Au început înscrierile pentru festivalul de umor „Alexandru Calotescu-Neicu”

506

Umoriştii din toate judeţele Olteniei, dar şi cei din Hunedoara şi Caraş-Severin, sunt aşteptaţi să se înscrie la cea de-a XXII-a ediţie a Festivalului interjudeţean de creaţie umoristică „Alexandru Calotescu-Neicu”. Cei care doresc să participe la acest festival trebuie să ştie că termenul limită pentru trimiterea lucrărilor este 7 aprilie 2014. Plicurile pentru concurs pot fi depuse direct sau expediate pe adresa Centrului Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale (CJCPCT) Gorj.

Parte integrantă a creaţiei literare, creaţia umoristică se bucură de o deosebită aderenţă la public, îndeosebi după 1990. Pe această idee se înscriu şi eforturile organizatorilor Festivalului “Al. C. Calotescu-Neicu”, unul dintre epigramiştii de seamă ai ţării din perioada interbelică, fiu al meleagurilor din Turceni, cu scopul de a menţine interesul creatorilor din domeniu şi de a-i stimula. Ediţia din acest an se va desfăşura în perioada 11-13 aprilie, la Turceni, şi se înscrie pe linia festival-concurs, cu caracter interjudeţean (pentru judeţele Olteniei şi judeţele limitrofe Gorjului – Hunedoara şi Caraş-Severin), neimpunând condiţii de vârstă pentru concurenţi. În aceeaşi perioadă se desfăşoară şi Festivalul de umor al elevilor, după un regulament aparte.

Trei secţiuni
Festivalul se organizează pe trei secţiuni: epigramă, revistă de umor, colectivă sau individuală, şi umor la rotativă. Pentru secţiunea „epigramă” concurenţii vor trebui să trimită minim 10 epigrame, din care 3 pe tema „Foaie verde apă chioară/ Nu se mâncă tot ce zboară,” (Păstorel). Pentru secţiunea „revistă de umor” se trimit cel puţin două exemplare din numerele apărute în perioada 2013 – 2014. Sunt acceptate şi plachete umoristice individuale sau colective apărute în această perioadă. Sunt acceptate în concurs lucrări umoristice ale creatorilor din judeţele Olteniei: Gorj, Dolj, Mehedinţi, Olt şi Vâlcea. Concurenţii care doresc să se înscrie la secţiunea „umor la rotativă” (creaţie literară umoristică, fotografie şi caricatură publicate în presă) vor trimite un dosar de presă care să cuprindă respectivele creaţii. Lucrările în concurs trebuie să parvină la sediul juriului până în ziua de 7 aprilie a.c., respectându-se formula clasică de participare: plic închis, cu motto şi o fişă sumară, din care să nu lipsească numărul de telefon la care pot fi anunţaţi concurenţii. Lucrările nedactilografiate nu vor fi primite în concurs. Plicurile pentru concurs vor putea fi depuse direct sau expediate pe adresa Centrului Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Gorj, str. Eroilor, nr. 15, cod. 210135, Târgu-Jiu. Concurenţii pot participa la ambele secţiuni, nefiind acceptaţi în concurs laureaţii (premiilor I) ultimelor trei ediţii.

Premii
La secţiunea „epigramă” vor fi acordate trei premii: premiul I, în valoare de 500 lei, premiul II, în valoare de 400 lei, şi premiul III, în valoare de 300 lei. La secţiunea „revistă de umor” va fi acordat un singur premiu în valoare de 250 lei. În funcţie de aderarea la idee, mai pot fi acordate şi alte premii de către instituţii culturale, publicaţii şi edituri gorjene, societăţi particulare, persoane fizice etc. În cadrul Festivalului se va desfăşura şi un concurs fulger de epigramă, dotat cu premii în obiecte, asigurate de Casa de Cultură Turceni, din sponsorizări. Tot un singur premiu, de asemenea în valoare de 250 lei, va fi acordat şi la secţiunea „umor la rotativă”. Casa de Cultură din Turceni va mai acorda un premiu pentru caricatură în valoare de 500 de lei. Lucrările de jurizare se vor desfăşura în ziua de 11 aprilie la sediul CJCPCT Gorj. Decernarea premiilor se va face în 13 aprilie, începând cu ora 11:00, la Casa de cultură Turceni, unde va fi vernisată şi o expoziţie de caricatură asigurată de Liga Culturală “Fiii Gorjului” Bucureşti, precum şi o expoziţie de desene ale elevilor din Turceni. Laureaţilor, precum şi altor concurenţi ale căror lucrări prezintă valoare apropiată celor premiate, li se vor acorda diplome. Juriul va fi format din umorişti consacraţi şi reprezentanţi ai instituţiilor organizatoare. În cadrul Festivalului, membrii juriului vor participa la o întâlnire cu umoriştii gorjeni şi cu elevii Grupului Şcolar Industrial Turceni.

Organizatori
Cea de-a XXII-a ediţie a Festivalului interjudeţean de creaţie umoristică „Alexandru Calotescu-Neicu” este organizată de Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Gorj, Biblioteca Judeţeană ”Christian Tell”, Consiliul Local Turceni, Casa de Cultură Turceni şi Liga Culturală “Fiii Gorjului” Bucureşti.
Roxana Lupu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here