Au ratat o şansă mare

183

Energia a fost la Tartu la două minute de o victorie care însemna în proporţie foarte mare calificarea echipei în faza următoare a competiţiei. Finalul le-a fost însă fatal elevilor lui Constantinides, care pot invoca şi o decizie discutabilă a arbitrilor cu câteva secunde înainte de final.

Miza importantă a partidei de la Tartu şi-a pus amprenta pe debutul jocului, unul cu extrem de multe greşeli de ambele părţi. Energia a fost mai stăpână pe situaţie şi a terminat primul sfert în avantaj, scor 12-16. Au urmat apoi 5 minute de secetă pentru elevii lui Constantinides, care au înscris primele puncte ale sfertului secund abia la jumătatea acestuia, după ce gazdele preluaseră conducerea, scor 17-16. Gazdele au câştigat acest sfert secund, dar Energia intra la cabine cu un punct avans şi cu un scor întâlnit la jumătatea partidelor în competiţiile feminine, 23-24.
Apatia unui joc cu prea multe erori a fost spartă de reuşitele de trei puncte ale lui Watson de la jumătatea sfertului 3. Conducătorul de joc american al Energiei a reuşit trei astfel de aruncări într-un singur minut şi gorjenii erau la un moment dat cu patru puncte în faţa gazdelor, scor 35-39. Două coşuri din afara semicercului au venit şi pentru gazde, de la Eichfuss şi Dorbek, şi Tartu Rok prelua din nou conducerea, scor 41-39. Recitalul aruncărilor de la distanţă a continuat, parcă în ciuda sărăciei primei jumătăţi a meciului la acest procedeu, Kremen făcând linişte în sală cu o aruncare de la mare distanţă. Cu un scor egal în sfertul trei, Energia pleca în ultimele 10 minute de joc cu un avantaj minim, scor 43-44.
Tartu a intrat mai bine în sfertul 4, cu două coşuri de trei puncte, la care Energia nu a găsit replică decât ceva mai târziu. De la 51-48, Energia a ajuns să conducă cu 51-56 şi se părea că echipa gorjeană va găsi resursele necesare obţinerii unui succes în Estonia. Cu trei minute înainte de final, Constantinides l-a scos pe Watson pentru circa un minut pentru a-l avea odihnit şi cu mintea limepede pe final. Americanul a reintrat la scorul de 55-57 şi a marcat cu două minute înainte de final pentru 55-59, însă acesta avea să fie şi ultimul coş înscris de gorjeni în acest meci. După ce la Steaua ultimele 3 minute au însemnat un run de 14-2 pentru adversari, acum ultimele 2 minute au fost câştigat de gazde cu 11-0, iar victoria a revenit chipei din Estonia. Eichfuss şi Kurbas au mitraliat din spatele semicercului, Sokk a fost exact la linia de fault, în vreme ce în dreptul Energiei am trecut doar o ratare a lui Milosevic din poziţie favorabilă, un fault suspect fluierat la acelaşi Milosevic cu circa 20 de secunde înainte de final la scorul de 61-59, şi o altă ratare a lui Troupe, de trei puncte, cu 8 secunde înainte de final, la scorul de 63-59.

Constantinides crede în calificare
Din nou, după două jocuri din campionatul intern unde a fost scurtcircuitată, defensiva Energiei a funcţionat la parametrii doriţi de antrenor, de această dată Constantinides fiind dezamăgit de ofensiva echipei gorjene: “Aş vrea ca înainte de toate să felicit echipa Tartu pentru victorie. A fost un meci interesant, poate nu de cea mai bună calitate. Obiectivul nostru a fost să facem o bună defensivă şi să păstrăm scorul cât mai jos. Am reuşit acest lucru şi vă spun că nu e aşa uşor să ţii Tartu la 66 de puncte la ea acasă. Dar, din păcate, ofensiva nu a funcţionat bine. Simt că ambele echipe ar fi meritat să învingă. Tartu Rock a avut opţiunile mai bune pe final de joc”, a declarat tehnicianul cipriot al Energiei.
Calculele calificării sunt acum destul de dificile, mai ales după ce Lukoil Sofia a reintrat în cărţi învingând în deplasare la Kormend. Constantinides crede în şansele Energiei de a continua în competiţie şi după cele două meciuri pe care le mai are de disputat în această fază: “Nimic nu s-a terminat în această grupă, toată lumea păstrează şanse de calificare în faza următoare. Cred că noi vom fi una dintre cele două echipe care se vor califica, asta pentru că noi am făcut meciuri bune până acum. Un lucru bun în înfrângerea aceasta este că am pierdut la o diferenţă mai mică decât cea la care am câştigat meciul de acasă cu Tartu”, a mai spus antrenorul echipei gorjene.
Dezamăgit de înfrângerea de la Tartu, dar încrezător în calificare se arată şi extrema româno-israeliană a Energiei: “Vreme de 38 de minute am controlat acest joc, dar ne-am pierdut concentrarea în ultimele două minute. Sper ca la următorul meci să ne putem păstra concentrarea 40 de minute. Vrem cu adevărat să ne calificăm pentru faza următoare pentru că simţim că merităm asta”, a declarat Tal Karpelesz la finalul meciului cu Tartu Rock.
“În prima jumătate a meciului am fost prea tensionaţi şi nu ne-am asumat responsabilităţi ducând atacurile de cele mai multe ori până la limită. Ambele echipe şi-au făcut bine temele şi nu au apărut prea multe surprize. Din fericire, în a doua jumătate am încercat mai multe aruncări şi am avut succes. Ambele echipe ştiau că acest meci este unul cheie pentru calificare şi din această cauză nu a fost un meci deschis. În final, cel mai bun lucru şi cel mai important este că victoria a fost a noastră”, Gert Kullamäe, antrenor Tartu Rock.
Cristi Constantinescu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here