Au început probele scrise la bacalaureat

317

Prima probă scrisă a examenului de bacalaureat a debutat ieri, la ora 09:00. Peste 4.000 de candidaţi au susţinut luni proba scrisă la limba şi literatura română în unul dintre cele 17 centre de examen stabilite la nivelul judeţului Gorj. Nu toţi absolvenţii de liceu s-au prezentat însă la examen, la proba scrisă la română înregistrându-se un număr de aproape 300 de absenţi. De asemenea, un elev a fost eliminat după ce a fost prins cu un telefon mobil.

Emoţii mari pentru elevii de clasa a XII-a. Ieri s-a dat startul probelor scrise din cadrul examenului de bacalaureat. Prima probă, cea la limba şi literatura română, a început la ora 9:00, absolvenţii de liceu având la dispoziţie 3 ore pentru a rezolva subiectele. La primul subiect, elevii au primit un fragment din “Craii de Curte veche” de Mateiu Caragiale şi au avut de rezolvat 9 cerinţe care vizau cunoştinţele de vocabular şi teorie literară, precum şi capacitatea de a înţelege şi comenta un text literar. La subiectul al II-lea, aceştia au avut de redactat un eseu despre calităţile umane pornind de la un citat din Lucia Blaga iar la subiectul al III-lea, absolvenţii de liceu au avut de elaborat un eseu despre tema şi viziunea despre lume, aşa cum se reflectă într-un text poetic studiat, aparţinând lui Mihai Eminescu. Majoritatea elevilor au declarat că subiectele li s-au părut accesibile, însă nu se aşteaptă la note de 10. „Mi s-a părut mai uşor decât mă aşteptam. Toate subiectele au fost accesibile şi sunt mulţumită de ceea ce am făcut. Am avut la subiectul III să prezentăm un text poetic de-al lui Eminescu, am avut un eseu argumentativ despre calităţile omului iar la subiectul I a fost un text narativ cu diferite cerinţe. Mă aştept la o notă bună”, a declarat o elevă. „Nu au fost foarte grele. Mă aşteptam la un roman dar ne-a picat Eminescu. Nu m-a pus în dificultate. A fost OK. Mă aştept să iau 7 sau 8”, a spus un alt candidat. 

300 de absenţi şi un eliminat

La proba scrisă la limba şi literatura română s-au înscris 4838 de candidaţi. 300 dintre aceştia nu s-au prezentat însă la examen, cel mai mare număr de absenţi înregistrându-se la Colegiul Tehnic „Ion Mincu” (62) şi la Grupul Şcolar Industrial Energetic Turceni (50). „La prima probă, numărul de absenţi se ridică la 298. Am centralizat informaţiile din cele 17 centre de examen din judeţ iar cei mai mulţi absenţi au fost la Colegiul Tehnic „Ion Mincu” din Târgu-Jiu şi la Grupul Şcolar Industrial Energetic Turceni. Vreo 200 şi ceva au renunţat încă din perioada probelor de evaluare a competenţelor lingvistice şi digitale. Probabil nu s-au considerat suficient de bine pregătiţi”, a precizat inspectorul general adjunct Ion Işfan. Printre cei care nu au putut susţine examenul de bacalaureat se numără şi un elev de la Colegiul Naţional „Tudor Vladimirescu”, care a ajuns la centrul de examen la ora 09:15 şi nu a mai fost primit în sală. Un alt elev, de această dată de la Liceul Teologic, a fost eliminat din examen după ce a fost prins cu un telefon mobil asupra sa. Potrivit metodologiei, elevul nu va mai putea susţine examenul de bacalaureat în următoarele sesiuni.

Urmează proba obligatorie a profilului

Examenul de bacalaureat va continua miercuri, 4 iulie, cu proba obligatorie a profilului iar pe data de 6 iulie candidaţii vor susţine proba la alegere a profilului şi specializării. În 8 iulie vor fi afişate rezultatele, iar în 9 iulie, între orele 8.00 şi 12.00, vor fi depuse contestaţiile. Acestea vor fi soluţionate în perioada 10 – 12 iulie, urmând ca rezultatele finale să fie afişate pe data de 13 iulie.

Roxana Lupu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here