Au promis parc solar, dar au rămas cu datorii. Primar: Așteptăm investitori!

1779

Energie verde în comuna gorjeană Lelești. Asta promitea, în 2013, fostul primar Marian Rotaru. Un investitor privat urma să construiască aici un parc fotovoltaic pe o suprafață de 5 hectare. Au trecut șase ani de la mult trâmbițatul proiect, iar investiția de „milioane de euro” s-a concretizat doar pe hârtie. În câmp, nu s-a construit nimic! Ba din contră, firma care a concesionat terenul a rămas cu datorii importante către administrația locală. Actualul primar Laurențiu Turcilă așteaptă acum noi investitori care să ocupe bucata de pământ scoasă din circuitul agricol. „Le oferim un preț bun”, spune edilul.

13 mai, anul de grație 2013. Primăria Lelești încheie un contract de concesiune cu SC KALASOL SRL, din județul Dolj, având ca obiect exploatarea unui bun imobil – teren agricol (pășune) în suprafață de 70.000 de metri pătrați, situat în extravilanul comunei Lelești. Firma doljeană voia să construiască aici un parc de panouri fotovoltaice pentru producerea și utilizarea energiei regenerabile și să creeze noi locuri de muncă pentru cetățenii din comună, durata concesiunii fiind de 30 de ani.
Pe hârtie, totul suna bine. Parcul cu trei secțiuni de celule fotovoltaice, cu o putere instalată totală de 3,5 MW, urma să fie împrejmuit și iluminat. La intrarea în parc erau prevăzute trei containere pentru birouri și posturi de pază permanente. Redevența a fost stabilită în cuantum de 0,55 lei/mp/an, urmând să se plătească în două tranșe: 50% din cuantumul redevenței până la data de 31 ianuarie, iar diferența de 50% până la data de 31 iulie a fiecărui an, indexându-se anual cu indicele de inflație.

Trei acte adiționale, investiție abandonată
Contractul de concesiune nr. 2143/13.05.2013 a fost însă modificat, în același an, prin trei acte adiționale, în urma cărora „obiectul contractului de concesiune devenea teren neproductiv, în suprafață de șapte hectare, situat în intravilanul comunei Lelești”, concesionarul având obligația de a realiza investiția și să pună în funcțiune obiectivul până la data de 13 mai 2016.
„Investiția este de ordinul câtorva milioane de euro și va aduce și bani bugetului local din impozitele și taxele pe care le vom percepe“, anunța, la vremea respectivă, Marian Rotaru, fostul primar din Lelești.
Până aici, toate bune și frumoase, numai că proiectul s-a împotmolit. Redevența a fost plătită de concesionar în termenele contractuale doar până la data de 31 decembrie 2014. „Doi ani, cât au avut autorizația luată, au achitat taxele, după care nu au mai plătit, dar nici nu au denunțat rezilierea contractului”, spune actualul primar Laurențiu Turcilă.
Firma a început, din 2015, să acumuleze datorii la bugetul local al comunei Lelești, având de achitat redevența și penalități de întârziere de 1% pe lună. La finalul anului 2015, Primăria Lelești a notificat firma doljeană și a somat-o să-și achite debitul restant în sumă de 36.794 de lei, plus majorări de întârziere, amenințând-o ulterior cu rezilierea contractului de concesiune. Abia în iunie 2016, SC KALASOL SRL a trimis o adresă primăriei, menționând că nu recunoaște debitul și susținând că respectivul contract de concesiune ar fi încetat de drept la data de 31 iulie 2015.
Ca urmare a nerespectării obligațiilor contractuale de către concesionar – întârziere mai mare de 6 luni a plății redevenței la termenele stabilite – Consiliul Local Lelești a aprobat, la finele lunii iulie 2016, rezilierea contractului de concesiune. „A trebuit să-i acționăm în instanță, asta și pentru că, în urma misiunii de audit financiar, Camera de Conturi Gorj ne-a impus drept măsură stabilirea, urmărirea și încasarea veniturilor din concesiuni și chirii, inclusiv a penalităților de întârziere aferente, până la stingerea debitelor”, a declarat primarul Turcilă.

„Investiție nerentabilă”
Proiectul a fost abandonat și tras pe linie moartă, după ce statul român și-a redus considerabil sprijinul pentru firmele care dețin parcuri fotovoltaice. Taxa pe stâlp, introdusă în 2014, i-a descurajat pe mulți investitori.
Așa se face că interesul pentru energia solară de la Lelești a dispărut, deși taxa pe stâlp a fost ulterior eliminată. „Au spus că din cauza diminuării numărului de certificate verzi, investiția ar fi nerentabilă”, ne-a explicat primarul Turcilă.
Silită să recupereze debitul, Primăria Lelești a acționat, în acest an, în instanță, firma SC KALASOL SRL, obiectul dosarului fiind pretenții. Primăria a solicitat obligarea pârâtei la plata sumei restante datorate bugetului local al comunei Lelești pentru anii 2015-2016, calculată cu penalități de întârziere, până la data achitării integrale a debitului.
„Admite cererea de chemare în judecată, având ca obiect pretenții. Obligă pârâtul la plata sumei de 56.191 lei, reprezentând taxă concesiune, la care se adaugă penalități de întârziere în cuantum de 16.857 lei calculate până la data de 31.12.2018. Ia act că nu se solicită cheltuieli de judecată. Cu drept de apel în termen de 30 de zile, cererea urmând a fi depusă la Judecătoria Târgu-Jiu”, a decis, pe 10 aprilie, o instanță a Judecătoriei Târgu-Jiu.

Primar: Așteptăm investitori
Între timp, primarul Laurențiu Turcilă așteaptă investitori care să ocupe cele șapte hectare de pământ. „Le punem la dispoziție terenul, cu toate utilitățile, iar taxa de concesiune nu este foarte mare. Oferim un preț bun”, a spus Turcilă.
IRINA IRINOIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here