Au învățat despre portul tradițional gorjenesc

688

Biserica Sfântul Mare Mucenic Gheorghe din Parohia Țicleni adună, în fiecare duminică, zeci de copii la atelierele de creație „Semne cusute-Tradiții care ne definesc”. Cei mici învață despre arta cusutului și a țesutului, descoperă semnificația costumului popular gorjenesc și sunt ajutați să creeze diverse obiecte de decor, să picteze pe sticlă, pe linguri de lemn sau să exerseze împletiturile din pănuși de porumb.
Preotul Dragomir Țicleanu a inițiat aceste întâlniri din dorința de a le oferi tinerilor din parohie o alternativă sănătoasă de petrecere a timpului liber. Mai mult, în cadrul atelierelor au fost invitați oameni din comunitate, asistentul medical Doru Mincea, antreprenorul Sorin Otărășanu și ofițerul de poliție Bogdan Pleșa aducând în discuție diverse teme care i-au încântat pe tineri. Duminică, în curtea bisericii, Maria Mincea, creatoare de ii, le-a vorbit tinerilor despre importanța și semnificațiile portului tradițional gorjenesc.
„Femeile din trecut, bunicile și mamele noastre, nu purtau voal la nuntă, ci o maramă din borangic. Costumul era important, era lucrat de femeie, era prețuit. Nu aveau alte haine și aveau grijă de ele”, le-a spus Maria Mincea copiilor prezenți la ateliere, care au ascultat inclusiv povești despre farmecul șezătorilor de altădată, unde tinerii și bătrânii din sat se adunau la lucru. Aceste şezători începeau, de regulă, toamna, când muncile câmpului erau pe sfârșite. Duminica viitoare, copiii vor fi așteptați cu noi surprize.
I.I.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here