnic, Scoarţa, Căpreni şi Băleşti.
Lunar, Casa Județeană de Asigurări de Sănătate Gorj efectuează plăți în valoare de aproximativ 930.000 lei pentru cele 20 de centre de permanență.
Minodora Sucea

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.